返回列表 發新帖

福建食物

作者: EddieOR 發表于 2007-8-21 10:46:18
5874 38
EddieOR 發表於 2007-8-22 22:12:14 |顯示全部樓層
原帖由 charlie 於 2007-8-22 21:46 發表
請問d湯係咪係個膠袋倒出嚟的???

係呀,都唔知會唔會放出有毒氣體
回復

春春 發表於 2007-8-22 23:44:47 |顯示全部樓層
EddieOR........今日有無去左邊到玩咁呀???

你兩隻龜龜點呀而家???有朋友照顧住呀???!!!
回復

joey 發表於 2007-8-23 00:03:41 |顯示全部樓層
個飯盒好核突ar
回復

EddieOR 發表於 2007-8-24 01:03:24 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-22 23:44 發表
EddieOR........今日有無去左邊到玩咁呀???

你兩隻龜龜點呀而家???有朋友照顧住呀???!!!

今日食左麵牛面麵,之後去左超市,聽日先出去買野  
隻龜係屋企,不過有家人係前兩日番黎,冇食野幾日,應該唔死得
回復

春春 發表於 2007-8-24 01:10:27 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-24 01:03 發表

今日食左麵牛面麵,之後去左超市,聽日先出去買野  
隻龜係屋企,不過有家人係前兩日番黎,冇食野幾日,應該唔死得

好似好鬼悶咁嘅 .......不過你就好啦!!!有暑假放!!!
應該無事掛......有人間唔中餵下問題不大嘅!!!
回復

EddieOR 發表於 2007-8-28 18:00:03 |顯示全部樓層
原帖由 春春 於 2007-8-24 01:10 發表

好似好鬼悶咁嘅 .......不過你就好啦!!!有暑假放!!!
應該無事掛......有人間唔中餵下問題不大嘅!!!  

個暑假好長,感覺上浪費左好多時間
回復

EddieOR 發表於 2007-8-29 10:36:46 |顯示全部樓層
Post food photo.....
回復

noel 發表於 2007-8-29 11:25:22 |顯示全部樓層
0471 果張 ....係咪倒 ga

(有 d似工業原料嘅渣... )

回復

EddieOR 發表於 2007-8-29 12:08:44 |顯示全部樓層
係一滴一滴雞血滴成一盤
之後加入大米同咪其他既調味料去蒸
回復

Grace 發表於 2007-8-29 12:13:22 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-29 12:08 PM 發表
係一滴一滴雞血滴成一盤

賣相都唔吸引, 點食落口呀.....

你咁多野食, 返黎一定變肥仔啦~

回復

EddieOR 發表於 2007-8-29 12:23:04 |顯示全部樓層
但係味道唔錯,先得十幾日,變肥仔都好難,哈哈!
回復

noel 發表於 2007-8-29 12:58:23 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2007-8-29 12:08 發表
係一滴一滴雞血滴成一盤
回復

EddieOR 發表於 2007-8-29 17:05:05 |顯示全部樓層
原帖由 noel 於 2007-8-29 12:58 發表

其實香港都有食物係用動物既血整成的
回復

hipo 發表於 2007-8-30 15:21:43 |顯示全部樓層
ah Eddie post D食物有D我都食過, 雖然賣相唔多吸引, 但係都幾好味架!

鴨湯 - 呢个湯係好嘢來嘅, 補湯來架 ! 應該係同'四物'(一D药材)一起煑, 有D似’肉骨茶’, 多數會同D鴨血一齊煑添 !  舊時D人好窮架, 雞鴨鵝豬呢D野己算係極品, 所以會'物盡其用', 連D血都唔會嘥架!

鹹肉粽 – 呢个我返大陸時D親戚有帶過我去食, 味道都唔錯架, 加埋Dsauce 就更加有地方風味.. yummy…

其實耐唔耐返下去’灘抖’下都幾爽架..我成十年無返過去啦, 福建應該變了很多, 尤其多了不少有錢人.  

Eddie, 你坐直通車定係飛機返福建架 ? 嘩, 諗起果架通宵行駛嘅直通車呢, 我就驚驚. 次次我都要等到天朦光先至放心, 唔知點解黑麻麻行車我硬係好無安全感…..
回復

EddieOR 發表於 2007-8-30 16:42:58 |顯示全部樓層
去到深圳坐車去,九個幾鐘先到,飛機貴!
回復

hipo 發表於 2007-8-30 17:04:59 |顯示全部樓層
點解唔喺香港搭直通車呢? 同喺深圳搭有乜分別? 再平D ? 在深圳上車安唔安全呀?   你就好啦有暑假放, 話時話, 你係咪重讀緊書架 ? 真開心 !
回復

EddieOR 發表於 2007-8-30 17:16:31 |顯示全部樓層
係係深圳車站,當然安全,我細細個讀小學既時間就係個到坐車
而且個度有警察睇住,應該話係深圳最大既車站
回復

八王爺 發表於 2007-8-31 16:49:51 |顯示全部樓層
福建 同 福清, 廈門 的 小食是否不一样?
回復

EddieOR 發表於 2007-9-1 12:10:40 |顯示全部樓層
福清唔認識
福建是一個省,廈門是一個市,稱「福建省廈門市」
廈門味在福建囉,點解唔一樣……
回復