新手的第一鍋和第二鍋皂

作者: c13579 發表于 2014-1-7 20:38:05
906 6
第一鍋是馬賽(偏白)
第二鍋是馬賽但有5%可可脂(有一點點那個)

^用milk box,spreaded oil去容易脫,
誰知道下面油流下來使最底那塊變這樣子...
有點半溶的感覺
會不會有問題?

^有些地方變白了....看其他帖好像說是失溫
這樣還能用不?
然後加綠茶但變brown各種無言...

好像挺失敗的(掩面

還有第2鍋我用裡面有銀色layer的milk box,
會有甚麼問題?
還能用嗎?

評分

查看全部評分

jellyfishy 發表於 2014-1-8 09:30:23 |顯示全部樓層
白色那個是失溫了出來的白粉,未嚴重到變鬆膏.可以用的,只是外表不美.

好多粒粒,你落了抺茶粉?未攪勻呀,下次入皂液前,一係用篩散粉入皂液,一係事前用水溝好,否則就會有粉粒,除了令品不美觀,也有可能令底皂用用下有一舊舊粉粒甩出來.

強烈不建議用錫紙底的盒當模呀~ 皂液有強鹼,很有機會出現化學作用的.

等你升呢有閱讀權限後,可以睇新手扎記,到時可以享受好多DIY樂了~
回復

jellyfishy 發表於 2014-1-8 09:33:19 |顯示全部樓層
這是之前皂友分享的相片,圖中就是用錫紙做模入皂的結果.很大的化學反應!

回復

c13579 發表於 2014-1-8 09:38:23 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-1-8 09:30
白色那個是失溫了出來的白粉,未嚴重到變鬆膏.可以用的,只是外表不美.

好多粒粒,你落了抺茶粉?未攪勻 ...

我加了綠茶茶包(不是粉),因為找不到

謝謝解答
回復

c13579 發表於 2014-1-8 09:45:59 |顯示全部樓層
jellyfishy 發表於 2014-1-8 09:33
這是之前皂友分享的相片,圖中就是用錫紙做模入皂的結果.很大的化學反應!

...

我深色那個就是,脫模後和另一鍋一樣光滑就是了

重之唔好用錫紙盤做模啦, 因做出黎既皂, 我地唔知用后會點架, 無人敢試  發表於 2014-1-8 16:33
回復

kitteny 發表於 2014-1-8 14:50:56 |顯示全部樓層
我都有一鍋係用左茶包,仲啡過你, 不過有少少香味
回復

c13579 發表於 2014-1-8 17:01:38 |顯示全部樓層
kitteny 發表於 2014-1-8 14:50
我都有一鍋係用左茶包,仲啡過你, 不過有少少香味

我加了10g茶包(2包)

maybabe: 重之唔好用錫紙盤做模啦, 因做出黎既皂, 我地唔知用后會點架, 無人敢試
那麼這次做出來的怎辦...?

我呢就唔建議用啦, 因為我唔係讀化學, 講唔到你聽會有乜野野係個化學反應走出黎  
很心痛QAQ那裡有~1kg油

我呢就唔建議用啦, 因為我唔係讀化學, 講唔到你聽會有乜野野係個化學反應走出黎  發表於 2014-1-8 17:39
回復