種花的朋友

作者: jolin 發表于 2008-6-30 23:14:48
3251 34
種花的朋友有無時候,種花種到好累想唔種的 ?我同事成日都話唔明我放工成日都唔走,自己一個留到最夜走為咪,我有時候都會唔明為咪,有時想一次過唔再種,唔知大家有無試過有呢種心情呢?
BanbieChan 發表於 2008-6-30 23:33:30 |顯示全部樓層
我有諗過放棄種植,因為我其實好怕曬太陽嘅,一曬就好紅好痛,仲會甩皮添 ,依家已經曬到背脊同2隻手臂黑蚊蚊喇 ,唯有朝早6點起身淋水,仲有晚黑先上天台整理D花花果果啦 ,不過,依家最頭痛係皮膚敏感,2隻手同塊面生滿粒粒,又痕又腫 ,已經睇咗好多次醫生,仲未醫好呀 ,醫生同屋企人都叫我咪掂D花花花草草住....我本身係超貪靚 ,點算呀
回復

jolin 發表於 2008-6-30 23:36:34 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-6-30 23:33 發表
我有諗過放棄種植,因為我其實好怕曬太陽嘅,一曬就好紅好痛,仲會甩皮添 ,依家已經曬到背脊同2隻手臂黑蚊蚊喇 ,唯有朝早6點起身淋水,仲有晚黑先上天台整理D花花果果啦 ,不過,依家最頭痛係皮膚敏感,2隻手同塊面生滿 ...

有無用防晒呀???
回復

BanbieChan 發表於 2008-6-30 23:42:47 |顯示全部樓層
jolin ,我有搽防晒 ,己經係BB仔都用得嗰種喇,但係都唔得 ,都敏感,呢3個月買咗5支防晒,冇一隻得
回復

lammanfung 發表於 2008-6-30 23:59:20 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-6-30 23:33 發表
我有諗過放棄種植,因為我其實好怕曬太陽嘅,一曬就好紅好痛,仲會甩皮添 ,依家已經曬到背脊同2隻手臂黑蚊蚊喇 ,唯有朝早6點起身淋水,仲有晚黑先上天台整理D花花果果啦 ,不過,依家最頭痛係皮膚敏感,2隻手同塊面生滿 ...

那你有沒有考慮穿長袖衫褲和戴手套後才去花園那裡做事情呢?
回復

jolin 發表於 2008-6-30 23:59:21 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-6-30 23:42 發表
jolin ,我有搽防晒 ,己經係BB仔都用得嗰種喇,但係都唔得 ,都敏感,呢3個月買咗5支防晒,冇一隻得

某啲牌子的謢膚產品真係會產生敏感,你可以去mekx,專賣健康或低感的牌子,我個妹同家姐都用過shixxxo的white luxxx的產品,最後變咗豬頭,我用就無事,所以你要小心去買呀,不過我個妹用sofixx的very xxxy都ok wor.你要面定係個身的?
回復

jolin 發表於 2008-7-1 00:01:38 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-6-30 23:59 發表

那你有沒有考慮穿長袖衫褲和戴手套後才去花園那裡做事情呢?

大熱天時好難的,比我就寧願要健康膚色,都唔可以熱
回復

lammanfung 發表於 2008-7-1 00:02:53 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-6-30 23:14 發表
種花的朋友有無時候,種花種到好累想唔種的 ?我同事成日都話唔明我放工成日都唔走,自己一個留到最夜走為咪,我有時候都會唔明為咪,有時想一次過唔再種,唔知大家有無試過有呢種心情呢?  ...

請恕我直言,其實不用放棄,只要「律己」就可以解決。
回復

lammanfung 發表於 2008-7-1 00:03:55 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-7-1 00:01 發表

大熱天時好難的,比我就寧願要健康膚色,都唔可以熱

正所謂有一得必有一失,就看你如何取捨了!
回復

yen 發表於 2008-7-1 00:08:01 |顯示全部樓層
有冇試過一隻牌子"Avene",我有個法藉o既同事同我講,佢d皮膚都好敏感,佢話(在法國)有皮膚醫生都建議用這個牌子的護膚品,如果你真係試左好多方法都冇較,可以考慮試下丫!
回復

jolin 發表於 2008-7-1 00:09:09 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-1 00:02 發表

請恕我直言,其實不用放棄,只要「律己」就可以解決。

做人總有高低起落,當失落的時候,還要照顧過百盤花,真係好辛苦的. 食飯好快地食完,為的是要爭取時間去澆花,一小時lunch hr, 花用了我45分鐘,自己只可以食15分鐘.
回復

lammanfung 發表於 2008-7-1 00:17:45 |顯示全部樓層
原帖由 jolin 於 2008-7-1 00:09 發表

做人總有高低起落,當失落的時候,還要照顧過百盤花,真係好辛苦的. 食飯好快地食完,為的是要爭取時間去澆花,一小時lunch hr, 花用了我45分鐘,自己只可以食15分鐘.  ...

啊!原來如此。那時候你真的應該放低你的花花草草,找個好朋友傾訴心事。
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-1 00:24:00 |顯示全部樓層
原帖由 lammanfung 於 2008-7-1 00:03 發表

正所謂有一得必有一失,就看你如何取捨了!

我都係咁諗,所以放棄,手套冇用到,因為唔方便,我連 出動埋,又焗又熱,冇辦法
回復

BanbieChan 發表於 2008-7-1 00:28:53 |顯示全部樓層

回復 10# yen 的帖子

yen ,lammanfung,jolin , ,Avene 我就係用緊呢個牌子嘅護膚品,一言驚醒 ,聽日即刻去買 唔該晒

回復

chudaicheung 發表於 2008-7-1 00:30:27 |顯示全部樓層
種得好地地我係唔會放棄, 但係上年試過無端端d盆栽死吓一盆死吓一盆, 都唔明點解, 點都救唔番.  個陣真係好氣餧, 好想放棄呢.  後來我想可能太熱捱唔住.  依家又再次中毒了...今年我會想辦法讓盆栽避熱.
回復

jellyfishy 發表於 2008-7-1 00:38:14 |顯示全部樓層
原帖由 yen 於 2008-7-1 00:08 發表
有冇試過一隻牌子"Avene",我有個法藉o既同事同我講,佢d皮膚都好敏感,佢話(在法國)有皮膚醫生都建議用這個牌子的護膚品,如果你真係試左好多方法都冇較,可以考慮試下丫! ...

我都係用呢隻呀, 要講句, 十分十分之好呀! 真係一dd 敏感都無之餘, 佢既防曬指數係無花無假, 60就足60, 唔似得有d日本牌子咁, 寫住130, 其實得60...
Avene 既 water proofing 也真的很 water proof! 水母上班時常要戶外工作, 下班後又時常有戶外活動, 呢個牌子係水母第一次用的防曬產品中, 唯一一隻真的長時間日曬而不傷皮膚的防曬品.
不過尼隻牌子, 香港好似無門市, 我係網上訂的.
回復

soy 發表於 2008-7-1 01:28:11 |顯示全部樓層

好番未呀?
我D皮膚都好敏感,所以我一定用手套.
我响旺角睇過有個皮膚科醫生都幾好,我自己好番之餘都介紹過朋友去,朋友都好了...
如你未好番可以去試試 (本人沒有宣傳意圖,只望幫到人...)
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-1 10:17:54 |顯示全部樓層
種花雖然係辛苦左d,但係都有好多好處。好似我咁,一掂部電腦,或者睇緊d好睇既書,就停唔到,搞到近視愈來愈嚴重……xp

宜家種左花,成日都突然記起要澆水、換盆、施肥……先有機會比對眼休息下呢~~
回復

Alfphy 發表於 2008-7-1 11:49:20 |顯示全部樓層
我當種花係一種消閒活動啊!看住自己親手種的開花結果,好有成功感!而且賞花令人好開心的啊!
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-1 12:06:14 |顯示全部樓層
冇諗過唔種喎~愈種愈興奮
回復

12下一頁