返回列表 發新帖

國蘭-今歲莫嫌花猶少

作者: Martina 發表于 2013-11-24 18:54:00
3644 28
tclau 發表於 2013-11-26 09:18:41 |顯示全部樓層
Martina 發表於 2013-11-25 22:09
我原本都有咁諗架,但受唔住誘惑,抵擋住蘭花的魅力,又帶返屋企啦!  ...

呢的就係人性。
另外就係定力同經濟條件。我工作時亦同你一樣,見到有靚蘭花,如達摩、大石門等,雖幾千元亦視作等閑,以為花農數年之功,自已祇付出數日之薪。帶回家後,夠運嘅種三五七年,仲可以分株,但唔知點解會有日見到逐棵爛心死哂。如果唔夠運,番嚟換盆換殖料,都係見佢日漸枯黄。而家退休,孤寒咗,對半仟以上嘅花草,己經唔敢過問

Martina----不過,而今啲蘭花都平咗好多啦!如果唔係我都買唔起!  發表於 10 分鐘前
Martina----您應該還有好多靚蘭花可欣賞!我覺得栽種蘭花要講緣份,正如要有機緣才可遇到心儀的品種,及要有緣份才可留在身邊開枝散葉、開花結果!

Martina 講得啱,而且好玄。缘到不能擋,緣去無法留。

不過,而今啲蘭花都平咗好多啦!如果唔係我都買唔起!  發表於 2013-11-26 11:01
您應該還有好多靚蘭花可欣賞!我覺得栽種蘭花要講緣份,正如要有機緣才可遇到心儀的品種,及要有緣份才可留在身邊開枝散葉、開花結果!  發表於 2013-11-26 10:58
回復

corina 發表於 2013-11-26 11:59:46 |顯示全部樓層
tclau 發表於 2013-11-26 09:18
呢的就係人性。
另外就係定力同經濟條件。我工作時亦同你一樣,見到有靚蘭花,如達摩、大石門等,雖幾千 ...

咁貴買唔起,我只係買幾心蚊既素心蘭學種咋~

我都好喜歡素心蘭,猶其是它的花香!  發表於 2013-11-27 09:20
素心蘭真係已易種噃,啲花又清雅,而且好香。  發表於 2013-11-26 13:12
回復

nightscrawler 發表於 2013-11-26 17:14:15 |顯示全部樓層

我今年買咗6棵國蘭, touchwood, 暫時一棵都未死, 但有棵君荷唔係好精神, 種了半年冇新芽冇花, 葉子也黃了點...

還好其他都暫時OK, 兩盆逹摩跟中斑白墨似乎都來了花菖了.

恭喜您!期望看到您嘅開花照!  發表於 2013-11-27 09:21
真係恭喜你!  發表於 2013-11-26 19:05
回復

foreverwithyou 發表於 2013-11-26 20:21:45 |顯示全部樓層
小弟十年八年前第一次種國蘭係神州奇. 花型別緻,帶清香. 可能用土,品種同環境關係, 第一次種就出2枝花. 開心到爆. 並以為國蘭好易種. 點之從此之後就種乜都死. 碧玉圓荷,無數達摩,如蝴蝶,金荷,綠雲......而家只係有一盤達摩. 之前D芽都係蘭頭细,枯葉尖,葉起摺等等問題. 但今年初轉用新植料後, 2葉老頭長一3葉壯芽. 至現時為止,還未有枯尖, 植株壯健. 希望有花出和多出新芽.

小弟現分享新植料配方,希望對各前輩有幫助. 分享前先講解小弟居住環境.

家居窗戶向北, 內園景,冇直射陽光. 只有對面大廈牆身嘅有限反光. 有紅,藍LED植物燈比洋蘭補光. 但遠離達摩.

小弟所用嘅植料為混合植料. 以一份蘭花培植土混合一份碎椰粒. 碎椰粒大小若為一粒米的一半至三份一.碎椰粒需浸水後揸干. 用盤身透氣嘅盤最好. 盤底用石填到1/4高, 石上放细格網以防止植料流走. 放入植株後倒入植料. 期間需拍打盤身令植料平均分佈盤內. 植料致蘭頭若一半高度後. 不要按壓. 澆細水令植料下沈. 植料面可放細石以防止植料被沖走. 植料澆水前後有好大分別. 易於判斷植料情況而澆水. 各師兄有興趣可以試. 用後植株若有任何,請不要責問小弟.

多謝前輩分享,非常詳細描述講解!  發表於 2013-11-27 09:25
回復

tclau 發表於 2013-11-26 23:00:14 |顯示全部樓層
foreverwithyou 發表於 2013-11-26 20:21
小弟十年八年前第一次種國蘭係神州奇. 花型別緻,帶清香. 可能用土,品種同環境關係, 第一次種就出2枝花. 開 ...

師兄請原諒,有幾個問題唔多明。你講嘅蘭花培植土係有現成賣還是自已配?椰碎粒係指椰壳碎粒或者係椰肉碎粒?都係自已搞碎?如果係椰肉,會唔會引來好多蟻?
回復

foreverwithyou 發表於 2013-11-27 00:30:51 |顯示全部樓層
唔好意思. 我之前講得唔係好請楚. 蘭花培植土陶陶有得賣. 椰壳碎粒係養爬虫用嘅(小弟有養爬),喺魚X水族(旺角)有. 一包裡面有粒同粉. 抽D粒用. 混合植料保濕同透氣. 唔覺意淋多咗水都唔怕. 但我覺得用透氣嘅盤效果好D. 唔須擔心透氣問題

多謝提供咁多資料,下次去旺角買。透氮蘭盆週圍有得賣,貴嘅可買陶盆或紅泥盆,平嘅喺花墟有啲盆身開孔嘅膠盆賣。  發表於 2013-11-27 09:59
回復

waihung 發表於 2013-12-5 07:41:04 |顯示全部樓層
我種死咗五棵國蘭

繼續努力! :-)  發表於 2013-12-5 09:17
回復

waihung 發表於 2013-12-5 07:43:41 |顯示全部樓層
給我種死的真是數以倍計呢!但始終都是心頭好,種死咗又再買過囉!

^.^  發表於 2013-12-5 09:17
回復

foreverwithyou 發表於 2013-12-24 22:32:24 |顯示全部樓層
foreverwithyou 發表於 2013-11-27 00:30
唔好意思. 我之前講得唔係好請楚. 蘭花培植土陶陶有得賣. 椰壳碎粒係養爬虫用嘅(小弟有養爬),喺魚X水族(旺 ...

上圖A頭為今年用新植料種的新頭.B為上一年用石種的老頭. 種植條件不變. A頭比B頭大多約100%
回復