請教液體皂如何加入甘油?

作者: Carmenchau 發表于 2014-2-25 11:09:55
3287 9
如題, 想加入甘油令液體皂更滋潤及保濕, search過話甘油係水相, 可以係皂化後加水稀釋時加甘油嗎?總油量1000g, 想潤d, 可以加幾多份量呢? 多謝指教!
jellyfishy 發表於 2014-2-25 11:16:46 |顯示全部樓層
液體皂在製作過程本身已能產生很多甘油, 其實無乜必要補充甘油.
想再多些甘油, 可以溝稀鉀皂團時與水一併溝入去. 甘油份量為皂團重量10%以內吧, 個人睇法, 落太多甘油會影响潔力.
回復

cathy_1790 發表於 2014-2-25 15:02:56 來自手機 |顯示全部樓層
講開甘油,其實市面上甘油咁多選擇,有平有貴,唔知花友係點揀既呢?

我都係第1次買甘油咋!我用的油都唔係貴貨, 買太貴的油, 唔可以試得好多款!你可以每次買少量油來試下, 邊款啱使!  發表於 2014-2-25 22:12
回復

jack872184 發表於 2014-2-25 21:07:40 |顯示全部樓層
我覺得
1.如果你想用廿油加強保濕,點解5沖完涼後"查"廿油?@@
=========================================
廿油就係廿油,平貴應該差無幾,咁緊係買D平平地gala~~
回復

Carmenchau 發表於 2014-2-25 22:03:53 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-2-25 11:16
液體皂在製作過程本身已能產生很多甘油, 其實無乜必要補充甘油.
想再多些甘油, 可以溝稀鉀皂團時與水一併溝 ...

唔該水母呀!我用咗液體皂成年了,呢個月全身痕癢非常, 總覺得滋潤保水不足所致, 現時想加多些少甘油, 希望可以有所幫助!

可能同洗衣粉,衣物質地,天氣轉都有關。加甘油不是好方法。應找出痕的原因。  發表於 2014-4-25 13:04
用左咁耐無端端痕, 不是關皂的事了.  發表於 2014-2-26 08:59
回復

Carmenchau 發表於 2014-2-25 22:17:52 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2014-2-25 21:07
我覺得
=========================================

搽甘油我未試過!會否好“立“,令毛孔阻塞,不知可行嗎?

最近試了BB油,好像沒問題  發表於 2014-2-25 22:55
回復

cathy_1790 發表於 2014-2-25 23:27:13 |顯示全部樓層
jack872184 發表於 2014-2-25 21:07
我覺得

嗯!! 所以我今日買左$7.5大大支黎用^_^ 我要黎整CREAM,有排用..

$7.5 甘油, 我買$18先得30ml, 請問邊度有售??  發表於 2014-4-25 12:41
回復

jellyfishy 發表於 2014-2-26 09:01:40 |顯示全部樓層
甘油直接搽身係幫唔到保濕架. 佢一定要以水作媒介才能被皮膚所吸收. 一般是這個比例 1-15%甘油混合水和油都得, 做保濕水也可以.

下...... 咁單獨用係唔work, 總之溝lottion 用都可以la?!  發表於 2014-4-25 12:40
我會試下先!Thanks!  發表於 2014-2-27 22:08
回復

jellyfishy 發表於 2014-2-26 09:05:15 |顯示全部樓層
Carmenchau 發表於 2014-2-25 22:03
唔該水母呀!我用咗液體皂成年了,呢個月全身痕癢非常, 總覺得滋潤保水不足所致, 現時想加多些少甘油, 希 ...

身痕再嚴重D會變濕疹. 身痕可以有好多原因, DIY 清潔品只能幫你減痕癢但不能治本的. 建議留意下自己情緒, 其他致敏源和飲食.

最近大家都有講起身痕呢樣野:

分享片段~護理皮膚獎門人 - 濕疹的外用治療方法
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 2481&fromuid=36
(出處: 香港園藝館)

唔該哂水母!  發表於 2014-2-27 22:07
回復

Paradise 發表於 2014-4-25 12:38:57 |顯示全部樓層
我覺得

想問, 我有試過沖完涼用甘油,直接搽, 但我只覺得潤, 唔保濕, 係咪甘油質地唔好呢??  

甘油唔係油,只是質地上比較滑身,唔混合水份是不能保濕.請看帖8.   發表於 2014-4-25 13:58
回復