請教天台種菜設置

作者: williamlai1007 發表于 2014-1-18 02:47:54
2904 6
嗨,您們好!

我最近租過鰂魚涌天台的格仔田去體驗種菜樂趣,收穫也相當不錯,想在自己天台試下買泥和盆去種,借問各位師兄姐應在哪裡買它們的黑色格仔盆(2" x 3")?另外,哪些泥土適合培種,需要混合沙石?比例如何?

至於工具配備...有冇人試過在淘寶買?

謝謝!^^
mikecho 發表於 2014-1-18 09:11:39 |顯示全部樓層
一切都看個人標準,有錢人要高級美觀又不愛動手可到歐美、日等請個博士後園藝師用盡全宇宙最貴最上等材質用料,每粒沙土、種子、肥料都要有經化驗並要取得全球合格証書,証明無毒有機才可使用?又或窮到燶一個仙都不想花,可自已動手動囗,等農歷年後有大量不要錢的年花年桔等盆栽,只要問一下屋村管理員或清潔員工,又或自已到垃圾站自取,手到拿來都不花錢的;淘寶買泥買種子工具最實惠,但別忘了運費也不平
回復

elleray 發表於 2014-1-18 09:48:43 |顯示全部樓層
太子有, 但不是花墟,

http://hkplants.com/thread-133668-1-1.html

跟天台田的園主林生買價錢也差不多, 只是林生常缺貨自己也不夠用

旭日老細李生都幾好傾的.
回復

Tmm 發表於 2014-1-18 19:58:46 |顯示全部樓層
要看你買多少,台灣花園城堡綱站有格仔盆賣,同旭日賣嘅同一生産商,價錢平很多,但你要衡量一下郵費,量多的話,未必冇著數。淘寶亦有,價錢有d好平,但吾清楚塑料含量,未買過。泥土同有机肥比較重,本地買較恰當,三興較平,選擇亦多,買兩包仔就去就腳地方買就算啦!
回復

williamlai1007 發表於 2014-1-19 16:54:12 |顯示全部樓層
謝謝您們的回覆! 我會到旭日和台灣花園城堡看看, 三興好像有點遠...

我都覺得泥土同有机肥去就腳地方買, 只是太多款, 不知哪款較抵較合適種瓜菜?

這個時節您們會種什麼?

Tmm
我舊年都問過差不多的問題,你可以參考下d 師兄嘅提供:http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=131330&highlight=泥土選擇  發表於 2014-1-19 17:34
Tmm
你種幾大範圍,要用幾多泥,自己計算一下,若價錢不是考慮因素,去三興,旭日或興業,佢地可以當做工程,連工包料幫你做好晒。  發表於 2014-1-19 17:26
回復

dincat 發表於 2014-1-19 17:00:54 |顯示全部樓層
過左年立春後可種青瓜, 爬架四季豆
老農夫話過左驚蟄開始多蟲, 不要種十字花科
香港較早熱, 可種通菜
等黃梅雨季到, 可種莧菜
夏天離不開三寶: 通菜, 莧菜, 潺菜, 其他菜都長得不佳
回復

williamlai1007 發表於 2014-1-26 20:52:16 |顯示全部樓層
謝謝你們的回覆!
回復