(新手)焗田一問

作者: candy- 發表于 2013-10-27 20:46:04
2169 11
新手真係咩都唔識,請勿見怪
請問落左熟石灰粉後,要不要加水?
另外蓋田的黑膠膜是否在賣菜種的舖頭有得賣?成卷賣的?大約有幾重呢?
m36252 發表於 2013-10-27 20:51:56 |顯示全部樓層
咁好天, 唔使焗啦, 翻泥, 晒幾日, 晒干佢咪得囉~
回復

candy- 發表於 2013-10-27 21:01:37 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-10-27 20:51
咁好天, 唔使焗啦, 翻泥, 晒幾日, 晒干佢咪得囉~

請問師兄,我見D人係灑左石灰粉再落基肥一齊焗,係咪真係可以咁架?
因為我幅田超多蟻同小昆蟲走出走入,我媽咪見到叫我灑石灰粉喎
不過我媽咪都係唔識種菜架,但佢又好喜歡種野
而家個個星期6或日,一齊同我妹妹全家來踩場玩呀
都不知玩得幾開心
係呢,你D皇帝菜苗大左未
原來我媽咪同妹妹都喜歡食,如果你有多可以比D我嗎
我有不用搭棚的魚翅瓜種子,你要不要??
回復

m36252 發表於 2013-10-27 21:13:55 |顯示全部樓層

蟻真係好難搞... 不過, 我嚮荃灣山上, 試過用蒜頭水, 淋落paul 苦瓜D泥到( 用薯仔袋種 ), 之後就無再見到有蟻嚮苦瓜袋泥到出現.
灑石灰係有殺菌同中和返ph 值作用 , 因為香港多汽車, 同發電廠之類, 可以令到雨水變酸性既原素, 同埋有機耕作, 通常都會令土壤變酸, 所以久不久, 都應該用一點石灰中和酸鹼度. 另外, 通常落完石灰, 一星期後( 無落雨 ) , 先會嚮畦上耕作.
我果面, 因為陽光太少( 一日只得1,2個鐘陽光), 所以生長較慢, 如果你唔介意, 下星期日, 過嚟拎D苗.( 唔算大, 你可以過嚟睇下先 ) , 你果面陽光如果好D, 應該會生得快D.

candy- 我個位D陽光好似都唔係好夠,上午我冇去過,次次都下午3點先到,就完全曬唔到,我估都係唔多夠光,好呀,下星期日去你度學下野先,已給消息留電話比你 <<<<< 因為富泰個位, set住左D陽光, 我果邊, 因最近富泰, 所以, 陽光最少.

tonychan0405 你個到陽光係足夠,止係下午比較早小小比樓檔住陽光而已!但係方便你去田到唔駛咁曬 <<<<< 老實講, 真係唔足夠. 塊田只有三份一左右, 係有2個鐘左右見到陽光. 叫做耐少少. 富泰村, 係一個因素, 另一個因素, 就係剛剛我個位到, 係有人嚮陽光位到, 種左樹, 個位, 檔住D陽光, 要十點左右, 先可以見到多D陽光, 一到11點半左右, 就會比富泰村檔住. 另外仲有8份1左右地方, 係可以講完全唔會直接見到『陽光』.

你個到陽光係足夠,止係下午比較早小小比樓檔住陽光而已!但係方便你去田到唔駛咁曬  發表於 2013-10-27 21:50
我個位D陽光好似都唔係好夠,上午我冇去過,次次都下午3點先到,就完全曬唔到,我估都係唔多夠光,好呀,下星期日去你度學下野先,已給消息留電話比你  發表於 2013-10-27 21:19
回復

candy- 發表於 2013-10-27 21:24:50 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-10-27 21:13
蟻真係好難搞... 不過, 我嚮荃灣山上, 試過用蒜頭水, 淋落paul 苦瓜D泥到( 用薯仔袋種 ), 之後就無再見到 ...

我都試過蒜頸辣椒水,噴左第3日D蟻又走出來行街街

蒜頭水要放隔日架!!放耐左出晒d野先用淋  發表於 2013-10-27 21:51
唔係噴, 係淋, 要大量D. 仲要我D蒜頭水, 係"耦"左好耐, 一開就好大"浸"蒜頭味果隻.  發表於 2013-10-27 21:29
回復

candy- 發表於 2013-10-27 21:30:34 |顯示全部樓層
咁我下次又試下
回復

maijai 發表於 2013-10-27 21:31:28 |顯示全部樓層
1落石灰粉同D泥撈好後,等一星期後落基肥,再用黑色膠蓋上,焗但又要等7至10日到,而家是最好種菜時候,再搞無乜時間種啦!2簡單D,先放基肥在泥土下,再灑草木灰在泥上再撈下,就可以種,再唔放心,買木酢液淋下D泥。

謝謝指教,請問木酢液/黑膠膜在菜種舖買嗎?  發表於 2013-10-27 21:47
回復

tonychan0405 發表於 2013-10-27 21:52:28 |顯示全部樓層
以加唔好焗啦!!在遲d天氣就轉涼~開始轉凍個時好野都難種啦
回復

maijai 發表於 2013-10-27 21:56:06 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2013-10-27 21:31
1落石灰粉同D泥撈好後,等一星期後落基肥,再用黑色膠蓋上,焗但又要等7至10日到,而家是最好種菜時候,再 ...

candy-謝謝指教,請問木酢液/黑膠膜在菜種舖買嗎?  
~~~~~~
Sorry, 我唔淸楚香港的菜舖的情況,不過呢D都係種菜用品,再唔係開多個帖問下D前輩
回復

candy- 發表於 2013-10-27 22:01:42 |顯示全部樓層
tonychan0405 發表於 2013-10-27 21:52
以加唔好焗啦!!在遲d天氣就轉涼~開始轉凍個時好野都難種啦

明白,等下次先焗,而家都冇咩位可以焗喇,不過問定做定功課
tonychan0405  你個到陽光係足夠,止係下午比較早小小比樓檔住陽光而已!但係方便你去田到唔駛咁曬  發表於 1 分鐘前<--真係??咁就好喇,我見我D紅菜心苗好似追光追得好犀利,仲以為不夠太陽呀,咁又係,我是見光死,曬一曬即刻變朱古力,今年已經黑過上年好多
tonychan0405  蒜頭水要放隔日架!!放耐左出晒d野先用淋  發表於 47 秒前<已放左兩日先用,不過我只係噴,不是淋,可能係因為咁喇

你埋試下用淋睇下有冇效果囉!  發表於 2013-10-28 17:43
曬下太陽先好, 唔易有骨質疏鬆.  發表於 2013-10-28 09:34
回復

candy- 發表於 2013-10-27 22:03:52 |顯示全部樓層
maijai 發表於 2013-10-27 21:56
candy-謝謝指教,請問木酢液/黑膠膜在菜種舖買嗎?  
~~~~~~
Sorry, 我唔淸楚香港的菜舖的情況,不 ...

謝謝,我下次去買種子時順便問下
回復

makkd 發表於 2013-10-30 10:18:09 |顯示全部樓層
所謂的黑膠膜,其實剪開幾個黑色大垃圾袋(可剪開攤平)再揾磚石壓實防吹走就得。

謝謝,我都有諗過,不過唔知邊樣比較化算^^  發表於 2013-10-30 16:57
回復