返回列表 發新帖

冇天台又冇露台唯有水培

作者: littlegaspig 發表于 2014-1-6 21:32:49
9979 55
siuho331 發表於 2014-1-10 12:29:10 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-9 21:40
士多啤梨可以水培 我一年會返一次日本 黎緊4月尾會返去 可以幫園友買野 我唔知香港邊度有 楽天都有賣  ...

我有睇你篇水耕蕃茄~好正! 有見到d營養水嘅相,但有好幾款,哪款是有機的?唔好意思咁多問題,因為想做多d功課去買機,上網搵料又話水耕營養水都是化肥,外國有有機但又不是真有機,令我呢個新手有點混亂,如有有機當然是首選,冇才退而求其次選化肥。 唉⋯好怕蟲蟲,見到水培機真係好有興趣。
回復

不死傳說 發表於 2014-1-11 12:00:12 |顯示全部樓層
我想問下..部野係未有會定時放水同吸水 ,  如果根部長期接足水份不怕爛根嗎?
回復

Kasumi 發表於 2014-1-11 14:10:46 來自手機 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2014-1-10 12:29
我有睇你篇水耕蕃茄~好正! 有見到d營養水嘅相,但有好幾款,哪款是有機的?唔好意思咁多問題,因為想做 ...

Hi 我叫左老公幫我睇(日本人)
佢話營養水入有有機加科學料喎
不過D營養水都係專門種食物
佢話自己種無農藥最緊要喎

啱!冇農藥最緊要,唔該哂你。  發表於 2014-1-11 22:58
回復

Kasumi 發表於 2014-1-11 14:15:31 來自手機 |顯示全部樓層
不死傳說 發表於 2014-1-11 12:00
我想問下..部野係未有會定時放水同吸水 ,  如果根部長期接足水份不怕爛根嗎? ...

參考下個圖原理 水樽自動加水 另外氣泵 每日8小時都ok 根部有氧氣不會變黑 diy請用黑盒水就不會生青苔
回復

不死傳說 發表於 2014-1-11 19:21:17 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-11 14:15
參考下個圖原理 水樽自動加水 另外氣泵 每日8小時都ok 根部有氧氣不會變黑 diy請用黑盒水就不會生青苔 ...

這個很有用 謝謝你!

另外我想問下各位.. led燈同菜既距離有冇限制??  同埋上網睇話藍光同紫光 對菜成長都有幫助!
回復

siuho331 發表於 2014-1-20 14:08:22 |顯示全部樓層

樓主,可以請教下,佢跟機果樽營養水係咪一次份量?佢使用方法好似寫30ml就溝4L水(我估因為係日文),但樽野容量寫42g,同埋我想問佢d定植棉係中間凹落去的,同平時見果d唔同,咁你係買番佢果款,定買普通果d用都得?如果用普通果d,咁粒種子點放㗎?Thanks!

回復

littlegaspig 發表於 2014-1-22 13:52:02 |顯示全部樓層
Kasumi 發表於 2014-1-9 17:11
咩肥仔水呀?種菜自己食當然用有基營養水 日本不是有很多嗎 呢個係我水種的迷你番茄  ...

肥仔水即係日本0既A、B 養液,肥仔水係我老作0既藝名。
回復

littlegaspig 發表於 2014-1-22 13:55:12 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2014-1-9 18:19
咁你呢部係咪都幾好用?我好有興趣啊,因為我都只係得窗台但向西得半日照,我諗住搵人寄來,因為都唔知幾 ...

用左半年仍然好滿意,因為易打理,依家我一造菜可以食到六七次。

海綿我0係淘寶買一塊四十粒先大約$2
回復

littlegaspig 發表於 2014-1-22 13:58:08 |顯示全部樓層
不死傳說 發表於 2014-1-11 12:00
我想問下..部野係未有會定時放水同吸水 ,  如果根部長期接足水份不怕爛根嗎? ...

唔係,係個水箱儲定一箱水,耐唔耐打氣等0的水流動唔好變死水。水種植物吸水極快,其實三四日要添一次水。
回復

littlegaspig 發表於 2014-1-22 14:01:17 |顯示全部樓層
siuho331 發表於 2014-1-20 14:08
樓主,可以請教下,佢跟機果樽營養水係咪一次份量?佢使用方法好似寫30ml就溝4L水(我估因為係日文),但樽 ...

第一次開缸落30ml就夠,之後等佢出齊四片葉,添水時再加埋餘下果少少養液。

海綿方面,我後尾用左淘寶貨,中間冇坑,咁就要用濕紗布事先發左0的種子,當種子發了芽我會小心咁挾佢地入淘寶海綿條縫內,記住根部向下葉芽向上,唔好掉轉呀!
回復

siuho331 發表於 2014-1-22 14:46:04 |顯示全部樓層
littlegaspig 發表於 2014-1-22 14:01
第一次開缸落30ml就夠,之後等佢出齊四片葉,添水時再加埋餘下果少少養液。

海綿方面,我後尾用左淘寶貨 ...

唔該哂樓主~可唔可以比淘寶條link我呀?或者店名都可以。我今日落左種子,好緊張啊
如果用淘寶果款海棉,係咪唔可以放機發芽㗎?
回復

littlegaspig 發表於 2014-3-25 20:04:16 |顯示全部樓層
賣海綿的淘寶店:http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=17986379861

我通常浸泡種子後會放落紗布發芽(1-2日)之後先移落海綿入機繼續生
回復

Connie1010 發表於 2018-1-23 14:48:19 |顯示全部樓層
唔好意思, 想問下部機需要插火牛嗎?
回復

B17 發表於 2018-1-23 15:50:25 |顯示全部樓層
Connie1010 發表於 2018-1-23 14:48

4年前舊帖,咪期望樓主會出現
回復

alexccs 發表於 2018-1-26 12:08:00 |顯示全部樓層
Connie1010 發表於 2018-1-23 14:48

樓主set野有氣泵有燈緊係要有電啦,不需要問吧...
回復

Aking 發表於 2018-1-26 18:01:30 |顯示全部樓層

如果部機是100-110V的就要用變壓器(火牛),
否則會燒機,很危險的
回復