租田種野

作者: skchan 發表于 2014-2-25 11:30:35
6235 65
skchan 發表於 2014-4-14 22:07:48 |顯示全部樓層
之前大雨冲走左的种子,仲有好多在田內,出苗了,真是開心呀!
回復

skchan 發表於 2014-4-15 11:01:43 |顯示全部樓層
收獲豐富
回復

jwhongkong 發表於 2014-4-15 11:12:15 |顯示全部樓層
確是收獲豐富喎 , 值得參考學習
回復

skchan 發表於 2014-6-4 13:39:43 |顯示全部樓層

10441314_741498142569191_8534651945511365597_n.jpg 10415676_741794212539584_8646473599053665203_n.jpg 10378994_741793955872943_4378841006078722532_n.jpg 10371453_741793915872947_1073073127588758285_n.jpg 8709_741793875872951_7180297137204934442_n.jpg 984100_741793852539620_162568166644467203_n.jpg 1238913_741794455872893_2091444897779220637_n.jpg 10256894_741498095902529_8152106985291493128_n.jpg 夏天落田真是好辛苦, D汗好似水龍頭一樣不停流, 不過D收成都成正比例, 多到要個個星期送給農友或者老人中心

"豆角"有果蠅危害嗎 ?  發表於 2014-6-9 12:27
回復

芝士寶寶 發表於 2014-6-4 15:03:05 來自手機 |顯示全部樓層
嘩!大豐收!樣樣都種得好好呀!勁!^o^

謝謝, 其實係農夫的功勞, 天天淋水才有這麼多收成  發表於 2014-6-4 16:22
回復

skchan 發表於 2014-6-4 16:25:31 |顯示全部樓層
芝士寶寶 發表於 2014-6-4 15:03
嘩!大豐收!樣樣都種得好好呀!勁!^o^

今年的青瓜成收就真是好好, 一行一星期有20大條以上, 收足3星期仲有好多花花, 勁!雖然有好多被果繩針到, 但仲有好多留比我們食, 呵呵, 南瓜就失望D, 只有5-6個收成.

我種嘅青瓜,茄子同粟米都發唔到芽呀?咁多青瓜可以整沙律同拍青瓜呀?羡慕死我嘞!  發表於 2014-6-4 20:12
回復

skchan 發表於 2014-6-6 20:38:39 |顯示全部樓層
青瓜即摘即吃,个个話超甜。
回復

skchan 發表於 2014-6-9 10:21:01 |顯示全部樓層

實在太勁了
回復

skchan 發表於 2014-9-2 17:36:48 |顯示全部樓層

很久沒上來, 夏天快過去了, 但瓜瓜仍很好收成

100%有機耕種, 但有這麼大條的瓜, 真是好勁呀

哇~~好豐收呀,你勝瓜的種子係邊度買架,我買果D好短咋,都不是我想像中果種  發表於 2014-9-21 22:39
超級羨慕!  發表於 2014-9-2 20:23
回復

faylo 發表於 2014-9-2 20:34:28 |顯示全部樓層
睇晒你个論壇,其實陳先生你是否這個場的場主呢?不过,点都好,都種得好靚
回復

skchan 發表於 2014-9-3 15:14:46 |顯示全部樓層
faylo 發表於 2014-9-2 20:34
睇晒你个論壇,其實陳先生你是否這個場的場主呢?不过,点都好,都種得好靚 ...

我不是場主, 我是在那租田的人, 因為個個星期都去, 所以由4月開始又幫手做埋義工處理那裡的行政工作, 因為那裡是由一間慈善團體負責的, 故此大部份人都是義工

不過我份人, 是好野先介紹給人家, 不是好的比錢我都不會介紹, 並不是為了SALE人租田, 因為租田的錢都不是給我的.
回復

skchan 發表於 2014-9-3 15:15:53 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-9-2 17:36
很久沒上來, 夏天快過去了, 但瓜瓜仍很好收成

100%有機耕種, 但有這麼大條的瓜, 真是好勁呀 ...

多謝你呀芝士寶寶, 不過你上次給我的果樹, 好對不起, 我因為太忙......, 所以他們死左呀, 只剩下一棵.....

下次比過妳!我更加對妳唔住,妳給我的因真菌感染全部瓜晒!  發表於 2014-9-3 21:56
回復

RX-93-2 發表於 2014-9-3 19:03:50 |顯示全部樓層
請問園內有冇規定要用邊類種子的?有冇地方畀租客放野的?
回復

skchan 發表於 2014-9-4 22:18:10 |顯示全部樓層
RX-93-2 發表於 2014-9-3 19:03
請問園內有冇規定要用邊類種子的?有冇地方畀租客放野的?

無規定,不過要求是有機肥,不可用殺虫药等。可放水鞋,肥等,其他全借比你,包括竹支,用具等,故你應該不需要带用品入去呀
回復

skchan 發表於 2014-9-4 22:19:46 |顯示全部樓層
skchan 發表於 2014-9-3 15:15
多謝你呀芝士寶寶, 不過你上次給我的果樹, 好對不起, 我因為太忙......, 所以他們死左呀, 只剩下一棵.... ...

找日我比棵苗你,上次的支已長到好大了,約日交收

好呀!多謝先!等我嘅再長大D先比妳-  發表於 2014-9-5 14:56
回復

skchan 發表於 2014-9-8 13:20:57 |顯示全部樓層
芝士寶寶 , 我是說我送棵給你呀, 不是要你送給我呀.

好!多謝晒! ^ⓒ ^  發表於 2014-9-9 21:55
回復

skchan 發表於 2014-9-18 13:11:10 |顯示全部樓層
一分耕耘一分收獲, 勁, 只用骨粉已好足夠了
回復

fionfionfion 發表於 2014-10-9 09:21:48 來自手機 |顯示全部樓層
可以pm租田資料嗎?是否近西鐵呢?

已PM  發表於 2014-10-11 13:33
回復

姬二 發表於 2014-10-11 20:00:06 |顯示全部樓層
我都有興趣, 請問可否pm租田資料給我嗎?
回復

skchan 發表於 2014-10-13 09:03:41 |顯示全部樓層
姬二 發表於 2014-10-11 20:00
我都有興趣, 請問可否pm租田資料給我嗎?

已PM了,請看看, 10月真是黃金時間, 種白菜只是3,4星期便收成, 勁正
回復