熊仔生病了?

作者: ckkuen 發表于 2014-1-10 07:04:18
638 8
熊手邊凹咗起紋,啲手仔向下伸,不知如何是好
BenLau 發表於 2014-1-10 07:14:10 |顯示全部樓層
點解會o甘Ge?
回復

ckkuen 發表於 2014-1-10 07:30:26 |顯示全部樓層
.....唔知會唔會凍病咗?因前排夜晚放多風位吹風,近排又冇乜曬太陽,家下試下曬燈先,希望有返生氣
回復

BenLau 發表於 2014-1-10 08:35:45 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2014-1-10 07:30
.....唔知會唔會凍病咗?因前排夜晚放多風位吹風,近排又冇乜曬太陽,家下試下曬燈先,希望有返生氣 ...

熊仔冷親。保重,祝早日康復!
回復

紅寶石公主 發表於 2014-1-10 08:36:35 |顯示全部樓層
係咪水多??或好凍嘅晚上淋水?
我嗰盆綠熊放露台咁凍都冇事。
回復

leoyys 發表於 2014-1-10 08:53:14 |顯示全部樓層
1. water -- how often do u water the plants? i water my bear once a week.

2. sunshine -- i don't think it's related to sunshine problem.

3. bugs -- did u report and change the soil when u get this bear? maybe there are a lot of white bugs in the soil...

thx  發表於 2014-1-10 14:11
回復

Melb 發表於 2014-1-10 08:58:23 |顯示全部樓層
應該係唔夠光....

加上水過多的問題....

我早前死左個棵都係咁....我上棵得好快...半日內就走左....

之後問過好多大師花友....佢地話一般葉黑主要係唔夠光+水太多以致根部受傷而成.....

另一個原因係病菌感染...

我現在新個兩棵多左光照, 雖然比水次數多左....但同時多左太陽照既時間...所以就生得好好...

同埋我新個棵比水, 係每幾日比一點一點咁....(如果全個星期都有太陽), 無太陽就一星期一次, 但未澆到盆底出水...

所以就個人經驗, 葉黑先係水造成, 從而影響根, 加上唔夠光照而做出來.....再惡化會莖都有事...

師已偷  發表於 2014-1-10 16:29
THX  發表於 2014-1-10 14:07
又學到嘢:)  發表於 2014-1-10 11:31
同意, 我之前果棵都應該係關水事, 比我ko咗  發表於 2014-1-10 09:33
回復

badboyxo 發表於 2014-1-10 11:59:55 |顯示全部樓層
ckkuen師兄果盆大多數水多問題,先斷水,放通風位。

我試過同樣問題換掉面頭三份一新泥幫助吸收泥土水份。

我平時用手感覺花盆輕手,才逐小逐小加水,見盆底有一滴水出即停。

thx  發表於 2014-1-10 14:07
回復

tinsem 發表於 2014-1-10 17:28:04 |顯示全部樓層
我的熊童子是天台露養的。進入12月之後我一般隔2週才給熊童子澆水一次,因為我是用的陶瓷花盆,比較鎖水,所以澆水前也需要看天氣,如果未來幾天都是陰天我就寧願選擇不澆,因為不能揮發的濕氣會讓根腐爛,特別對於根系不是很發達的小顆。如果未來是晴天就可以一次澆足。並且曬太陽吹風,迅速散掉水分。

發現這樣效果暫時很好,熊童子冬天也一直在長大,而且越來越密,不見長高。

thx  發表於 2014-1-11 06:45
回復