Nepenthes Densiflora x Robcantleyi 好豬

作者: MarcoKei 發表于 2013-12-7 13:18:37
3099 45
MarcoKei 發表於 2013-12-8 16:00:32 來自手機 |顯示全部樓層
種花望花靚,邊有人種花望人地D花死架????       同埋我見吾倒任何忠言, 你教我種就話姐, 但你係詛咒我棵野死嗰喎
回復

mayl12 發表於 2013-12-8 16:55:01 |顯示全部樓層
上傳分享, 各自論述,支持樓主分享, 論壇是公開自由, 各有所好, 自覺美就是了.
回復

avery 發表於 2013-12-8 19:01:20 |顯示全部樓層
MarcoKei 發表於 2013-12-8 16:00
種花望花靚,邊有人種花望人地D花死架????       同埋我見吾倒任何忠言, 你教我種就話姐, 但你係詛咒我棵野 ...

我冇望你D花死, 更冇詛咒你棵野死, 係你連係咩海拔都唔知, 冷氣加濕都冇, 以你甘既條件, 我係 "預言" 你 muluensis x lowii , densiflora x rc 兩棵野一定死

叫你買花貼圖果D人先至係想你死
回復

小魚仔 發表於 2013-12-8 19:02:28 |顯示全部樓層

咁你要去死....都無人阻到你既.................
回復

小魚仔 發表於 2013-12-8 19:08:38 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 19:01
我冇望人你D花死, 更冇詛咒你棵野死, 係你連係咩海拔都唔知, 冷氣加濕都冇, 以你甘既條件, 我係 "預言"  ...

算罷啦老海鮮......人地鍾意種死再買...再買再死....吹咩

種返咁上下.....以為功力搭救可以違反環境條件.....................

香港有呢種人.....台灣都有.....................最終車毀人亡
回復

avery 發表於 2013-12-8 19:20:11 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2013-12-8 19:08
算罷啦老海鮮......人地鍾意種死再買...再買再死....吹咩  

種返咁上下.....以為功力搭救可以違反環 ...

回復

MarcoKei 發表於 2013-12-8 19:21:03 來自手機 |顯示全部樓層
你地未種死過花咩 , 一時吾偷雞學人做保長 , 費是勞氣
回復

小魚仔 發表於 2013-12-8 19:22:34 |顯示全部樓層
MarcoKei 發表於 2013-12-8 19:21
你地未種死過花咩 , 一時吾偷雞學人做保長 , 費是勞氣

死得一定多過你......你仲未明..天資魯鈍.....不可教也
回復

avery 發表於 2013-12-8 19:24:57 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2013-12-8 19:22
死得一定多過你......你仲未明..天資魯鈍.....不可教也

天資魯鈍.....不可教也 ~
回復

louis626 發表於 2013-12-8 20:21:48 |顯示全部樓層

其實兩位師兄都係講事實姐
Densiflora x Robcantleyi (密花x羅伯坎特利)同Muluensis x lowii(姆魯山x勞氏)
以上兩隻豬既父母都屬高地豬籠草
高地豬籠草又有咩問題呢?就係高地豬對環境較低地豬敏感,而且佢地需要比較大既日夜溫差,一般玩家黎講係比較難種,除非你有專業既恆溫設備,如果唔係我地一向叫玩高地豬既人做烈士。
食蟲植物有別於其他植物,都係慢慢玩上去比較好,做多D功課你就會發現,高地豬係好難玩下。

如果有錯請指正,感謝
回復

fatman 發表於 2013-12-8 20:38:55 來自手機 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2013-12-8 20:21
Densiflora x Robcantleyi (密花x羅伯坎特利)同Muluensis x lowii(姆魯山x勞氏)
...

種植高山植物專業設備
20度以下冷氣房內同時配合水冷機或專業溫控器配合冰箱。
如單純配合變頻冷氣,只能種植部份雜交高山植物品種。
回復

avery 發表於 2013-12-8 21:25:58 來自手機 |顯示全部樓層
又响度抽水,你種過幾多款高地原種呀?又莫非我咁多年响wistuba買果D全部係交種
回復

fatman 發表於 2013-12-8 21:35:26 |顯示全部樓層
to MarcoKei

不如你講下你種豬玩甚麼設備,最好有設備圖片為大家分享.
回復

avery 發表於 2013-12-8 21:38:24 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2013-12-8 20:21
...

大致上啱,但佢果兩款交種入面有D係超高地,唔夠凍必死,另外,不一定要設定日夜温,我做過實驗,24小時光恆温左半年完全冇問題

俾D忠告某D人,好多野唔係人吹你又跟住吹就得
回復

fatman 發表於 2013-12-8 21:53:24 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 21:38
大致上啱,但佢果兩款交種入面有D係超高地,唔夠凍必死,另外,不一定要設定日夜温,我做過實驗,24小時 ...

以我理論是你種這棵豬設定冷氣機24小時長開,没有甚麼恒溫可言.
回復

avery 發表於 2013-12-8 22:11:42 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2013-12-8 21:53
以我理論是你種這棵豬設定冷氣機24小時長開,没有甚麼恒溫可言.

你九唔搭八就不如收皮啦
回復

fatman 發表於 2013-12-8 22:46:12 來自手機 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 22:11
你九唔搭八就不如收皮啦

我在夏天採用半天霧+大金2匹冷氣機,在室內測試頂到最盡19度。我唔知道你是否室內種植,但設備應該不會太大分別。
回復

avery 發表於 2013-12-8 23:17:02 |顯示全部樓層
fatman 發表於 2013-12-8 22:46
我在夏天採用半天霧+大金2匹冷氣機,在室內測試頂到最盡19度。我唔知道你是否室內種植,但設備應該不會 ...

係你自己覺得分別唔大啫

但奇怪你覺得你部“大金“同其他冷氣機又會有分別....

都费事教精你
回復

fatman 發表於 2013-12-8 23:33:05 來自手機 |顯示全部樓層
avery 發表於 2013-12-8 23:17
係你自己覺得分別唔大啫

但奇怪你覺得你部“大金“同其他冷氣機又會有分別....

一般冷氣機溫控器設定最低18度,如改變設計恐怕壓縮機超負荷。至於把壓縮機改變為分體式水冷我未嘗試,我知道係咁多。
回復

dennisxylaw 發表於 2013-12-28 15:29:33 |顯示全部樓層
原來上生Nepenthes Densiflora x Robcantleyi = DXR? 點知有這麼多存貨. 老板娘還說它細細棵, 不會長得很大, 不會很易死.
回復