荷花種植記錄

關閉 [複製鏈接]
作者: fnv234 發表于 2008-6-21 20:16:17
10661 40
阿晴 發表於 2008-7-6 02:42:21 |顯示全部樓層
我以前試過~~但係發芽後浸左冇耐就爛哂~~請問係咪要一發芽就埋入泥ga?因為我見佢好似有好多根~thx
回復

fnv234 發表於 2008-7-6 19:45:33 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-7-6 02:42 發表
我以前試過~~但係發芽後浸左冇耐就爛哂~~請問係咪要一發芽就埋入泥ga?因為我見佢好似有好多根~thx

我果D係發咗芽好耐先出根喎,我上次係有根先種落泥,不過唔成功,D水臭晒
回復

fnv234 發表於 2008-7-6 19:46:24 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-6 01:10 發表
我試過到雜貨店買蓮子來種,發到芽,不過因為沒有硬殼,就算有換水,也會很快就溶掉了。

你果種係邊種蓮子?真空包裝果D鮮蓮子?
回復

jonathanku 發表於 2008-7-10 22:23:00 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-7-6 19:46 發表

你果種係邊種蓮子?真空包裝果D鮮蓮子?

no la.... 是乾貨黎嫁。
我最近又買左黎試種,3蚊一兩,100%發芽,而家出左第一塊葉,但係未見有根,蓮子也未見腐爛。

買的時候要注意係未去心,而且未開邊。
回復

kok69 發表於 2008-7-18 04:00:16 |顯示全部樓層
即係去乾貨鋪買原本用黎煲糖水o既蓮子?@@
回復

jonathanku 發表於 2008-7-18 21:53:50 |顯示全部樓層
嗯...未去心、未開邊那種。
我現在有一棵出根了,下次post相上來看看。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-18 21:57:55 |顯示全部樓層
需要等幾耐才發芽?
回復

jonathanku 發表於 2008-7-20 00:16:47 |顯示全部樓層
好像是第二天夜晚就見到中間條界有綠色的東西微微突出來。
回復

Alfphy 發表於 2008-7-20 09:52:12 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-20 00:16 發表
好像是第二天夜晚就見到中間條界有綠色的東西微微突出來。

two days only?  so fast!  Good wor!
回復

ahlok288 發表於 2008-7-26 12:45:02 |顯示全部樓層
Oh! I find www.hkplants.com just today!
I have some experience on other forums!
http://forums.plant-seeds.idv.tw/showthread.php?t=96712

I will share much experience in hkplant.com!
回復

ahlok288 發表於 2008-7-26 12:54:33 |顯示全部樓層
Last year到泰國旅行,買了一些荷花種子。種子上釘一個小洞,放進水中,兩天就長出苗了!
21天後 放於室外的小桶內,快高長大!
由於太擁擠. 葉一片疊一片, 開始腐爛!
雖然馬上換了一大盆, 但病況一發不可收拾, 終於………
唯有重頭做起………

跟之前一樣, 種子上釘一個小洞,放進水中,兩天就長出苗了!
回復

Aalon 發表於 2008-7-26 15:29:39 |顯示全部樓層
原帖由 ahlok288 於 2008-7-26 12:54 發表
Last year到泰國旅行,買了一些荷花種子。種子上釘一個小洞,放進水中,兩天就長出苗了!
唯 ...

再大d點算呀??
回復

ahlok288 發表於 2008-8-15 23:40:49 |顯示全部樓層
放了落大盤,不到一個月,就有立葉了!
相信要換一個大盤及加肥了!
但出現了很多蚊呀!
點算呀?????????????
回復

sel 發表於 2008-8-16 00:28:02 |顯示全部樓層
原帖由 ahlok288 於 2008-8-15 23:40 發表
但出現了很多蚊呀!

買幾條孔雀魚, 唔要大尾種, 放落去!!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-16 00:40:52 |顯示全部樓層
原帖由 ahlok288 於 2008-7-26 12:54 發表
唯 ...

如果可以保持咁小塊葉,做室內擺設,都好靚啊!
回復

阿晴 發表於 2008-8-16 08:29:14 |顯示全部樓層
原帖由 ahlok288 於 2008-8-15 23:40 發表
但出現了很多蚊呀!

請問到幾時先要種落泥? 我之前又係出左葉之後慢慢就爛.
回復

fnv234 發表於 2008-8-16 14:46:38 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-16 08:29 發表

請問到幾時先要種落泥? 我之前又係出左葉之後慢慢就爛.

我果D都爛晒
回復

joanyu 發表於 2008-8-17 23:21:02 |顯示全部樓層
原帖由 jonathanku 於 2008-7-6 01:10 發表
我試過到雜貨店買蓮子來種,發到芽,不過因為沒有硬殼,就算有換水,也會很快就溶掉了。

請問溶解掉是什麼意思??是壞了嗎?  請問一下之後約幾耐換一次水<<<想試種看看
回復

ahlok288 發表於 2008-8-18 00:02:19 |顯示全部樓層
when the leave growing like the picture that put it in the earth1
回復

冷夜 發表於 2008-8-22 16:19:21 |顯示全部樓層

回復 26# jonathanku 的帖子

我呢邊吾見有乾貨鋪。甘系咪要去藥材鋪買啊!!果度好似得去心噶之喔。。。
回復