求救.......苦瓜只出雄花

作者: 喬喬姑姑 發表于 2013-10-25 13:13:05
1124 4
求救.......為何我種的苦瓜不斷只出雄花呢? 請問我樣做先可以有雌花生出嚟呢?
孖吉 發表於 2013-10-25 13:30:31 |顯示全部樓層
大咗就會出雌花,但而家己經轉季,放棄佢快手秋播啦!如果唔係秋播又遲到咖喇~
回復

Maximum 發表於 2013-10-25 13:34:46 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-10-25 13:30
大咗就會出雌花,但而家己經轉季,放棄佢快手秋播啦!如果唔係秋播又遲到咖喇~ ...

我仲未鋤好塊地, 請問秋播最遲幾時要播

睇你種乜嘢,遲水羅白 10月中至11月 下種  發表於 2013-10-25 13:37
回復

Maximum 發表於 2013-10-25 13:41:36 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-10-25 13:30
大咗就會出雌花,但而家己經轉季,放棄佢快手秋播啦!如果唔係秋播又遲到咖喇~ ...

種子都未買呀, 想種唔使點淋水既野, 蘿蔔, 荷豆, 勤菜, 唐好, 粟米............有咩種野好介紹呀

仲有 lot 洛神花、竹薯响塊田, 我估佢都無咩生產力, 但又仲有花, 鋤死佢又好殘忍
回復

孖吉 發表於 2013-10-25 13:56:43 |顯示全部樓層
Maximum 發表於 2013-10-25 13:41
種子都未買呀, 想種唔使點淋水既野, 蘿蔔, 荷豆, 勤菜, 唐好, 粟米............有咩種野好介紹呀

仲有 l ...

下種收成時間表:
http://www.producegreen.org.hk/agronomy_17.htm

我都係鐘意種 茼蒿 呢啲少蟲嘅嘢,不過種 甘筍,櫻桃蘿蔔 都好多人鐘意咖~

謝過 ~ 孖san  發表於 2013-10-25 13:57
回復