N. gymnamphora

作者: ganboy 發表于 2013-12-7 14:21:34
1451 15

留影~
avery 發表於 2013-12-8 19:18:45 |顯示全部樓層

Nepenthes gymnamphora (600-2800 m) 新芽已經縮成甘, 竟然夠薑種 Nepenthes gracillima (1600-1700 m) ~ 不如種水苔算 ~

為你拍拍手
回復

ganboy 發表於 2013-12-9 09:08:57 來自手機 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 19:18
Nepenthes gymnamphora (600-2800 m) 新芽已經縮成甘, 竟然夠薑種 Nepenthes gracillima (1600-1700 m) ~  ...

如果我連種盤草嘅膽都冇, 我邊有膽喺呢個所為論壇貼圖出黎俾呢度一兩個自命不凡嘅老海鮮評頭品足&咀咒呢?
我不如喺度好似你咁四圍串吓人, 囉D係人都google 到嘅料扮吓勁自瀆一吓算?
其實種草都係一個消遣, 上網分享吓喜悅同心得就好, 點解要留D不付責任嘅評論損自己人格? 不過我都係唔講咁多, 費事教精你.

我為呢個論壇俾一兩個自命不凡嘅老海鮮淪陷而悲哀.
回復

小魚仔 發表於 2013-12-9 12:00:39 |顯示全部樓層
棵豬不出三兩年就回鄉........真威水
回復

avery 發表於 2013-12-9 12:21:03 |顯示全部樓層
啊~ 原來你係晒草,唔係晒豬,明白哂~

以你既理解,原來所有俾你有料到既人就係你口中既老海鮮,咁呢度應該係汪洋一片勒,哈哈哈

既然你都知道呢D料係咁倚google下都知道,仲買黎種,好似你買種子種連最好種既蘋果都種死哂,你口中既老海鮮偏偏已經棵棵兩個籠,你呢D只係得把口既人唔係有膽,只係沙贍啫

最後單你一聲,我有幾“不凡“唔似得你靠把口吹架,係中港台朋友俾面,唔係“自命“架傻仔
回復

小魚仔 發表於 2013-12-9 12:59:21 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-9 12:21
啊~ 原來你係晒草,唔係晒豬,明白哂~

以你既理解,原來所有俾你有料到既人就係你口中既老海鮮,咁呢度應 ...

嘻嘻........原來種兩三千棵豬都係靠google就得.......................
難怪人地話香港種豬既人只識一本通書睇到老...  真是可悲...............
只有理論無實際經驗梗係口響.........
利申:本人只是小海鮮
回復

ganboy 發表於 2013-12-9 13:30:37 來自手機 |顯示全部樓層
呀行, 嗱嗱嗱, 你又自命不凡地以為了解哂所有人喇, 俾我有料到但同時懂得專重人嘅人我會叫聲前輩/師兄, 但係你呢D恃住自己識D野就喺論譠橫行無忌, 恃無忌彈地發不付責任言論嘅人我都會叫老海鮮.

小魚仔, 我之前係回緊2 樓嘅文字, 狗都唔駛死唔切咁出黎護主啦, 九唔搭柒就早D收皮.
回復

小魚仔 發表於 2013-12-9 13:36:05 |顯示全部樓層
ganboy 發表於 2013-12-9 13:30
呀行, 嗱嗱嗱, 你又自命不凡地以為了解哂所有人喇, 俾我有料到但同時懂得專重人嘅人我會叫聲前輩/師兄, 但 ...

早就預左有人會咁講~~詞窮?
你咪又係一隻連豬都種唔掂既狗............汪汪汪
回復

ganboy 發表於 2013-12-9 13:46:06 來自手機 |顯示全部樓層

你又眼大睇過龍或者誤解左我嘅文字喇, 我從來冇話過你係狗, 我亦唔會咁樣貶低D狗.
回復

小魚仔 發表於 2013-12-9 13:49:22 |顯示全部樓層

瘋狗當道..........自以為好有料..
俾你拗嬴又如何....Keyboard warriors
抑或係葡萄人地種得到,自己種唔到?
一觸及到就精神緊張~~被害妄想症  
搏太冷  

(咁我話你係狗 ~連屎都無得食果隻 )
回復

ganboy 發表於 2013-12-9 13:55:41 來自手機 |顯示全部樓層
可悲得很, 係呀,我話我自己可悲得很
回復

avery 發表於 2013-12-9 14:41:55 來自手機 |顯示全部樓層

ganboy 發表於 2013-12-9 13:30
小魚仔, 我之前係回緊2 樓嘅文字, 狗都唔駛死唔切咁出黎護主啦, 九唔搭柒就早D收皮.

拿~講諧音粗口你就唔啱勒~

哈哈 ~ 護主 ?? 你有冇睇小左人地呀 ?? 種低地連我都要叫佢一聲大佬呀 ~ 傻仔 ~
回復

avery 發表於 2013-12-9 14:41:56 來自手機 |顯示全部樓層

duplicated post
回復

bilbil 發表於 2013-12-11 18:22:41 |顯示全部樓層
小心呀~ 你個頂芽縮左好多
你有無降溫設備?
希望而家秋冬佢可以恢復小小元氣~
回復

fatman 發表於 2013-12-11 21:29:51 |顯示全部樓層
植珠環境要夠涷夠濕,介質要透氣才會靚仔
回復

WYMAN0319 發表於 2013-12-12 01:03:24 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 19:18
Nepenthes gymnamphora (600-2800 m) 新芽已經縮成甘, 竟然夠薑種 Nepenthes gracillima (1600-1700 m) ~  ...

話時話.. 水苔都吾係咁易種Ka
回復