New Year Greeting

作者: yipman 發表于 2014-1-2 12:04:54
1458 23
祝各花友新年進步,身體和花花健康 ,
隨發一些我的植物,Please enjoy.
Melb 發表於 2014-1-2 12:05:13 |顯示全部樓層
多謝葉C Fu

Happy new Year 2014

Same to you.  發表於 2014-1-2 14:44
回復

JoanneBB 發表於 2014-1-2 12:36:04 |顯示全部樓層
件件精品,睇到流口水⋯

謝謝你誇獎.  發表於 2014-1-2 14:47
回復

店小義 發表於 2014-1-2 12:43:30 |顯示全部樓層
最尾的冰山睇到我溶化了

是不錯的品種,漂亮又易種.  發表於 2014-1-2 14:51
回復

leoyys 發表於 2014-1-2 12:45:16 |顯示全部樓層
植物正、環境正

您的東西也看得我心動,尤其幾棵大牡丹更是盡顯養功.  發表於 2014-1-2 14:56
回復

ppchu 發表於 2014-1-2 12:46:31 |顯示全部樓層
咁引發. 邊有法子唔毒發 !!!!!

Thank you for looking  發表於 2014-1-2 14:57
回復

sonC9 發表於 2014-1-2 12:48:47 |顯示全部樓層
隨發都咁多精品

見笑了  發表於 2014-1-2 14:58
回復

Audrey 發表於 2014-1-2 12:49:17 |顯示全部樓層
Same to you, Master yip-man.
What a great collection you have!
你嘅斑錦'虎虎'好靚喎!

Thank you , Looking forwards to seeing you.  發表於 2014-1-2 15:00
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-2 12:54:05 |顯示全部樓層
圖1果個好似羽毛咁, 望落好soft ar
回復

yipman 發表於 2014-1-2 15:33:51 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2014-1-2 12:54
圖1果個好似羽毛咁, 望落好soft ar

Encephalartos hirsutus, 南非毛蘇鐵.
全世界祗有6棵野生的.生長非常慢,繁殖困難,不能組培,一片葉子的小苗要Euro800.
這兩棵是我傳家之宝.
回復

orik 發表於 2014-1-2 15:54:43 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2014-1-2 15:33
Encephalartos hirsutus, 南非毛蘇鐵.
全世界祗有6棵野生的.生長非常慢,繁殖困難,不能組培,一片葉子的小 ...

隨便發出來嘅都超過eur800…葉師傅想搞到我地全部破產咩
不過葉師傅唔貼出黎,我地根本唔會知道有d咁珍稀嘅植物
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-2 16:00:39 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2014-1-2 15:33
全世界祗有6棵野生的.生長非常慢,繁殖困難,不能組培,一片葉子的小 ...

wawawa, 原來係極品哦~~
咁呢盆係生長左幾耐哦??
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-2 16:02:10 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-2 15:54
隨便發出來嘅都超過eur800…葉師傅想搞到我地全部破產咩
不過葉師傅唔貼出黎,我地根本唔會知道有d咁 ...

葉師傅屋企個防盜應該都好先進同厲害~~
回復

orik 發表於 2014-1-2 16:15:42 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2014-1-2 16:02
葉師傅屋企個防盜應該都好先進同厲害~~

偷走都冇地方放售啦…又珍稀又難搞又難搵買家又難運送,你以為樣樣都好似象牙同珠寶咁,偷走左轉頭就可以同買家交收咩…d賊偷d唔偷d,只會整死棵野,自己咩都得唔到;成棵野偷走,但唔識種,一樣會高速貶值,見財化水,就算兩方面都搞得掂,運送途中都仲要確保植株唔受傷,就算專業花農都唔敢保證,區區小偷又點會搵黎落手?
回復

tindayun828 發表於 2014-1-2 17:00:57 |顯示全部樓層
圖一,五,極品加十五,十六,十七,几盆万丈锦,價值連城!大開眼界!  
回復

yipman 發表於 2014-1-2 18:09:36 |顯示全部樓層
ai_amoeba 發表於 2014-1-2 16:00
wawawa, 原來係極品哦~~
咁呢盆係生長左幾耐哦??

種了6年,長了兩次葉子 ,
一棵13cm,另一16cm長大了2cm.
回復

yipman 發表於 2014-1-2 18:16:08 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-1-2 16:15
偷走都冇地方放售啦…又珍稀又難搞又難搵買家又難運送,你以為樣樣都好似象牙同珠寶咁,偷走左轉頭就可以 ...

http://www.palmtalk.org/forum/in ... rsutus-e-latifrons/

這類東西很冷門,美國,日本,泰國有見過賣,反而南非很難出口.
回復

yipman 發表於 2014-1-2 18:27:41 |顯示全部樓層
tindayun828 發表於 2014-1-2 17:00
圖一,五,極品加十五,十六,十七,几盆万丈锦,價值連城!大開眼界!    ...

多謝欣賞
論价值,很主觀的,很多常見的大羅漢松也賣十幾二十萬人民幣.
這兩棵植物是不便宜但也不是價值連城,罕有是肯定的,應是國家級植物園藏品,所以也是我的最愛
回復

ai_amoeba 發表於 2014-1-2 21:21:24 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2014-1-2 18:27
多謝欣賞
論价值,很主觀的,很多常見的大羅漢松也賣十幾二十萬人民幣.
這兩棵植物是不便宜但也不是價值 ...

葉師傅家中都係國家級植物收藏館哦~
回復

mayl12 發表於 2014-1-2 21:30:31 |顯示全部樓層
好耀眼的肉錦 !
回復

12下一頁