我的 紫 菜田

作者: peeseela 發表于 2008-6-28 12:07:04
6406 84
peeseela 發表於 2008-8-29 19:26:04 |顯示全部樓層
原帖由 ching 於 2008-8-29 19:19 發表
嘩....syvia.....無念過妳咁crazy!!
(我已經"候"住咗 ....由其個隻Precious pink )

呢只係花友送嘅,只此一只未大,不過早排除左几塊葉試插,唔知得唔得.
PM啦.
回復

peeseela 發表於 2008-8-29 19:39:20 |顯示全部樓層
原帖由 haricot 於 2008-8-29 17:40 發表
想問你, 當佢地長大一點後, 會唔會同佢地換過個大d的盆?
定係呢d細細的試飲杯都足夠它們生長?

除此之外, 有沒有虫仔的問題?
你有沒有定期同它們滅虫, 定係你每盆都keep得好好, 唔會有虫? 有什麼好方法?

呢個問題係 ...

大吉利是,大吉利是,唔要蟲仔.
視乎佢地品種決定個盆,今日貼嗰d除右上角係3寸盆,其餘都係3安試飲杯,不過當中有d係可以種到再大盆d.
半迷及迷你可以種係1-2安試飲杯內,但係兩個月左右要同佢地換泥.
間中會用花寶的殺菌液開水淋花,平日亦會用million A.仲有好多其它方式.

你睇返多D舊貼,好有幫助,精選主題集錄必看
回復

peeseela 發表於 2008-8-29 19:53:03 |顯示全部樓層
ching, 你第一次入我呢個貼咩?
其實種花真係貴精不貴多,見到靚花又忍唔住,終於越種越多,而家都有D頭痕.早排狂插葉,開始收成,大左唔知點算,又唔捨得送人,不過嚟緊冬天又多個地方可以擺花,出年夏天再算.我今日又擴充我張枱放花嘅位置,將D打窿機,膠紙座,訂書機收起晒,放多六盆add4icon add4icon
至於斑葉真係幾難種,我仲未攪得掂D斑苗.add2icon
好彩Precious pink返來係中苗,穏定,返嚟到e家都係放同一個位置,唔敢亂郁佢.(無事無事,唔好小氣)add11icon
回復

ching 發表於 2008-8-29 20:12:45 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-8-29 19:53 發表
ching, 你第一次入我呢個貼咩?
其實種花真係貴精不貴多,見到靚花又忍唔住,終於越種越多,而家都有D頭痕.早排狂插葉,開始收成,大左唔知點算,又唔捨得送人,不過嚟緊冬天又多個地方可以擺花,出年夏天再算.我今日又擴充我張枱放花嘅 ...

係呀,我而家先知道妳種咗咁多花....!! 好想去妳公司參觀一下!! 真係好勵害呀!!
回復

peeseela 發表於 2008-8-29 20:15:56 |顯示全部樓層
細細聲,唔好咁揚.add5icon
回復