新聞一則

作者: 虛宿寶瓶 發表于 2008-7-2 17:49:21
1774 4
小童Vs.小狗
(星島) 07月 02日 星期三 06:29AM
(綜合報道)

某天,某家長帶住她那不足兩歲的小女兒落街。當電梯門一打開,小女兒就興高采烈地跑出去大廈大堂的玻璃門,家長緊隨其後。此時,她們後面跑出來一頭貴婦狗,超越了家長而追逐女童!

眼見貴婦狗似要咬向女童的小腿,家長大喝一聲,嚇退了牠。家長隨即向當值管理員投訴;可是,年輕狗主卻只是拋下一句「都沒有咬到人」,就施施然離去。

家長因而怒火大起,於該屋苑的網上討論區大聲疾呼、大吐苦水,並要求各業主和業委會成員找法律顧問研究修改大廈公契,禁止養狗。

唉,本來只是一宗小事,有必要搞到咁大麼?

如果,狗主當時的態度好一點,好聲好氣地說一句「真的不好意思」,相信該家長的怒火會大大降低吧。要知道,一個屋苑可以養狗,不代表狗主可以橫行無忌,仍然有許多守則需要狗主遵守的!遵守之餘,尊重其他沒養狗和怕狗的住客,也是十分重要的;說聲「不好意思」,又會有甚麼損失呢?

然而,任由小童在大堂亂跑,亦是相當危險;如果他撞中了搬重物的人,或撞傷了老人家,又會是誰的錯了?

(http://hk.myblog.yahoo.com/shuminger)

(大玩派 舒展超)

http://hk.news.yahoo.com/080701/60/2wmg1.html
小美 發表於 2008-7-2 18:15:25 |顯示全部樓層
我都好唔鐘意d狗主響公共場所唔牽好自己的狗. 而法例亦冇規定呢d細狗仔要有繩牽住. 唔通細狗就唔會咬人咩??
我自己有養狗, 亦做人母親. 我都好明白呢個情況.
自己子女身體受到威脅當然不好受.....咬到可大可少, 唔只係身體上,
可能係心理上都係.
呢件事, 專重人係好緊要. 家長亦可投訢"懷疑"有人無牌養狗. 睇下漁農處會唔會做野....因為無牌養狗, 萬一有咬人事件, 都唔知搵邊個負責.
回復

amyfung 發表於 2008-7-2 19:17:34 |顯示全部樓層
原帖由 小美 於 2008-7-2 06:15 PM 發表
我都好唔鐘意d狗主響公共場所唔牽好自己的狗. 而法例亦冇規定呢d細狗仔要有繩牽住. 唔通細狗就唔會咬人咩??
我自己有養狗, 亦做人母親. 我都好明白呢個情況.
自己子女身體受到威脅當然不好受.....咬到可大可少, 唔 ...

小美:你說得很對  ,我也個母親.
回復

KATY 發表於 2008-7-2 21:39:50 |顯示全部樓層
小童與小狗同樣需要管教
父母與狗主都有責任
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-7-3 16:15:17 |顯示全部樓層
我重來唔敢唔用狗帶就拖狗出街,我信我隻狗唔咬人啫,但我真係識D人好怕狗,就好似我怕小強一樣!萬一我唔拖住隻狗,嚇到佢o向條街到尖叫都唔知點算!

個另一方面,我又好怕D家長小題大造,離成個鋪位咁遠見到我拖住狗,我己經將狗仔拉埋一邊,佢行左,我行右,但有時....  尤其係阿媽同D阿婆反應大到不得了,佢地會同細路講,你唔好行埋去呀!佢咬人架、好惡架!

咁就死啦!次次見遲親狗都係咁,細路就以為狗係惡嘅、會咬人嘅!比著D冇膽嘅細路佢以後都會驚狗,比著有D大膽嘅第時可能會去蝦D狗!

我都知有D人好衰,自己隻狗又大又惡,都唔用狗帶,嚇親人 (同狗) 仲好似係我地唔o岩咁!我都收過幾條 youtube 片,影到D狗主有幾離譜!唉!
回復