有人種西印度櫻桃?

作者: kuen9999 發表于 2008-7-4 13:39:15
5885 21
係一種可以係又濕又熱既地方種既小型櫻桃樹,上年10月係廣州見過有賣,唔知香港有冇得賣?大家有冇見過?
chiman 發表於 2008-7-4 14:38:24 |顯示全部樓層
冇見過...
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 14:59:13 |顯示全部樓層
原帖由 kuen9999 於 2008-7-4 13:39 發表
係一種可以係又濕又熱既地方種既小型櫻桃樹,上年10月係廣州見過有賣,唔知香港有冇得賣?大家有冇見過?

可以去花墟一d有賣果樹既店舖問o下,有d店舖肯幫客o係大陸訂貨~
呢隻印度櫻桃我見台灣書有介紹, 話比一般櫻桃酸澀~
回復

chiman 發表於 2008-7-4 15:01:47 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-4 14:59 發表

可以去花墟一d有賣果樹既店舖問o下,有d店舖肯幫客o係大陸訂貨~
呢隻印度櫻桃我見台灣書有介紹, 話比一般櫻桃酸澀~

即是應該不好吃
回復

花園仔 發表於 2008-7-4 15:19:00 |顯示全部樓層
好普通嘅欣賞型果木, 香港也有人種架! 亦容易買倒!
好似我咪用大龍缸種過囉! 果果都幾甜嘅!
如果種地產量好高架!
好粗生易種嘅, 可惜怕凍挨唔過去年冬天鳥!!
回復

chiman 發表於 2008-7-4 15:34:35 |顯示全部樓層
原帖由 花園仔 於 2008-7-4 15:19 發表
如果種地產量好高架!
好粗生易種嘅, 可惜怕凍挨唔過去年冬天鳥!! ...

什麼都逃唔過你的眼睛
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-4 15:41:19 |顯示全部樓層
如果種地產量好高架!

原來甜架?咁我都有興趣種喎~
我睇本書話味酸澀,即刻打消種植既念頭~~
回復

kuen9999 發表於 2008-7-4 16:05:38 |顯示全部樓層
如果種地產量好高架!

請問記唔記得什麼月份有賣?
回復

kuen9999 發表於 2008-7-4 16:07:23 |顯示全部樓層
原帖由 ChrisTsui 於 2008-7-4 15:41 發表

原來甜架?咁我都有興趣種喎~
我睇本書話味酸澀,即刻打消種植既念頭~~

我見過實物,D果好紅好靚呀
回復

ikejoe 發表於 2008-7-4 16:16:47 |顯示全部樓層
原帖由 kuen9999 於 2008-7-4 16:07 發表

我見過實物,D果好紅好靚呀

聽到櫻桃兩字,好吸引Wo,加埋印度兩字更火熱.
http://www.fast.org.tw/r06/page_9.htm
小弟在此homepage得知印度櫻桃資料. 也很想見見它的真面目
回復

Monse 發表於 2008-7-5 01:31:18 |顯示全部樓層
西印度櫻桃我都搵左好耐都搵唔到吖!
仲有一隻叫“卡利撒果”(美國櫻桃) Casissa marocarpa
同埋“普剌特草 ”Pratia Nummularia(紫紅色果實)啲葉好似崩大碗架。

回復

ikejoe 發表於 2008-7-5 09:22:06 |顯示全部樓層
普剌特草的紫紅色果實好似Q版茄子, 食唔食得㗎?葉又真係崩大碗wo.
何處能找到呀Monse?
回復

Monse 發表於 2008-7-5 09:37:58 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-7-5 09:22 發表
普剌特草的紫紅色果實好似Q版茄子, 食唔食得㗎?葉又真係崩大碗wo.
何處能找到呀Monse?

台灣好多及歐洲都好多但香港就搵唔到吖,唉!我都搵左好耐。
入去睇吓
http://zone.hkplants.com/?uid-324-action-viewspace-itemid-43

回復

花園仔 發表於 2008-7-5 09:42:48 |顯示全部樓層
西印度櫻桃好易種啫, 係怕凍之馬!
我初初種時打果唔多, 收尾開好多花同結好多果,
櫻桃仔睇住佢大, 熟得好快, 幾日就紅卜卜洛, 果果條訂好幼, 話咁快就跌到一地都係囉!

我係種體G/F嘅大龍缸嘅, 我朋友種體50/F嘅空中花園嘅金魚缸度....
(两 P 都係幫襯屯門陳乜記買架)
回復

Monse 發表於 2008-7-5 09:48:14 |顯示全部樓層
西印度櫻桃好易種啫, 係怕凍之馬!
我初初種時打果唔多, 收尾開好多花同結好多果,
櫻桃仔睇住佢大, 熟得好快, 幾日就紅卜卜洛, 果果條訂好幼, 話咁快就跌到一地都係囉!

我係種體G/F嘅大龍缸嘅, 我 ...

我諗花墟間唔中有得買既,每次行花墟都Hau到實架啦,但我Hau唔到囉
回復

曇花一現 發表於 2008-7-5 10:02:22 |顯示全部樓層
無見過, 不過好吸引
回復

ikejoe 發表於 2008-7-5 10:05:57 |顯示全部樓層
花園仔,Monse,
我老豆個棵叫山桔ge嘢同棵未開花ge西印度櫻桃好似樣ga!
但西印度櫻桃D花又似紫微. 到時喺花墟又点認呢?
回復

Monse 發表於 2008-7-5 11:03:56 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-7-5 10:05 發表
花園仔,Monse,
我老豆個棵叫山桔ge嘢同棵未開花ge西印度櫻桃好似樣ga!
但西印度櫻桃D花又似紫微. 到時喺花墟又点認呢?

你爸爸棵山桔係咪咁架? 唔知點解連結唔到呀?[/img]&imgrefurl=http://ladyzone.sinchew-i.com/node/10&h=238&w=292&sz=18&hl=zh-TW&start=31&tbnid=vbkf14eWheShHM:&tbnh=94&tbnw=115&prev=/images%3Fq%3D%25E5%25B1%25B1%25E6%25A1%2594%26start%3D18%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dzh-TW%26sa%3DN

定係呢種吖,小時候行山見過,啲果實好可愛有少少透明既,食得既
&imgrefurl=http://huisun.nchu.edu.tw/plant_world/TEMP/&h=714&w=479&sz=179&hl=zh-TW&start=1&tbnid=CeSWxhwUXnjcTM:&tbnh=140&tbnw=94&prev=/images%3Fq%3D%25E5%25B1%25B1%25E6%25A1%2594%26gbv%3D2%26ndsp%3D18%26hl%3Dzh-TW%26sa%3DN

回復

ikejoe 發表於 2008-7-5 11:43:37 |顯示全部樓層
我故係咪山Lim(桃金娘).
回復

Monse 發表於 2008-7-5 11:46:14 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-7-5 11:43 發表
我故係咪山Lim(桃金娘).

http://images.google.com/images? ... mp;start=0&sa=N
回復

12下一頁