返回列表 發新帖

虞美人poppy Shirley 終於想開花 update: 有花了,有花了

作者: kariek 發表于 2014-2-2 23:39:36
2065 33
fool'sgrape 發表於 2014-3-9 18:40:15 |顯示全部樓層
終於開了!花開得不錯啊!花友會為花留種子再種嗎?
回復

kariek 發表於 2014-3-9 18:51:44 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2014-3-2 22:24
我數年前都種過,可惜沒開花就枯了,種它因為它好像是罌粟科的

係呀, 係罌粟科的, 仲係有反戰的意思。幾特別。
我上兩年都有種,都係種poppy ladybird, 貪佢似小甲蟲有斑好可愛,但都失敗。今次種poppy Shirley, 可能這品種易種一d , 加上今年好早下種,又遇上一個寒冬,所以成功了。你可以再試,一定得。

今年見poppy Shirley 成功,急忙於一月初播了poppy ladybird + poppy venus, poppy ladybird 生得好慢, 但 Venus 好似一棵油麥菜, 好大。唔知趕唔趕得切開花呢....
回復

kariek 發表於 2014-3-9 18:55:08 |顯示全部樓層
fool'sgrape 發表於 2014-3-9 18:40
終於開了!花開得不錯啊!花友會為花留種子再種嗎?

係呀! 好開心呀!

如果留到種子都會留,不過唔知D 種子仲種唔種得返。
回復

kariek 發表於 2014-3-9 18:56:59 |顯示全部樓層
kariek 發表於 2014-3-2 18:47
開花已有一個月,但這陣子天氣不好, 未能好好拍照。照片已置頂。

多謝版主fnv 評分
回復

fool'sgrape 發表於 2014-3-9 18:57:09 |顯示全部樓層
kariek 發表於 2014-3-9 18:55
係呀! 好開心呀!

如果留到種子都會留,不過唔知D 種子仲種唔種得返。

試吓啦,橫掂都種左出嚟,仲開得咁靚添!
回復

kariek 發表於 2014-3-9 18:59:51 |顯示全部樓層
fool'sgrape 發表於 2014-3-9 18:57
試吓啦,橫掂都種左出嚟,仲開得咁靚添!

多謝賞花! 好呀, 會試下收種子,收到種子就o係度分享
回復

fool'sgrape 發表於 2014-3-9 19:00:57 |顯示全部樓層
kariek 發表於 2014-3-9 18:59
好呀, 會試下收種子,收到種子就o係度分享

等我起度排定隊先!
回復

kariek 發表於 2014-3-9 19:04:12 |顯示全部樓層
fool'sgrape 發表於 2014-3-9 19:00
等我起度排定隊先!

好, 如果成功收到種子, 你就排第一啦。不過唔保證種到

1. fool'sgrape

謝謝!  發表於 2014-3-9 19:06
回復

向日葵2 發表於 2014-4-29 00:01:16 |顯示全部樓層
Aalon 發表於 2014-2-6 11:18
見到你的虞美人, 令人很懷念, 曾幾何時, 我都種過, 那時侯很狂熱, 什麼都想種 ...

我都係咁話,那時只要有種子係手,或不到手,都會不停的試用,
由種子㮔到開花,總是種植的至大樂趣和成功感。

記得有些種子是從八王爺處買的

吓.....N 年前咯!  發表於 2014-5-5 13:55
回復

kariek 發表於 2014-5-4 19:36:17 |顯示全部樓層
向日葵2 發表於 2014-4-29 00:01
我都係咁話,那時只要有種子係手,或不到手,都會不停的試用,
由種子㮔到開花,總是種植的至大樂趣和成 ...

我都係最鍾意由種子種起,要由發芽起細心照料,有耐性地等呀等,到终於開花,有強烈的滿足感。加上就算平時工作忙得累極,看見花開得燦爛,想起是自己一手栽種,人總是會cheer up 起來。
由種子開始種,也有意想不到的好事: 有鄰居欣賞,稱讚已很高興,估唔到有鄰居會特地買種子送贈,或送自己沒有的植株。原來有其他人欣賞,自己就會更用心種好D 花。
回復

Lipid 發表於 2014-5-4 21:57:08 來自手機 |顯示全部樓層
我都係狂熱期。。。真係好靚,我又想種
回復

bunnybetty 發表於 2014-5-5 13:05:06 |顯示全部樓層
kariek 發表於 2014-5-4 19:36
我都係最鍾意由種子種起,要由發芽起細心照料,有耐性地等呀等,到终於開花,有強烈的滿足感。加上就算平 ...

十分同意你既講法~~由種子種到開花, 唔同階段都有新發現
回復

八王爺 發表於 2014-5-5 13:55:00 |顯示全部樓層
哩種草花耐寒力強,香港基本上難以開花。
樓主好勁吖!
回復

kariek 發表於 2014-5-5 21:57:45 |顯示全部樓層
八王爺 發表於 2014-5-5 13:55
哩種草花耐寒力強,香港基本上難以開花。
樓主好勁吖!

多謝八王爺讚賞先 , 但我一D都唔勁呀,E 度好多人都種到呀....

多謝給分
回復