作者: alva 發表于 2008-6-28 21:42:38
1472 5
今日係花墟有多花買, 聼 d 花友講佢會令到 d 花花易出 d. 但我見到多花好似 d 泥咁, 咁係咪加係 d 植料就得呢?

同埋, 其實多花 d 成份係咩? 好似好勁咁....
豆豆 發表於 2008-6-28 23:01:48 |顯示全部樓層
我就放泥面,至於成效暫時未有結果.
用少少都ok心理上覺得
回復

cck07123 發表於 2008-6-28 23:19:27 |顯示全部樓層
我呢盆都落左,都未見成效
回復

wct119 發表於 2008-6-28 23:31:47 |顯示全部樓層
原帖由 alva 於 2008-6-28 21:42 發表
今日係花墟有多花買, 聼 d 花友講佢會令到 d 花花易出 d. 但我見到多花好似 d 泥咁, 咁係咪加係 d 植料就得呢?

同埋, 其實多花 d 成份係咩? 好似好勁咁.... ...

...採用美能安六份,磷肥一份,磷酸石灰一份及魔肥K混合,其商品名為[多花],...
以三點五寸盆為例,每月在盆緣放一小匙(相對之位置,左右各半匙),澆水時會隨著水流入土中.

節錄自 "非洲堇栽培指南", p.66, 川上敏子著, 羅華齡譯.

回復

cck07123 發表於 2008-6-28 23:34:13 |顯示全部樓層
多謝資料
放太多唔會虛不受補啩

原帖由 wct119 於 2008-6-28 23:31 發表

...採用美能安六份,磷肥一份,磷酸石灰一份及魔肥K混合,其商品名為[多花],...
以三點五寸盆為例,每月在盆緣放一小匙(相對之位置,左右各半匙),澆水時會隨著水流入土中.

節錄自 "非洲堇栽培指南", p.66, 川上敏子著. ...
回復

alva 發表於 2008-6-28 23:36:05 |顯示全部樓層
原帖由 wct119 於 2008-6-28 23:31 發表

節錄自 "非洲堇栽培指南", p.66, 川上敏子著. ...

好清楚喎. 多謝哂.
回復