天台實驗場 ~ 多肉篇 ~ 18052020

作者: xx_Luca 發表于 2013-12-11 11:58:03
57827 868
freda 發表於 2014-3-29 10:50:08 |顯示全部樓層
小夜衣難養嗎?
回復

xx_Luca 發表於 2014-3-29 12:59:16 |顯示全部樓層

之前多手多腳養壞了一隻. 新的才到家一個月, 暫時唔敢講好養不好養...
回復

xx_Luca 發表於 2014-3-31 13:49:54 |顯示全部樓層
天氣唔好,昨日留守家中睡懶覺。
5 pm,上天台攪攪 d 農作物,順便看看肉們。
遠處天邊黑哂,好似打到黎咁,
慌忙將大部分肉移入有蓋位置,有些仍舊丟在外頭。

晚上雨不是一般大,擔心肉們,又驚屋仔水浸,但外面雷電交加,已經無能為力。
午夜後,不止雷雨仲有強風,好似10號/ 8號咁誇張,好驚吹哂 d 野落街。
我諗無人會365日都做好防風措施的,天文台可唔可以做得好 d 架 ...

今早上天台,一地泥、一地雜物。菜菜有d 爛左,唔知係咪落過雹。
還幸肉們安好,至少現在看來仲健在。
肉車第三層,應該有 1.3米高,全部撇濕哂,可見昨晚 d 雨係打橫入的。
好彩一直無用第四層,否則應該吹哂落地了。

記錄完畢,看看近幾天拍的花照吧。

勞爾

白牡丹又開了幾朵,微距不好,隨便看看。

姬秋麗

緋花玉被流放半年,莊敬自強,回歸一線位置。

最懶的花 ... 原以為缺水,給了水後仍然係 "撻" 晌度...

我家吉娃喜歡攤大,為保型態一直給很少水。少水到咩程度,睇下花劍就明白 ...

lipstick 一樣,枯了兩枝花劍,給水以後又長出兩枝新的。不能再少水了,因為要生 bb 喇 ~

看出甚麼來嗎 ??

每盆都令人嘆為觀止..............  發表於 2014-3-31 13:58

評分

查看全部評分

回復

JoanneBB 發表於 2014-3-31 14:04:39 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-3-31 13:49
遠處天邊黑哂,好似打到黎咁 ...

Luca師姐肉肉們冇事就好喇
我嗰啲出海暢泳
最尾係魔南小朋友?
回復

xx_Luca 發表於 2014-3-31 14:27:27 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-3-31 14:04
Luca師姐肉肉們冇事就好喇
我嗰啲出海暢泳
最尾係魔南小朋友?  ...

應該冇問題的, 暫時溫度唔高, 生長期也喜多點水.
我就趁現在停左雨 , 儘量晾晾、吹吹風 ...  

魔南肚臍走左粒野出來, 唔知係咪想開花
回復

ai_amoeba 發表於 2014-3-31 14:35:16 |顯示全部樓層

肉肉都好令, 好吸引哦~~

謝謝賞圖 ~  發表於 2014-3-31 14:54
回復

小紅楓樹 發表於 2014-3-31 14:38:16 |顯示全部樓層

噢!又在放毒

今時今日既肉版, 呢d 碎料完全無毒 ~ XDDDDDD  發表於 2014-3-31 14:56
回復

almond17 發表於 2014-3-31 14:41:41 |顯示全部樓層

曬紅左嘅瑞典魔南 ?

我尋晚都好慘, 我嗰邊有落雹, 5個雨擋爛左3個,浸曬水.
有D比雹打到斷手斷腳.好慘烈 !!  
3粒脫皮中嘅石頭都浸左,依家入屋抽濕,唔知會唔....

希望肉肉沒事﹗  發表於 2014-3-31 14:47
回復

xx_Luca 發表於 2014-3-31 15:07:46 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2014-3-31 14:41
曬紅左嘅瑞典魔南 ?

我尋晚都好慘, 我嗰邊有落雹, 5個雨擋爛左3個,浸曬水.

落雹呢下真係計唔到, 玻璃都打得爛
會唔會試下再 long 高d 盆, 冇咁易水浸呢 ?
石頭如果太擔心, 攞出來等晾乾先再種過 ? 我估下咋 ...
希望你家肉們平安渡過啦 ~

我呢邊都有排執呀 . 之前就係諗緊打風走鬼好煩, 所以一味話收手先. 估唔到3月就咁樣 ....

魔南肚臍走左粒野出來, 可能想開花.
回復

freda 發表於 2014-3-31 15:09:46 |顯示全部樓層
咁天台..真係令人又愛又恨~~

咁數埋成年都係得果幾日啫. 我唔恨, 但人懶冇解救 ... :pppp  發表於 2014-3-31 15:27
回復

almond17 發表於 2014-4-3 18:10:59 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-3-31 15:07
落雹呢下真係計唔到, 玻璃都打得爛  
會唔會試下再 long 高d 盆, 冇咁易水浸呢 ?
石頭如果太擔心, 攞 ...

佢哋已經放係無底的花架上(掛欄杆嗰種),係太大水去唔切水。
露台已經亂七八糟,星期六先得閒攪。但好似下星期又係落雨,激死

石頭抽左2晚,好似ok 返,觀察中

等睇update 花花相
回復

DLee 發表於 2014-4-3 21:39:37 |顯示全部樓層

請問怎樣區分白牡丹和魯氏石蓮? 我家買了幾盆廉肉,一盆花瓣較柔,鬆開,略帶紅暈。另一盆較緊密,有稀角,綠肉白霜,我一直遲豫給它們命名。

你說制水讓吉娃攤開,還有甚麼技巧可學讓多肉在春季去盛長和造好形態?

回復

xx_Luca 發表於 2014-4-4 00:14:06 |顯示全部樓層
DLee 發表於 2014-4-3 21:39
請問怎樣區分白牡丹和魯氏石蓮? 我家買了幾盆廉肉,一盆花瓣較柔,鬆開,略帶紅暈。另一盆較緊密,有稀角, ...

白牡丹和魯氏唔算難分辨,
可以上圖大家研究研究嗎.

請問收據是...???
回復

Melb 發表於 2014-4-4 19:34:00 |顯示全部樓層
每次睇見Luca 師姐D多肉植物, 都羨慕得來帶一種舒服既感覺...

多謝更新....

同埋預祝及恭喜你快成為三級花友...

多謝 Melb ~  發表於 2014-4-7 00:21
回復

DLee 發表於 2014-4-4 21:37:01 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-4-4 00:14
白牡丹和魯氏唔算難分辨,
可以上圖大家研究研究嗎.

???是系統故障嗎?收據是十二月,從前的貼圖,why suddenly appear
Cannot see attachment in reply message
回復

xx_Luca 發表於 2014-4-7 00:43:25 |顯示全部樓層
DLee 發表於 2014-4-3 21:39
請問怎樣區分白牡丹和魯氏石蓮? 我家買了幾盆廉肉,一盆花瓣較柔,鬆開,略帶紅暈。另一盆較緊密,有稀角, ...

以我既理解 ( 所以可能係錯的 ... ) :
控水 + 強光照 = 保型
充足水份 + 溫度 = 生長

水份要控制到可以高速增長但又保持株型緊湊不徒,
其實我都晌度每日反覆試驗,講唔上有咩心得可以分享
一般說法陶盆比較保型,我也覺得陶盆絕對係渡夏保命既第一選擇。
不過陶盆肉長得慢,比如說我家白牡丹,見別人的一年就變成一大盆,
我的只由兩頭長成兩大三小...
不過反過來想,如果盆盆都長到籮咁大,都唔知點安置佢地好,
所以某些東東,我只想佢地長得好看,快唔快大反而其次呢 ...

回復

xx_Luca 發表於 2014-4-8 13:03:27 |顯示全部樓層

甚麼意思 ? 要開花嗎 ??

一直露的東西 ... 玉蝶、星之王子 ok,星之王子甚至更好了。是以前太刻薄了嗎 ... ??

東美人 ok,初戀花劍霉了,剪了...

藍豆雖長新葉新芽,舊葉一直很乾皺。丟出去喝一晚雨水,馬上飽滿起來。

這小東西 11月到家後一直發呆,撇幾天雨終於開動。

紫心猛長,顧不上顏色了。

也有很不堪的 ... 幾天就高左一倍

花照 ~

回復

JoanneBB 發表於 2014-4-8 13:11:08 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-4-8 13:03

我嗰啲都係呀
幾日就徒長晒
尤其是紐倫堡珍珠
不過其他肉肉飲飽水個個豐滿晒
咩意思?!即投訴我平時冇水佢飲!
回復

claudiatang 發表於 2014-4-8 13:28:47 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-4-8 13:03

^^  發表於 2014-4-8 13:41
回復

xx_Luca 發表於 2014-4-8 13:40:59 |顯示全部樓層
JoanneBB 發表於 2014-4-8 13:11
我嗰啲都係呀
幾日就徒長晒
尤其是紐倫堡珍珠

我估我已經算好多手, 成日淋水 ...
盆藍豆開長以後, 又淋水又浸盆, 點都攪唔掂... 咬咬牙淋一晚雨就唔同哂, 好神奇啊 ~

呢幾日完全睇到哂邊個 最需要/唔需要 強日照, 等出太陽就黎個大執位

回復