DIY潤唇膏

作者: Sandychow517 發表于 2014-2-16 19:19:49
1742 6

本人初到貴境, 希望可以問一下潤唇膏的比例。

上次試的比例, 各位高人認為如何?
Shea Butter 5g
Sweet Almond Oil 5g
Coconut Oil 5g
Beewax 6g
+
Honey 0.5tsp
Vanilla Extract 0.5tsp

疑問1: 加了食用VANILLA EXTRACT都冇香味, 是開封太久走味之故嗎?
疑問2: 我懷疑我的SHEA BUTTER成份不天然, 味很"膠", 是這樣的嗎? 下次打算用COCOA BUTTER代替, 會有很大的朱古力味嗎? 又用椰子油又用COCOA BUTTER, 會變成椰子朱古力味嗎?
疑問3: 家裡還有食用AVOCADO OIL, 可以取代COCONUT OIL及SWEET ALMOND OIL嗎? 效果不同嗎?
疑問4: 蜂場的蜂蠟好像比SKIN CARE DIY店便宜很多, 但閱讀過舊POST知道蜂場的蜂蠟很硬, 一大舊很難使用嗎? 會過期嗎?

請賜教。

疑問5: 原來家裡仲有JOJOBA油, 買的時候是用來按摩的, 也可以用來做潤唇膏嗎?
疑閣6: 原來家裡仲有精油: Cajeput(百千層樹), Frangipani (雞蛋花)及 blue chamomile(藍洋甘菊)。好像很不一般...適合放在潤唇膏嗎?

不好意思, 一次過很多問題, 各位老師可以指點一下嗎? 打算做給妹妹拿回德國用的。
prodorothyhkg 發表於 2014-2-18 12:12:24 |顯示全部樓層

Beewax 6g
+
Honey 0.5tsp
Vanilla Extract 0.5tsp

配方冬天還可能,夏天太軟
蜜糖唔多會溶入油中,只會比油膏包住~
Vanilla Extract 好似係水相,混唔到入油

疑問1: 加了食用VANILLA EXTRACT都冇香味, 是開封太久走味之故嗎?

疑問2: 我懷疑我的SHEA BUTTER成份不天然, 味很"膠", 是這樣的嗎? 下次打算用COCOA BUTTER代替, 會有很大的朱古力味嗎? 又用椰子油又用COCOA BUTTER, 會變成椰子朱古力味嗎? 味膠可能係容器問題,貨如果向有信譽店舖買應該唔會溝野,但留意是否開始壞,會有油益味;可可脂會硬身d,有淡淡朱古力味,不過就冇乳木果脂咁潤;香味既野好主觀,你試左先啦~

疑問3: 家裡還有食用AVOCADO OIL, 可以取代COCONUT OIL及SWEET ALMOND OIL嗎? 效果不同嗎? 可以,不過留意,如果酪梨油取代椰子油,要增加蜂蠟份量

疑問4: 蜂場的蜂蠟好像比SKIN CARE DIY店便宜很多, 但閱讀過舊POST知道蜂場的蜂蠟很硬, 一大舊很難使用嗎? 會過期嗎? 係skin care diy  店賣得貴咋,佢地起碼係第二手賣,每手加d利潤,點都會貴過直接一手賣;蜂場蠟一d都唔便宜,而且愈來愈貴添. 你可以用膠袋包住一大舊蠟, "bob"開細舊d, size 可放入杯內,坐水熱溶佢,再倒入矽膠冰模中,下次用會方便d,如果冇冰模,可能把溶蠟一匙匙慢倒入凍開水中,會好快形成固體,收起抹乾水份就可以留用

疑問5: 原來家裡仲有JOJOBA油, 買的時候是用來按摩的, 也可以用來做潤唇膏嗎? 如果冇添加任何野可以用,不過要留意,生產商做按摩油時會加防腐劑是否可入口,荷荷巴油唔夠潤,質地似人體油脂,夏天還可以,冬天或者室內開冷氣地方會覺得乾~

疑閣6: 原來家裡仲有精油: Cajeput(百千層樹)  呢個好拿,有苦味,唔好放
Frangipani (雞蛋花) 呢個未用過,等人答
blue chamomile(藍洋甘菊)。好像很不一般...適合放在潤唇膏嗎? 呢個可以,不過藍洋味道唔係幾好聞

評分

查看全部評分

回復

akita815 發表於 2014-2-18 12:21:12 |顯示全部樓層
我只用椰子油及蜂臘做潤唇膏都好好用, 用蜂場蜂臘的, 用時先剪碎快溶些。
回復

Sandychow517 發表於 2014-2-18 13:12:18 來自手機 |顯示全部樓層
prodorothyhkg 發表於 2014-2-18 12:12

多謝你詳盡的回覆。
打算周末去永和一轉,昨夜訂了淘寶的潤膚管,希望趕得切妹妹離港前帶走。做得好就做多一點給地那邊的德國奶奶。
原來買來一揸很特殊的精油!
回復

Sandychow517 發表於 2014-2-18 13:16:20 來自手機 |顯示全部樓層
akita815 發表於 2014-2-18 12:21
我只用椰子油及蜂臘做潤唇膏都好好用, 用蜂場蜂臘的, 用時先剪碎快溶些。
...

也對。手上的椰子油是上品,乾脆就用椰子油加蜂蠟。問題是先要買到信得過的蜂蠟。蜂蠟上次是在一家教肥皂的小手工店買的,有點不放心。嘻嘻。
回復

akita815 發表於 2014-2-18 14:11:44 |顯示全部樓層
我的蜂臘市面無得買的。

花墟有時有, 不過都係睇緣份  發表於 2014-2-21 18:01
回復

Sandychow517 發表於 2014-2-18 19:19:11 來自手機 |顯示全部樓層
akita815 發表於 2014-2-18 14:11
我的蜂臘市面無得買的。

咦!這裡果然多高人…厲害。
回復