如何滅絕棉花蟲卵

作者: bb222 發表于 2013-12-16 14:50:12
4589 11
請問如何滅絕棉花蟲卵?浸完靚湯後,還要如何處理?
雍正 發表於 2013-12-16 17:41:54 |顯示全部樓層
如果剪晒根嘅話就全部用新盆,新泥入袋重種
或者用一公升水加幾滴洗潔精水每三日照頭淋一次,做三次
回復

bb222 發表於 2013-12-18 12:50:18 |顯示全部樓層
多謝雍正指教!剪晒根個多月,棉小姐還不走!
回復

比得大帝 發表於 2013-12-20 15:52:20 |顯示全部樓層
可參照

http://hkplants.com/forum.php?mo ... =%E7%B5%82%E6%A5%B5

曾用這方法對付, 非常有效.  要用80度火酒抺
回復

kobyip 發表於 2013-12-23 00:48:28 |顯示全部樓層
我會將火酒入落噴壺, 去根後直接唧勻晒腳仔同埋D "格甩底位"
跟住稍乾過水入泥, 乾淨利落
回復

applefya 發表於 2013-12-23 14:55:05 |顯示全部樓層
不知hk花友是否喜欢用药,我是用药的。有安全的阿维菌素成分的。效果很快。含低毒。灌根即可。不过可能对健康不好,请慎重选择。

這個有聽過=> 阿维菌素 ,但香港未見過有得賣~  發表於 2014-3-3 10:53
回復

Alaska 發表於 2013-12-23 21:27:51 |顯示全部樓層
kobyip 發表於 2013-12-23 00:48
我會將火酒入落噴壺, 去根後直接唧勻晒腳仔同埋D "格甩底位"
跟住稍乾過水入泥, 乾淨利落 ...

屋企好多盆D中心葉都好細粒疑似有蟲, 但因為屋企有成幾十盆, 可唔可以唔去根直接噴落格甩底位? 要終極咁換晒佢地好難攪
回復

bb222 發表於 2014-1-2 15:20:47 |顯示全部樓層
多謝applefya!
Alaska,我都有幾十盆d泥有白mo,好頭痛!
回復

kobyip 發表於 2014-3-3 08:57:01 |顯示全部樓層
Alaska 發表於 2013-12-23 21:27
屋企好多盆D中心葉都好細粒疑似有蟲, 但因為屋企有成幾十盆, 可唔可以唔去根直接噴落格甩底位? 要終極咁 ...

sorry, 呢輪好少上花網, 希望家下仲幫到你

有時呢, 我都會直接噴佢地, 當然個分量唔係多啦, 只係重點式咁噴下
但你既情況, 我都係建議你揾1-2盆出黎, 甩出黎睇下, 當你見到入面情況, 你就會明白就咁噴幾下係殺唔得晒佢地
回復

Alaska 發表於 2014-6-4 22:39:41 |顯示全部樓層
kobyip 發表於 2014-3-3 08:57
sorry, 呢輪好少上花網, 希望家下仲幫到你

有時呢, 我都會直接噴佢地, 當然個分量唔係多啦, 只係重點 ...

謝謝回覆, 好久沒上圖藝館, 年初用了含阿維菌素乳化劑成份的 蟲蟎敵, 連逐用了幾次, 現在像是回覆健康成長了
回復

Alaska 發表於 2014-6-4 22:42:44 |顯示全部樓層
bb222 發表於 2014-1-2 15:20
多謝applefya!
Alaska,我都有幾十盆d泥有白mo,好頭痛!

你呢家果D仲有無白mo? 我在花墟買到了含 阿維菌素乳化劑成份的 蟲蟎敵, 每星期用了幾次, 好像受控了, 現在葉仔好似回覆健康生長, 有D都出返花, 我覺得有效, 我諗無乜事都會定期施用用來防蟲, 你或者都可以試下
回復

Alaska 發表於 2014-6-4 22:49:54 |顯示全部樓層
applefya 發表於 2013-12-23 14:55
不知hk花友是否喜欢用药,我是用药的。有安全的阿维菌素成分的。效果很快。含低毒。灌根即可。不过可能对健 ...

謝謝介紹, 我年初買到了 阿維菌素, 施用幾次後好像都受控了, 中心小葉變回正常, 也有出花, 謝謝介紹

我是在花墟 有得買有機生菜 那間店面綠色為主的 舖頭買到的, 叫做 蟲蟎敵
回復