***2014年版聚後聊天,笑談, 心得/感受分享區***

作者: Melb 發表于 2013-12-30 20:53:51
11685 515
Audrey 發表於 2014-1-3 23:07:47 |顯示全部樓層
我起網上識咗八王爺應有二十年上下,
就是從未見過面!
回復

八王爺 發表於 2014-1-4 00:25:24 來自手機 |顯示全部樓層
我去大棚觀摸一吓!

謝謝參加。  發表於 2014-1-4 10:17
回復

花丁 發表於 2014-1-4 00:46:39 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-3 21:55
近況更新:

今日交收了最後一份禮身比花友 - 花丁

因等小朋友瞓覺後先可做自己野,立即將禮物落盆,所以攪到宜家先得閒上網。
好多謝版主送的禮物,十分豐富!
另外多謝Melb 特登遷就我送到太子站交收,辛苦哂!
我的“小禮物”只是普通肉肉,不值一提,麻煩你就真!

回復

Melb 發表於 2014-1-4 06:54:02 |顯示全部樓層
花丁 發表於 2014-1-4 00:46
因等小朋友瞓覺後先可做自己野,立即將禮物落盆,所以攪到宜家先得閒上網。
好多謝版主送的禮物,十分豐 ...

Wa...辛苦你了....

哈哈...但我覺你的小多肉很可愛....

多謝你...
回復

yipman 發表於 2014-1-4 10:50:30 |顯示全部樓層

有1棵Bursera microphylla, 2棵Jatropha mutifida, 1棵Jatropha gossypifolia 分享,以下是網圖,不是實物:

Wow! 葉sir又有好嘢送給大家!!  發表於 2014-1-4 22:31
回復

Audrey 發表於 2014-1-4 11:36:04 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2014-1-4 10:50
有1棵Bursera microphylla, 2棵Jatropha mutifida, 1棵Jatropha gossypifolia 分享,以下是網圖,不是實物: ...

非常好嘅 caudiciform。
謝謝 Master yip-man 嘅分享。

回復

orik 發表於 2014-1-4 12:25:49 |顯示全部樓層
有1棵Bursera microphylla, 2棵Jatropha mutifida, 1棵Jatropha gossypifolia 分享,以下是網圖,不是實物: ...

這棵Jatropha multifida葉少少,將它葉子的線條給強調出來,反而比茂盛的樣子更好看
回復

JoanneBB 發表於 2014-1-4 17:12:25 |顯示全部樓層

多謝葉師傅先
bursera_microphylla150 成個盆景咁好靚
如果比我老豆見到實雙眼發光
回復

Melb 發表於 2014-1-4 18:41:59 |顯示全部樓層

溫罄提示:

明天版聚前, 我有幾樣想提一提大家

1) 明天出席版聚者,麻煩大家自行帶定膠袋/ 紙袋/ 膠盒/ 紅白藍膠袋/泥/水苔/花盆, 定甚至行李夾.....
因為分享者, 轉交者, 接收者, 未必有預備咁多盛載工具比大家, 可能大家都係一大袋帶過來, 小弟唔想大家到時才發現要一細袋一細袋咁回家...咁樣會拿得好辛苦架...

所以希望大家早有預備....

2) 另外, 大家可能版聚前後, 又會去花墟行下....加上睇到心儀植物, 明白好難唔買的...所以大家一定要量力而為, 唔好到時多到帶唔到回家....=.="

3)如果大家有好多植物(不論是版主的,私下交收的, 轉交的, 代買的, 即日在花墟買的, 小盆栽的, 龐然大物的), 都希望大家記得家中夠植料去換盆/上泥/上植料....唔好一大堆回家, 之後見到佢地又無能為力...有D植物可能係無泥狀態....依D野...都係速戰速決好....

4) 同埋如果版聚前去花墟行下的參加者, 記得留意時間, 同守時到集合地點...多謝合作....(有咩想買, 睇定一陣個花墟一巡, 鎖定目標去買.....唔好買到過哂時. THANKS)

最後,希望明天有個開心的版聚, 開開心心來, 開開心心回去, 繼續開心種植, 明天辛苦大家了
回復

powergun 發表於 2014-1-4 18:52:34 |顯示全部樓層
呢4點全部都是我所擔心的, 所以還是不参加好
回復

powergun 發表於 2014-1-4 18:54:36 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-1-4 17:12
多謝葉師傅先
bursera_microphylla150 成個盆景咁好靚
如果比我老豆見到實雙眼發光  ...

得你呢d 住村屋的才有資格種這些植物的
回復

Audrey 發表於 2014-1-4 19:03:52 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-4 18:41
溫罄提示:

謝謝 Melb 提示。

Thanks SUPPORT  發表於 2014-1-4 20:06
回復

Audrey 發表於 2014-1-4 19:06:41 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-4 18:52

好好唔參加嘅藉口!            

咪係⋯!  發表於 2014-1-4 20:18
依個借口有點勉強WO  發表於 2014-1-4 20:06
回復

Audrey 發表於 2014-1-4 19:08:48 |顯示全部樓層
Master yip-man posted 是網絡上嘅相。
他分享應是小株。
回復

powergun 發表於 2014-1-4 19:31:36 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-1-4 19:06
好好唔參加嘅藉口!

比機會其他花友嘛, 我幾乎種到爆哂棚了
回復

BenLau 發表於 2014-1-4 19:59:50 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-4 18:41
溫罄提示:

多谢温馨提示。

Thanks  發表於 2014-1-4 20:07
回復

Melb 發表於 2014-1-4 20:06:00 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-4 18:52

依個都係理由嗎??

會影響到你??
回復

Melb 發表於 2014-1-4 20:06:59 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2014-1-4 19:31
比機會其他花友嘛, 我幾乎種到爆哂棚了

你家中快爆了????
回復

powergun 發表於 2014-1-4 20:07:47 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-1-4 20:06
依個都係理由嗎??

會影響到你??

當然會啦
回復

Melb 發表於 2014-1-4 20:11:12 |顯示全部樓層

可惜你難逃版主一毒....人不到...植物一樣受命送進你家
回復