請問如何把驅蚊草分株?

作者: yanyan 發表于 2008-6-23 16:00:35
16652 40
請問如何把驅蚊草分株?
ChrisTsui 發表於 2008-6-23 16:04:05 |顯示全部樓層
原帖由 yanyan 於 2008-6-23 16:00 發表
請問如何把驅蚊草分株?

可以扦插~
剪一截插入泥,可以種多一盆出來~
回復

alexand52028 發表於 2008-6-23 16:11:32 |顯示全部樓層
嘩,咁都得,
好正牙
回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 16:11:33 |顯示全部樓層

回復 1# yanyan 的帖子

非常容易,cut咗頂的支條,再插入泥就得。 我都係咁分咗幾盆俾人,存活率係100%。這做法有2個好處: 1是可以種多幾盆 ; 2是可以刺激佢向橫發展,唔駛一味向上生高。
回復

alexand52028 發表於 2008-6-23 16:14:06 |顯示全部樓層
乜原來係咁易,等我仲諗住叫個fd比左人算la...
回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 16:18:53 |顯示全部樓層
原帖由 Christsui 於 2008-6-23 16:04 發表

可以扦插~
剪一截插入泥,可以種多一盆出來~

都係你專業d, 我suggust 的方法其實係扦插法! 哈哈
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-23 16:24:24 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-23 16:18 發表

都係你專業d, 我suggust 的方法其實係扦插法! 哈哈

我都係新手咋~
我自己都係用扦插法,可以輕易分多幾盆出黎~
呢隻草好粗生o下~
回復

花心 發表於 2008-6-24 00:01:53 |顯示全部樓層
點解我都用扦插法就插極都唔得呢?關唔關泥土事呢?
回復

蘑菇 發表於 2008-6-24 08:52:00 |顯示全部樓層
唔係用葉wor,  要用主幹, cut一截(要有葉黐住的,如果唔係就做唔到光合作用),插响泥,淋透水,放响唔太晒嘅地方(因為冇根,水份好易蒸發晒就死得啦),就完成,你係咪做錯咗以上邊part呀?? 因為正如Christsui所講,呢種嘢真係好粗生 !!
回復

cinzia 發表於 2009-2-10 23:05:06 |顯示全部樓層
如果cut 一片葉連一條莖,ok ma ?
回復

hunhun 發表於 2009-2-10 23:19:51 |顯示全部樓層
如果cut 一片葉連一條莖,ok ma ?
cinzia 發表於 2009-2-10 23:05

ok ar!!
不過可以插科學泥(培養土) or學草民兄用山渠d沙石
效果會明顯少少
甚至浸生根水(高K,P)
回復

cinzia 發表於 2009-3-1 00:49:36 |顯示全部樓層
我昨晚終於cut 了.....而定立春過後會好d?
但而家都唔覺有根出......
我是浸在水中,一定要浸在泥中ma??
我以前試過插落泥,都唔得wor........
回復

Pinkcat 發表於 2009-3-2 10:04:14 |顯示全部樓層
咦, 好易咁噃! 今日我又要整花草, 試吓整埋先~
回復

Viovio 發表於 2009-3-23 16:10:24 |顯示全部樓層
我又試, Yesteraday 我同個friend, 一人買佐一pot ($18).
多謝分享心得!
回復

Ricpio 發表於 2009-3-29 18:55:24 |顯示全部樓層
今日岩岩買左盆細既
$6- -v 幾得意...d味...
回復

Cy321 發表於 2009-3-30 09:51:17 |顯示全部樓層
是否咁cut出黎... DSC00540 (Small).JPG DSC00543 (Small).JPG
回復

Jennie 發表於 2009-3-30 20:16:08 |顯示全部樓層
原來可以扦插,我上個星期播咗種,仲未見出芽,到時咪可以分好多棵?!唔知驅蚊草由發芽到成長要多久呢?
回復

貓貓 發表於 2009-3-31 00:24:36 |顯示全部樓層
是否咁cut出黎...109067109068
Cy321 發表於 2009-3-30 09:51

你呢塊只係葉,扞插要連莖帶葉先至得嫁。

聽朝映d示範相俾你參考啦!
回復

貓貓 發表於 2009-3-31 15:08:21 |顯示全部樓層

1. 首先睇天做人。
     霉雨天同翳局悶熱天氣都不適宜扞插,涼快的清晨最好。

2. 準備工具。
    土壤、花盆、園藝用剪刀、園藝小鏟、水壺。
resize P3310005.JPG

3. 把土壤放入花盆裡,然後澆水濕透土壤,直至盆底流出多餘水份。
resize P3310006.JPG

4. 選擇適當的莖枝。
    太老、太嫩也不適合,選有側芽的半生熟莖枝成活率比較高。
resize P3310007.JPG

5. 用剪刀剪下所選取的莖枝。
resize P3310008.JPG

6. 剪掉大部份葉子,只留下初生的嫩芽及一、兩片葉片,莖幹尾斜剪一下,以便吸收更多水份。
resize P3310009.JPG

7. 直接把修剪完的莖枝插入預備的盆土內,再澆水一遍,放在陰涼處大約7-21日。
    頭兩天每天澆水一次,之後盆土面乾了才澆。待植株根部長出,可逐漸增加日照量。
resize P3310010.JPG

8. 想知道根部何時長成,可觀察側芽成長的情況。
resize P3310011.JPG
回復

Cy321 發表於 2009-3-31 21:37:41 |顯示全部樓層
19# 貓貓

謝謝貓貓的回復 ....我知點做啦
回復

123下一頁