種肉給我的反思

作者: ckkuen 發表于 2014-2-26 19:29:47
583 9
一些反思,病了在家休息了幾日,看到家中的肉肉反思了,由一開始種肉是玩玩下,有空淋下水,得閒曬二下,再發展到要淋幾多水,光照幾多,用泥,肥料每樣也是學問!用唔同方法,用幾多心幾就會種出靚肉!人生也是一樣,只要努力學習下苦功一定會有成果!有時急著淋水落重肥,想一步到位,結果種死了,正如人生是沒有快路要一步一步來,也許多時下了功沒有果不要緊,只要在等一下就有美好的一天,正所謂(出甲,出甲,熊仔可以出甲!曬紅!曬熊!熊仔指甲好紅!).....只要努力明天會更好。在錯中學習!希望各花友能種出靚肉
mayl12 發表於 2014-2-26 19:50:25 |顯示全部樓層
老生常談,, 知易行難, 有時又無恆心.

同意  發表於 2014-2-27 06:49
兩位簡而精,一句到point,佩服,佩服!  發表於 2014-2-26 20:51
回復

Audrey 發表於 2014-2-26 20:07:27 |顯示全部樓層
是呀!
不斷學習、嘗試,
總會成功!

大家努力,加油!

同意  發表於 2014-2-27 06:49
兩位簡而精,一句到point,佩服,佩服!  發表於 2014-2-26 20:51
回復

Melb 發表於 2014-2-26 20:24:22 |顯示全部樓層
加油~!!

最重要你快D好返....

肉肉等緊你, 仲需要你照顧的....

謝謝  發表於 2014-2-27 06:50
回復

阿火 發表於 2014-2-26 20:40:16 |顯示全部樓層

除左多肉,我講緊「種植」,「種植」對於我有另一番體會:

以往遇到麻煩、困難既事就想避開、閃開,人生最好安穩簡單冇嘢煩就最好!
但慢慢人生就好似躲入舒適區 (comfort zone),越舒服越唔想郁、唔想諗嘢....
不知不覺,人生變得怕事、怕煩、怕辛苦、怕失敗....

有幾次,當我種死左幾盆非洲紫羅蘭(AV) 植物之後我就放棄了,跟住走左去種植越簡單越粗生既植物。
直到有位花友鼓勵,佢分享到自己同樣種植AV上屢敗屢試既經驗,其實過程中學到種植知識,只要肯「用心」學習!
所以,嗰位花友而家掌握到同種到好靚既AV出嚟!
無嘢係做唔到既,如果你肯「用心」既話!
日本產品點解咁受歡迎?因為以前日本人好「用心」好細心去顧受顧客需要....
辛苦、努力過後見到植物健康地生長,那份喜悅、成功感好大!
人生懂得迎戰而唔係避戰,人生至會更加豐富、堅強!

又有一次,當我見到AV修葉葉邊 & 葉柄都開始爛既時候,正當想放棄呢塊AV修葉竟然冒出兩小塊葉BB!
人生都有低谷,尚且一塊葉起惡劣既情況下都頑強地生長起來,更可況人類呢?
/size]

多謝分享,一齊加油  發表於 2014-2-27 06:51
回復

Audrey 發表於 2014-2-26 21:04:58 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-2-26 20:40
除左多肉,我講緊「種植」,「種植」對於我有另一番體會:

以往遇到麻煩、困難既事就想避開、閃開,人生 ...

對呀!
毋論做 mug,都要堅持!
回復

ai_amoeba 發表於 2014-2-26 21:24:12 |顯示全部樓層
ck大大, 你身體好番d未哦??

有心!  發表於 2014-2-27 07:00
回復

SamanthaNg 發表於 2014-2-26 23:36:58 |顯示全部樓層
病住都上來逛, 不洗問逛完貼一定又走去擺玩肉肉們, 咁快好先奇= =
不要感悟了,去休息啦

....看下肉肉快啲好!哈!哈!  發表於 2014-2-27 07:01
回復

ckkuen 發表於 2014-2-27 06:59:21 |顯示全部樓層
謝謝大家關愛!今天好了好多,還有小小咳末清,近排天氣無常,注意身體,保重!
回復

BenLau 發表於 2014-2-27 07:42:31 |顯示全部樓層
多d休息下!祝早日康复!

多謝師兄  發表於 2014-2-27 20:26
回復