我那棵好生養的<xSmithicodonia Heartland's Joy>

作者: elevala 發表于 2014-1-17 13:02:32
781 7
呢個係上年呢差唔多呢個時候由 Juna 分享給我的 xSmithicodonia Heartland's Joy
我第一次種苦苣苔科, 所以照顧打理得麻麻地, 佢只係曉向上生, 同不停有出花, 仲好靚, 係佢成棵植物個形太唔係好靚

之但係呢, 佢好似幾好生養咁喎, 生咗好多蟲蟲出唻, 由最初時我見到有條蟲浮咗上泥度之後, 連支條上都有生, 最近, 支條上既蟲... 再生蟲, 蟲上蟲! 第一次見! 好勁!!!

評分

查看全部評分

elevala 發表於 2014-1-17 13:04:46 |顯示全部樓層
雖然盆植物生長得唔係咁好睇, 但係佢咁好生養, 搞到我唔唔捨得爬泥同將佢拆晒出唻
回復

Juna 發表於 2014-1-17 13:09:18 |顯示全部樓層
今年再種時, 放較多陽光, 作垂吊植物種植, 太長可以剪下頂芽插入泥中
回復

elevala 發表於 2014-1-17 14:55:08 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2014-1-17 13:09
今年再種時, 放較多陽光, 作垂吊植物種植, 太長可以剪下頂芽插入泥中

今年會醒目返d架啦~~~ hee~~~

不過... 作垂吊植物種植? 唔係好明, 點做垂吊?

& 多謝賞分

即係唔好俾支拐杖佢, 由得垂下來  發表於 2014-1-17 15:00
回復

elevala 發表於 2014-1-17 15:09:53 |顯示全部樓層
Juna
即係唔好俾支拐杖佢, 由得垂下來

咁好似好吸引喎!
但係會唔會因為咁而太軟弱無力咁架?
回復

Juna 發表於 2014-1-17 15:52:16 |顯示全部樓層
elevala 發表於 2014-1-17 15:09
咁好似好吸引喎!
但係會唔會因為咁而太軟弱無力咁架?

睇情況啦, 我係由得佢自然生長, 太長就剪下來插入盆中(同一個盆), 咁就會好茂盛
回復

elevala 發表於 2014-1-17 15:57:32 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2014-1-17 15:52
睇情況啦, 我係由得佢自然生長, 太長就剪下來插入盆中(同一個盆), 咁就會好茂盛 ...

好的! 謝謝!

請問xSmithicodonia Heartland's Joy 可以受陽光直曬嗎? 因為本來我呢個位都已經幾好光, 但都只係曉標高

我有俾佢直曬太陽, 不過只係兩個小時, 其餘時間係散射光  發表於 2014-1-17 16:12
回復

elevala 發表於 2014-1-17 16:25:27 |顯示全部樓層
Juna
我有俾佢直曬太陽, 不過只係兩個小時, 其餘時間係散射光

好嚕! 今年再努力!
而家d蟲蟲一路咁爆, 都唔知meet 唔meet 佢哋落唻好 :p
回復