孤挺花求名

作者: 黃臉婆 發表于 2008-6-23 17:20:04
2652 19
最近在繽紛買的,請問有無人知佢個名呀?唔該!
DSC00611 (Small).JPG
DSC00651 (Small).JPG
DSC00652 (Small).JPG
KUNO 發表於 2008-6-23 18:26:47 |顯示全部樓層
Hippeastrum Hybrid 'Apple Blossom'
回復

Tingting 發表於 2008-6-23 22:04:35 |顯示全部樓層
$45一大開花球,超抵(雅x都要賣$98)
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-23 23:44:41 |顯示全部樓層
$45 ok 喎, 今日經過森x減價都要 $85
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-24 08:13:07 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-6-23 18:26 發表
Hippeastrum Hybrid 'Apple Blossom'

唔該KUNO大哥,
咁 Hippeastrum Hybrid 'Apple Blossom' 係唔係 = 蘋果花(台灣)呢?
請賜教!
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-24 08:22:23 |顯示全部樓層
原帖由 Tingting 於 2008-6-23 22:04 發表
$45一大開花球,超抵(雅x都要賣$98)

係呀!真係超.......抵!好大好靚呀!
多得你報料我先買到佢地,
我星期六再去,已經賣曬啦!
好在個日即刻飛去,先買到正嘢。
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-24 09:37:02 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-6-24 08:22 發表

係呀!真係超.......抵!好大好靚呀!
多得你報料我先買到佢地,
我星期六再去,已經賣曬啦!
好在個日即刻飛去,先買到正嘢。

你响邊到買啊, 講嚟聽吓, 等我都去買返d
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-24 10:33:12 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-6-24 09:37 發表

你响邊到買啊, 講嚟聽吓, 等我都去買返d

我係上星期三在繽紛買的,買時餘下8盆,到星期六去,已經賣曬!
好在當時毒癮發作,等唔到星期六,如果唔係都買佢唔到呢?
如有種子,你要唔要呢?
DSC00635 (Small).JPG
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-24 23:44:45 |顯示全部樓層
要啊, 不過唔知點解我都現在為止我嘅成功率係"零", 可能天台太曬, d芽好快夭折
回復

KUNO 發表於 2008-6-25 01:44:26 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 24/6/2008 08:13 發表

唔該KUNO大哥,
咁 Hippeastrum Hybrid 'Apple Blossom' 係唔係 = 蘋果花(台灣)呢?
請賜教!

是.
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-25 07:22:16 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-6-24 23:44 發表
要啊, 不過唔知點解我都現在為止我嘅成功率係"零", 可能天台太曬, d芽好快夭折

佢地好似BB咁,好幼嫩,經不起風暴的。
我從網上得知--『種子發芽後的半年內,放在不會淋雨,但至少有半天直射的陽台』,
不如你等我棵生小球吧,我等佢開完花,當豬咁養佢,我想應該好快有小球的。好嗎?
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-25 07:23:34 |顯示全部樓層
原帖由 KUNO 於 2008-6-25 01:44 發表

是.

明白曬!唔該!
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-25 14:10:53 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-6-25 07:22 發表

我從網上得知--『種子發芽後的半年內,放在不會淋雨,但至少有半天直射的陽台』,
不如你等我棵生小球吧,我等佢開完花,當豬咁養佢,我想應該好快有小球的。好嗎? ...

怪唔知啦, 要搵個位俾佢地做培值室先
如果有小球, 咁梗係最好啦 , 我唔介意等ga
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-25 14:18:34 |顯示全部樓層
其實由種子種起真係好好玩,睇住佢成長,一路種一路學習。
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-6-25 16:18:56 |顯示全部樓層
原帖由 黃臉婆 於 2008-6-25 07:22 發表

不如你等我棵生小球吧,我等佢開完花,當豬咁養佢,我想應該好快有小球的。好嗎? ...

其實小b係唔晒得就真,淋雨都還可以,只要不要積水浸住d根
回復

黃臉婆 發表於 2008-6-25 19:45:16 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-6-25 16:18 發表

其實小b係唔晒得就真,淋雨都還可以,只要不要積水浸住d根

原來如此!
咁係唔係小b六個月大就可以放在戶外呢?
回復

yuwaiman 發表於 2008-6-25 23:34:52 |顯示全部樓層
最衰係某人唔鍾意將d植物擺屋內
回復

0yan 發表於 2008-7-2 00:07:36 |顯示全部樓層
請問哪裡有朱頂蘭買?我找了很耐也找不到.
回復

黃臉婆 發表於 2008-7-2 09:12:12 |顯示全部樓層
原帖由 0yan 於 2008-7-2 00:07 發表
請問哪裡有朱頂蘭買?我找了很耐也找不到.

我就係花墟繽紛買,但現在已賣曬!
你現在可以去-花墟~森x買,我見有單瓣賣,都幾大個球,賣$98,有些品種做減價賣$85。
回復

黃臉婆 發表於 2008-7-5 09:47:08 |顯示全部樓層
原帖由 yuwaiman 於 2008-6-25 14:10 發表

怪唔知啦, 要搵個位俾佢地做培值室先
如果有小球, 咁梗係最好啦 , 我唔介意等ga

佢生咗啦!
妳睇吓鍾唔鍾意阿小小B,
其實買佢個時都覺得怪怪地,個球側邊生多片葉,但又唔肯定係唔係生小球。
DSC00836 (Small).JPG
回復