the Corner's 大三巴角落餐廳

作者: seasonsjoe 發表于 2008-6-24 08:54:24
2095 4
手機圖片,多多見諒.攝於06年某月..(太耐忘記了..)

the Corner's 位於大三巴牌坊側,主理南歐菜式系列,在澳門較少有的餐廳.

在西餐,麵包少不了作開場,外皮很香脆,還有多種配料選擇,看看閣下偏好那種了.

牛油+香草碎,蕃茄醬,北非豆醬.
北非豆醬我挺喜歡的,初時有點薯蓉的感覺,沒什麼味道似的,加上麵包後,慢慢咀嚼,豆香一陣一陣散發在口中;不錯.

橄欖油,美國黑醋 - 這黑醋配麵包也是很好食的,而且雖然是醋,但略帶甜味.

露荀蟹肉沙律 - 味道清清的,加上調味過的露荀,餐前可口.

海鮮天使麵 - 這道菜剛下,配菜有帶子/蝦/青口/魚肉類/一條草...吃了數口便問服務員:"這是不是不是冰鮮的食材?"
"是的,我們大部份都是鮮活的食材,盡量可以的,都不會選用雪藏的" 服務員答道.
味道很明顯的吃出,吃著吃著..怪念特想..:"新鮮的帶子/蝦/青口..豈不是相比進口急凍的便宜?" 
少許暗不爽,差不多百元一碟....

唔記得紅酒咩扒 - 六成熟,肉質鬆軟,配上紅酒調紅,肉香更特出.

麵包布甸 - 不會太甜,軟軟的感覺不錯.

水果水蜜桃茶 - 微甜帶酸,茶中果香撲鼻,餐後慢慢的品嚐,慢慢的聊天,情調不錯..
mcyan 發表於 2008-6-24 10:09:15 |顯示全部樓層
嘩,好吸引呀。
另外,我想問下你,有無食過,一檔街邊炒麵有好多野一齊炒入面有墨魚啦....好好食架,因為我細時去澳門,我表哥好多時都會買呢個比我地做早餐,但係我而家去都搵唔到啦,唔知你有無食過呢?

回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-24 10:28:42 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-6-24 10:09 發表
嘩,好吸引呀。
另外,我想問下你,有無食過,一檔街邊炒麵有好多野一齊炒入面有墨魚啦....好好食架,因為我細時去澳門,我表哥好多時都會買呢個比我地做早餐,但係我而家去都搵唔到啦,唔知你有無食過呢? ...

唔知係咪講緊紅街市魷魚炒面 ?!
回復

mcyan 發表於 2008-6-24 10:32:43 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-6-24 10:28 發表

唔知係咪講緊紅街市魷魚炒面 ?!

應該係啦,係紅街市到呀,係唔係全日都有架?下次去要再試下先,謝謝你。
回復

seasonsjoe 發表於 2008-6-26 11:02:50 |顯示全部樓層
原帖由 mcyan 於 2008-6-24 10:32 發表

應該係啦,係紅街市到呀,係唔係全日都有架?下次去要再試下先,謝謝你。

最好下午五點前去,否則將會關門.
回復