齊來認識公園植物(10)

作者: Melb 發表于 2013-10-24 20:16:59
826 3
齊來認識公園植物:

香港的公園/花圃/路邊種左不少植物, 好多時我對那些植物學名好有興趣.......

這亦是我其中一個喜愛種植花草樹木的原因....覺公園的植物可淨化空氣, 綠化環境

經過研究收集, 向花友/大師資訊, 上網查詢, 現在開始慢慢知道公園/花圃/路邊種得是什麼植物了....

現在希望逐少逐少post 出來...跟各花友分享下... (如有錯漏, 請各位花友/大師指點及補充 ^.^)

小弟亦相信依度好多本身花友都知道該植物名稱....所以希望唔好介意小弟才疏學淺....

Melb 發表於 2013-10-25 09:07:54 |顯示全部樓層
其實無牌睇........得棵樹, 無花無豆, ............我都唔識分 宮粉羊蹄甲 和 洋紫荊 有咩分別
回復

孖吉 發表於 2013-10-25 09:53:05 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2013-10-25 09:07
其實無牌睇........得棵樹, 無花無豆, ............我都唔識分 宮粉羊蹄甲 和 洋紫荊 有咩分別 ...

三樣嘢最易睇:

1) 花期 (其實無花無豆都是提示,唔講了)
2) 豆 (其實無花無豆都是提示,唔講了)
3) 洋紫荊 是不育樹,都是接枝繁殖,腰身有接駁刀痕,刀痕上下樹皮明顯不同 (當然上是洋紫荊,下是羊蹄甲)
回復

Melb 發表於 2013-10-25 10:10:01 |顯示全部樓層
孖吉 發表於 2013-10-25 09:53
三樣嘢最易睇:

1) 花期 (其實無花無豆都是提示,唔講了)

多謝指點 ^^
回復