返回列表 發新帖

花墟一巡2013年11月24日(多肉篇6)

作者: Melb 發表于 2013-11-24 20:46:30
1162 25
harpsicat 發表於 2013-11-25 09:57:24 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-11-25 09:04
現在有用mouse

現在另一問題係唔知點關機

(方法1) 關機方法一(APPS MODE關機)

STEP1: Move the cursor to the right bottom , and point to the "-" signal, there will be a pop up screen as follow:

STEP2: Choose Setting

STEP3:  CHOOSE POWER

巳關到機了

============================================

(方法2) 關機方法二(desktop mode)

首先我們要返回DESKTOP

一開始用WINDOW8, 你被迫係WINDOW 8 的APPS區遊來遊去, 見唔到以前個DESKTOP, 按快接鍵<WIN>鍵就可以回

快接鍵係好似"田"字咁, 我地叫依粒鍵做<WIN>

如果用依類KEYBOARD,按<COMMAND><D>

自己安裝翻個程式集就一切好似以前咁 :
Windows 8-自製開始功能表的程式集

左下角tray找關機鍵 , 按shutdown, 和xp一樣:

============================================

(方法3) 關機方法3(desktop mode)
還有另一個方法係desktop關機, 堆個mouse cursor去右下角, 方法和apps mode一樣(這個省略)

(方法4) 關機方法$, shortcuts(desktop mode)
step1. 按shortcut鍵, <win><c> (同時按window "田"鍵 和"C"鍵)
step2. 按setting
step3. 按shutdown
回復

Melb 發表於 2013-11-25 10:11:16 |顯示全部樓層
harpsicat 發表於 2013-11-25 09:57
(方法1) 關機方法一(APPS MODE關機)

Wo...Thanks..我回家再試下先
回復

harpsicat 發表於 2013-11-25 15:30:22 |顯示全部樓層
WINDOW 8 幾好的. 我巳用了年半,由EVALUATION用到現在. (但未得閒INSTALL買回來的8.1, 我都就來會重裝WIN-8.1, 不知道是否巳改善到自動有埋程式集, 如未有自己裝, 一切和XP一樣好用  )

你會習慣的 現在用WIN-8 無乜點當過機
回復

Melb 發表於 2013-11-25 15:34:08 |顯示全部樓層
harpsicat 發表於 2013-11-25 15:30
WINDOW 8 幾好的. 我巳用了年半,由EVALUATION用到現在. (但未得閒INSTALL買回來的8.1, 我都就來會重裝WIN-8 ...

希望我好快習慣啦

你實掂的, 種植物咁有耐性, 有耐性的人有福了:) (成為我的口頭襌....=_='') 依個FORUM最近好熱鬧, 我開始 追唔切 所有POST...哈哈,成日睇漏.  發表於 2013-11-25 15:40
回復

Melb 發表於 2013-11-25 16:02:45 |顯示全部樓層
harpsicat 發表於 2013-11-25 15:30
WINDOW 8 幾好的. 我巳用了年半,由EVALUATION用到現在. (但未得閒INSTALL買回來的8.1, 我都就來會重裝WIN-8 ...

Thanks,.....

我就一向都追唔切post 的
回復

Melb 發表於 2013-11-25 20:14:40 |顯示全部樓層

好多謝你的指導.....我終於識開機關機了....同埋識用正常photoviewer 睇相

開始覺win 8 無咁陌生同惶恐

不用客氣~貓B大師~~你教了我好多野, 感激~  發表於 2013-11-26 11:28
回復