你做過陪審員未?

作者: 比得大帝 發表于 2008-7-4 10:05:31
5411 48
我做過三次陪審員, 覺得係一項神聖的任務, 亦學到好多嘢
單選投票, 共有 52 人參與投票
94.23% (49)
1.92% (1)
1.92% (1)
1.92% (1)
0.00% (0)
您所在的用戶組沒有投票權限
沙田小白 發表於 2008-7-4 10:21:45 |顯示全部樓層
收過信,不過覺得人非聖賢,唔想做錯衰三代,所以用好充分嘅理由嚟甩身
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 10:30:11 |顯示全部樓層
第一次是一單仔殺老豆案, 插了一百多刀, 佢話當時係佢老豆先打佢, 因為冇人證, 在疑點歸於被告下, 陪審團要接受這一點, 審咗幾日, 去到要決定係 自衛, 誤殺, 謀殺

而陪審團決定的關鍵在於佢用咗多少時間插這百多刀

主控傳招法醫官, 問佢: 你認為被告用咗多少時間去插這一百多刀?

考吓你, 你覺得那裏有問題
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 10:31:54 |顯示全部樓層
原帖由 沙田小白 於 2008-7-4 10:21 發表
收過信,不過覺得人非聖賢,唔想做錯衰三代,所以用好充分嘅理由嚟甩身

我持相反的看法, 當陪審員是為社會作出貢獻
回復

沙田小白 發表於 2008-7-4 11:00:20 |顯示全部樓層
Peter哥,判審唔係只靠証詞。
有樣嘢叫CSI ,係專門去研究案發現場當時嘅變化從而尋找有力証句。
所以除証詞包括死者流血量、傷口受損情況,血濺狀態,兇手體形,...........等等都要列入考慮。
有冇聽過以前美國有位職業美式足球巨星殺妻案?
著名CSI高手李昌玉博士就係靠一隻手套讓佢全身而退。
可能手套係兇手故意用嚟擺陣,但陪審團只能接受事實。
好多舊案,因為有科學鑑別,都可以得到翻案。
所以做法官同陪審團,有時因為事証薄弱或誤導而發生誤判。
回復

RIO 發表於 2008-7-4 11:09:44 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-4 10:31 發表

我持相反的看法, 當陪審員是為社會作出貢獻

同意,
都係公民責任,
如果個個都走咗去 reject唔做,
咁邊有法治.
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 11:54:18 |顯示全部樓層
原帖由 沙田小白 於 2008-7-4 11:00 發表
Peter哥,判審唔係只靠証詞。
有樣嘢叫CSI ,係專門去研究案發現場當時嘅變化從而尋找有力証句。
所以除証詞包括死者流血量、傷口受損情況,血濺狀態,兇手體形,...........等等都要列入考慮。
有冇聽過以前美國有位職業美式 ...

反對

所有證據, 證供, 證人, 都需提供給陪審團, 陪審團亦有權到現場視察, 陪審團有的資料和法官相同, 亦可以說法官和陪審團審判時是以當時可有的最完整的證據, 證供, 證人的口供等, 作出最合理的判決.

以下判例不等於判錯案, 可能係事實, 除了李昌玉外, 可以說没有人知事實, 不要說有没有用陪審團, 按以下所述, 除他自己, 世上没有人可以判李昌有罪.

"有冇聽過以前美國有位職業美式足球巨星殺妻案?
著名CSI高手李昌玉博士就係靠一隻手套讓佢全身而退。
可能手套係兇手故意用嚟擺陣,但陪審團只能接受事實。"
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 12:01:33 |顯示全部樓層
有冇人答吓post #2呀?  唔係我點講埋落去呀?
回復

RIO 發表於 2008-7-4 12:21:19 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-4 12:01 發表

哎呀, 你個問題咁深,
唔識答wor.
回復

沙田小白 發表於 2008-7-4 12:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-4 11:54 發表

反對

所有證據, 證供, 證人, 都需提供給陪審團, 陪審團亦有權到現場視察, 陪審團有的資料和法官相同, 亦可以說法官和陪審團審判時是以當時可有的最完整的證據, 證供, 證人的口供等, 作出最合理的判決.

以下判例 ...

Peter哥,兇手唔係李昌玉博士,係黑人球星森普新。
李昌玉係美國警界一位非常出名嘅科學鑑別傳奇人物。
回復

沙田小白 發表於 2008-7-4 12:53:30 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-4 12:01 發表

唔係唔想答。
你做過陪審員,有睇過啲証詞、兇器、兇手身形、死者身形,所以有依據去判斷。
但我哋冇可能只用憑空推測,就可以判斷用幾多時間去一百刀。
每個人身形唔同,仲有個犯當時心理狀態,病史,暴力傾向,有冇受藥物酒精影響.........等等,我哋全部都唔知。
因為就算個犯有講,時間未必正確,冇人可以冷靜到可以同時插人兼計時,可能係個犯順口推測。
所以我覺得可信度唔高。

回復

沙田小白 發表於 2008-7-4 12:57:26 |顯示全部樓層
不如你俾多啲料大家作依據,咁至可以玩落去。
回復

sammy 發表於 2008-7-4 13:10:34 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-4 10:30 發表
第一次是一單仔殺老豆案, 插了一百多刀, 佢話當時係佢老豆先打佢, 因為冇人證, 在疑點歸於被告下, 陪審團要接受這一點, 審咗幾日, 去到要決定係 自衛, 誤殺, 謀殺

而陪審團決定的關鍵在於佢用咗多少時間插這百多刀
...

一百多刀要好耐下喎, 佢冇反應仲插, 應該係謀殺
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-4 14:03:09 |顯示全部樓層
我都話係謀殺,如果一百多刀都係個仔自己做的話,佢一係就精神有問題,一係就有計畫想致其父於死地!
peter, 我都想試下做陪審團,試下這個經驗.
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 14:12:55 |顯示全部樓層
原帖由 sammy 於 2008-7-4 13:10 發表

一百多刀要好耐下喎, 佢冇反應仲插, 應該係謀殺

關鍵就在這裏
你認為一百多刀要好耐, 也有人會認為好快

講吓法律常旘
任何人在法庭提出證供, 陪審團有權選擇接納或不接納
但以專家身份之人仕在法庭提出之證供, 陪審團要完全接納

被傳招之法醫官是以專家身任受盆問, 是澄清醫學方面之疑點

當法醫官被問到 "你認為被告用咗多少時間去插這一百多刀?" 時

1. 法醫官應說明這不是他的專業去判用多少時間而拒作答, 或
2. 辯方律師應該馬上叫 objection, 制止佢作答

因為佢一說是幾秒鐘, 我們差不多可以判被告是自衛或誤殺, 但如果佢話要十幾二十分鐘, 我們差不多可以馬上判佢謀殺.

但法醫官繼續答, 而辯方律師也没有作聲

好彩我當時識少少法律, 馬上高舉手, 法官望了我一眼, 没理我  (他心中有數了)

當法醫官說完是十幾二十分鐘後, 法官問佢 : 你是以你的專業知識去回答的或是以 common sense 回答的

佢話 common sense (當堂淤哂)
法官向我們說: 你不要理會他有關時間的回答, 然後問我剛才舉手想問甚麼.

我說法官大人, 你已問了我要問的問題

我想, 算你好彩, 我唔舉手, 可能法官都唔識 ban 個法醫官, 救咗你一命喇, 細路.
回復

比得大帝 發表於 2008-7-4 14:39:38 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-4 14:03 發表
我都話係謀殺,如果一百多刀都係個仔自己做的話,佢一係就精神有問題,一係就有計畫想致其父於死地!
peter, 我都想試下做陪審團,試下這個經驗. ...

我唔講最後點判, 因為還有很多其他的考慮因素

我都唔知點解法庭會傳我去個陪審員, 有點印象是登記了做選民之後就被傳
回復

sel 發表於 2008-7-4 14:55:48 |顯示全部樓層
做過一次陪審員, 都覺得學到嘢
回復

candyafr 發表於 2008-7-4 21:27:40 |顯示全部樓層
我試過在4年內被抽中2次,但最後沒被選中
回復

sammy 發表於 2008-7-4 22:59:35 |顯示全部樓層
諗諗下耐唔耐冇絕對, 我覺得個法醫官應該用專業知識去判斷, 插中的部位係咪致命, 死者可以反擊同掙扎的時間有幾耐. 掙扎耐D, 佢又好驚既話梗會插多D
回復

gtrnismo 發表於 2008-7-5 00:19:06 |顯示全部樓層

插了一百多刀

我幫呀媽插燒肉
一百多刀是很累的....

我推理很差, 但肯定如果個仔殺, 會非常力支
回復

123下一頁