環境污染

作者: 比得大帝 發表于 2008-7-2 11:18:12
1901 19
人類大量棄置塑膠廢物
把這些廢物都增送了大自然
大自然如何去面對?  將來的
小鳥會長出PVC的羽毛嗎?
地上會長出ABS的草嗎?
魚兒會長出亞加力的鱗片嗎?
榕樹會長出NYLON的氣根嗎?

Image262 (Small).jpg
cross 發表於 2008-7-2 11:23:05 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-2 11:18 發表
人類大量棄置塑膠廢物
把這些廢物都增自大自然
大自然如何去面對?  將來的
小鳥會長出PVC的羽毛嗎?
地上會長出ABS的草嗎?
魚兒會長出亞加力的鱗片嗎?
榕樹會長出NYLON的氣根嗎? ...

玻璃蘋果
發泡膠橙
回復

比得大帝 發表於 2008-7-2 11:24:29 |顯示全部樓層
這些都是每個人不想見到

而每個人都在製造的
回復

cross 發表於 2008-7-2 11:26:14 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-2 11:24 發表
這些都是每個人不想見到

而每個人都在製造的

人存在就是垃圾= =
回復

比得大帝 發表於 2008-7-2 11:35:43 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 11:26 發表

人存在就是垃圾= =

不贊成

人是可以和大自然和平共處的
千百年來, 也是這樣
只是這百年來, 人類選擇了和大自然敵對
回復

cross 發表於 2008-7-2 11:38:02 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-7-2 11:35 發表

不贊成

人是可以和大自然和平共處的
千百年來, 也是這樣
只是這百年來, 人類選擇了和大自然敵對

um
和平?
唔計工商發展
隨住人口增長
人都係會一直開發土地係種野比自己食
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 11:40:31 |顯示全部樓層
香港政府也真的很抵丙呀!
現在很多國家和大城市, 周街都有分流垃圾質地的垃圾箱, 教市民養成癈物回收再用的美德.  但成個香港街邊都無一個咁既垃圾箱, 連最容易收集到膠樽铝罐的地鐵站, 公園, 運動場等, 也找不到回收箱!!!!!!!  
攪到水母好似傻魚咁, 成日拿住個空樽就街行.
我真係好想找個位投訴投訴投訴投訴!!!
回復

比得大帝 發表於 2008-7-2 11:42:43 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 11:38 發表

um
和平?
唔計工商發展
隨住人口增長
人都係會一直開發土地係種野比自己食

呢D都係這一百年內發生的問題

單人口增長, 對自然影不大
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 11:53:02 |顯示全部樓層
人口增加無問題,唔過大地的 loading capacity的話,大自然係可以有足夠時間 recover的.
回復

cross 發表於 2008-7-2 12:08:06 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 11:53 發表
人口增加無問題,唔過大地的 loading capacity的話,大自然係可以有足夠時間 recover的.

um工商冇咁發達
遊牧或是畜牧就會漸多
另外人類會開發更多土地種
reload得到!?
都未必..當人口去到某個數目..
住的地方
或是以上所講的..
土地肥料會用得很快
然後草又被食曬..
回復

比得大帝 發表於 2008-7-2 12:29:30 |顯示全部樓層
原帖由 cross 於 2008-7-2 12:08 發表

um工商冇咁發達
遊牧或是畜牧就會漸多
另外人類會開發更多土地種
reload得到!?
都未必..當人口去到某個數目..
住的地方
或是以上所講的..
土地肥料會用得很快
然後草又被食曬.. ...

你應該多點旅遊, 睇吓個地球有多大再說

回復

遙日 發表於 2008-7-2 15:57:15 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-7-2 11:40 發表
香港政府也真的很抵丙呀!
現在很多國家和大城市, 周街都有分流垃圾質地的垃圾箱, 教市民養成癈物回收再用的美德.  但成個香港街邊都無一個咁既垃圾箱, 連最容易收集到膠樽铝罐的地鐵站, 公園, 運動場等, 也找不到回 ...

好有同感呀﹗
我都係成日拎住膠樽、派傳單d紙,想搵個回收箱入落去
但好多時行好耐都無回收箱…
好多時最終堅持唔到被迫掉入普通垃圾桶,好有罪惡感…

有時想環保都有心無力,
我成日收埋d後面空白d紙用來影印,務求用到盡先拎去回收
無人支持我之餘,仲俾人話我成日用影過印的紙再影,攪到部機成日壞…若d紙只用來做note,用既速度遠追唔上堆積速度…

連著既衫、用既袋同手機,用多幾年未壞未爛唔換,都俾人講…真係好難環保
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-2 16:48:03 |顯示全部樓層
迫不得已的罪惡感,所以都係個政府政策有問題,抵丙!
我唔係好大癮行街買衫,但年年都會執到幾袋衫回收的,回收不了,又是浪費.好彩我的工作不須要我穿靚衫,今日我穿的衫還是六七年前買落的裙子,好難想像有些朋友愛買衫的,咁咪個個月都要掉衫,唔係間屋邊有位放呀?
回復

貓貓 發表於 2008-7-2 17:42:39 |顯示全部樓層
其實而家好多私人屋苑同公共屋村都設有環保回收箱, 市政局街市都一定有, 比起十年前巳經方便好多.

好似我住個屋苑無衣物收集箱, 以前要專登攞出去葵涌麥理浩夫人中心, 而家發現個女間學校隔離都有個收隻箱, 就唔駛攞去咁遠啦!

近年真係無再瘋狂買野喇, 想清楚實用啱用先買, 希望幫到地球止下咳, 無咁快玩完.
回復

C702 發表於 2008-7-3 11:48:04 |顯示全部樓層
問題係已發展國家永遠生產超出所需
消費主意又鼓吹購物,你有幾多對鞋
一季買幾多件衫(買小幾件衫應該環保過回收)
有冇揸車
出街點解唔自己帶手巾、水壺
大家做得幾多得幾多啦!

唉!好快D望吓個天啦,唔係日日都咁藍架!
回復

chiman 發表於 2008-7-3 12:51:54 |顯示全部樓層
我同太太都會儲起D報紙,鋁罐,膠樽回收.
不過佢有問我 : 點解HK冇玻璃回收箱?
因她在大馬是有的.
回復

C702 發表於 2008-7-3 13:53:49 |顯示全部樓層
係!而家可以加廢石屎做環保磚
我細個D玻璃樽係可以按樽既(回收後洗淨再用)

不過都要睇政府係政策上同財力上支唔支持
因為係香港回收成本好高,仲貴過買新原料

再講,香港好難用環保概念去包裝
政策上好多嘢都係利益為本(中藥園、數碼港、金融中心、西九)
正所謂鑊鑊新鮮、鑊鑊金......
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-3 20:27:43 |顯示全部樓層
其實,環境保護既問題真係好嚴重。但要做到環保,真係幾麻煩,我都係有時間、有心情個陣先會分類……所以呢……好似我呢d想環保,又懶既人,唯有非常非常感謝d拾荒者,或者撿破爛既老人家~

不過我覺得政府真係好衰,竟然唔俾d人撿垃圾……明明呢個係愛護環境既行為,又唔洗政府自己出錢……………………
回復

cross 發表於 2008-7-3 21:32:24 |顯示全部樓層
原帖由 C702 於 2008-7-3 11:48 發表
問題係已發展國家永遠生產超出所需
消費主意又鼓吹購物,你有幾多對鞋
一季買幾多件衫(買小幾件衫應該環保過回收)
有冇揸車
出街點解唔自己帶手巾、水壺
大家做得幾多得幾多啦!

唉!好快D望吓個天啦,唔係日日都咁藍架! ...

一季幾多件?
唔係好多衫咋啵
我有帶水樽出街嫁
手巾我就麻麻地..用完一次再用我先唔願
回復

IVAN 發表於 2008-7-3 21:38:52 |顯示全部樓層
原帖由 悠遊鳥 於 2008-7-3 20:27 發表
其實,環境保護既問題真係好嚴重。但要做到環保,真係幾麻煩,我都係有時間、有心情個陣先會分類……所以呢……好似我呢d想環保,又懶既人,唯有非常非常感謝d拾荒者,或者撿破爛既老人家~

不過我覺得政府真係好衰,竟然唔俾d人撿垃 ...

不容許撿垃圾的行為雖然有違環保, 不過同時要考慮到市容及拾荒者的安全問題, 不可以單方面向環保想, 這正是社會的無奈所在, 環保固然人人想, 可惜很多時被其他方面的因素影響了, 還是從個人出發吧
回復