[問題]----追肥

作者: renda 發表于 2007-8-22 04:45:46
5879 23
我買左支花寶嘅果蔬專用液肥 [ 野菜液 8-12-6 ] ,店員話係有機嘅,而且極力推介,但我見唔到包裝上有標明(有機),只說明使用後作物可安心食用,不過我睇過呢隻嘅粒裝肥就有標明(有機),咁到底呢支液肥係唔係有機肥?請問各位師兄師姐,有冇人知道或者用過?效果又如何? (我都唔想用化肥)

另外,以一幅 5呎 × 5呎 (社區園圃) 嘅地黎講,每星期追一次, 1 毫升肥液溝 1公升水施用,我應該要用幾多?施用時係直接灑响作物上定係只淋响泥土上?然後又要唔要再淋清水呢?

唔好意思 ,因為我係新丁乜都唔曉 ,望各位賜教 ,thank you very much

p.s.我種緊:青瓜、番薯、紅蘿蔔、白蘿蔔、蕹菜、莧菜同埋辣椒;仲有沙律生菜培緊苗,預備D紅蘿蔔真係發唔到芽的話就用來補種。如果我都種到有野吃,我估我下期會租兩幅地 ,亦當然唔小得post上黎分享啦
PACO 發表於 2007-8-22 09:19:23 |顯示全部樓層
原帖由 renda 於 2007-8-22 04:45 發表
我買左支花寶嘅果蔬專用液肥 [ 野菜液 8-12-6 ] ,店員話係有機嘅,而且極力推介,但我見唔到包裝上有標明(有機),只說明使用後作物可安心食用,不過我睇過呢隻嘅粒裝肥就有標明(有機),咁到底呢支液肥係唔係有機肥?請問各位師兄 ...

我都有睇過支液肥,佢真係冇講明係有機架,我估係安全嘅化肥為多

液肥要開好簡單,你用一個約一公升嘅水樽黎開,咪唔會開多或開少啦 !(5x5呎可開5公升試吓先)

液肥最好等作物生長到有3-4塊葉先用,要照頭淋!!!!因為葉面吸收會更快 !(不用過水)如大雨過後要補肥!!

你租咗邊區農圃呀? 我係天水圍呀!得閒影多d相上黎
回復

EddieOR 發表於 2007-8-22 09:25:21 |顯示全部樓層
多數買花寶既肥都係見到有化學肥料  
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-22 12:35:27 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-22 09:25 AM 發表
多數買花寶既肥都係見到有化學肥料  

有有機肥喎
回復

renda 發表於 2007-8-22 12:53:57 |顯示全部樓層

回復 #2 PACO 的帖子

安全既化肥?........咁我用好唔用好呀?

我都係咁諗,穩陣D嘛

哦,明白喇,即係太過baby嘅就唔用得 ,例如我D紅蘿蔔同沙律生菜

我租左東涌呀。我由發芽巳經開始有影相囉
回復

renda 發表於 2007-8-22 13:05:11 |顯示全部樓層

回復 #3 EddieOR 的帖子

咁你話我用好定唔用好呢 ?用左會唔會有損健康?
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-22 13:06:04 |顯示全部樓層
得閒post黎睇下
回復

renda 發表於 2007-8-22 13:11:10 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-22 12:35 發表

有有機肥喎

係呀,咁我好唔好用番 [有機 ]粒裝肥呢又
回復

renda 發表於 2007-8-22 13:13:42 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-22 13:06 發表
得閒post黎睇下

好呀
回復

ringring1968 發表於 2007-8-22 13:20:32 |顯示全部樓層
原帖由 renda 於 2007-8-22 13:05 發表
咁你話我用好定唔用好呢 ?用左會唔會有損健康?

你可以用.下肥後2星期先收割.唔會有損健康.我都有用呢?
回復

EddieOR 發表於 2007-8-22 13:34:05 |顯示全部樓層
原帖由 羊咩咩 於 2007-8-22 12:35 發表

有有機肥喎

係?未見過,等我下次去花墟留意下
因為之前我買左花寶二號同三號返黎既時候好似寫咩美國化學肥料,定係唔知咩.
回復

羊咩咩 發表於 2007-8-22 17:40:27 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-22 01:34 PM 發表

因為之前我買左花寶二號同三號返黎既時候好似寫咩美國化學肥料,定係唔知咩.

呢度好多花友都有用啦~~
回復

renda 發表於 2007-8-22 19:30:08 |顯示全部樓層
原帖由 ringring1968 於 2007-8-22 13:20 發表

你可以用.下肥後2星期先收割.唔會有損健康.我都有用呢?

收到 !咁係咪就算係化肥都可以咁做架?
回復

renda 發表於 2007-8-22 19:33:37 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-22 13:34 發表

你响網上搜尋 [有機肥] 都巳經大把資料喇
回復

renda 發表於 2007-8-22 19:39:12 |顯示全部樓層
我頭先下午時落田巳經施左肥囉
回復

renda 發表於 2007-8-23 03:13:34 |顯示全部樓層

回復 #17 montys 的帖子

吓!原裝日本入口,寫日文噃 !雖則我翻譯過,但係都冇標示冲施定噴施呀.........  咁呢勻真係{AR}頭囉

咁即是:[ 葉面吸收=化肥 ]  <-----係咪咁解??

..................我巳經...................
回復

hellohello 發表於 2007-8-23 12:02:19 |顯示全部樓層
Montys 講得好,如果係化肥,有硝酸鹽已固定在作物內,我聽導師講,化肥可快D大,和食嘅口感可能唔同,應該爽D,不過,菜味淡D,Fiber 少D。

有機肥,慢D,菜味濃D,Fiber 多D

我地街市買到都可能係化肥種,繼續用啦!
回復

hellohello 發表於 2007-8-23 12:05:58 |顯示全部樓層
兩種方法都用,無壞嘅!試下,再觀察下,再調整。
回復

renda 發表於 2007-8-23 13:17:08 |顯示全部樓層

回復 #19 hellohello 的帖子

請問Fiber係咩黎?
回復

hellohello 發表於 2007-8-23 15:56:54 |顯示全部樓層
我唔記得點寫個字 ,應該係〝纖維〞,唔知有冇錯?

我用海藻加水(1:1000),同你嘅比例一樣, ,直接噴葉,同淋落泥土。如果直接噴完,我會等一至兩星期才收來吃!
回復

12下一頁