南薑,黃薑 是同一樣野嗎??

作者: dincat 發表于 2013-10-19 13:05:46
8501 6
我由不同農友得到南薑及黃薑,種出來的葉是差不多樣,迷糊中
向各位請教
m36252 發表於 2013-10-19 14:13:42 |顯示全部樓層
應該唔一樣, 我都種緊呢兩種薑, 但睇落, 黃薑大好多...好似一paul " 小型蕉樹 ". 但南薑, 就好似細好多.
回復

神農侍 發表於 2013-10-19 16:03:24 |顯示全部樓層

今日老夫得閒﹐即管解答下你呢個問題啦!

呢個係南薑﹐質地較硬、味道較濃、根亦較多

呢個係南薑﹐質地較硬、味道較濃、根亦較多

呢個係薑黃

呢個係薑黃

而薑黃屬植物(薑黃、郁金、莪術)0既塊根(紅圈部份)就係中藥材“郁金”

而薑黃屬植物(薑黃、郁金、莪術)0既塊根(紅圈部份)就係中藥材“郁金”

呢個係植物“郁金” 0既花﹐薑黃同佢 0既分別在於花色偏白、花由莖抽出而 0吾係由地生出 ... ...

呢個係植物“郁金” 0既花﹐薑黃同佢 0既分別在於花色偏白、花由莖抽出而 0吾係由地生出 ... ...

南薑 0既花!(註:呢張係網絡圖片)

南薑 0既花!(註:呢張係網絡圖片)

好勁呀。  發表於 2013-10-19 18:26
回復

適少少 發表於 2013-10-19 17:01:05 |顯示全部樓層
請問 神農侍 老師  南薑  薑黃  食用方法 及 功效  有何分別    請賜教
回復

dincat 發表於 2013-10-19 23:51:18 |顯示全部樓層
根據以上圖片, 我應該2舊都係黃薑
因為拿回來時無一舊似南薑個樣, 可能係農友搞錯名

謝謝師兄指教

名稱上間中會有差誤  發表於 2013-10-20 22:53
回復

candy- 發表於 2013-10-20 09:53:34 |顯示全部樓層

我前日都種左幾舊黃薑落田,請問黃薑種落田可以驅蟲嗎?

神農侍   驅蟲?成效 0吾大﹐雖然冇乜蟲搞佢﹐但係佢周圍 0既植物一樣有蟲患!  發表於 10 分鐘前

謝謝解答,我個田D芥菜比地底蟲晚上出來咬爛曬,仲以為種黃薑有幫驅蟲>.<

驅蟲?成效 0吾大﹐雖然冇乜蟲搞佢﹐但係佢周圍 0既植物一樣有蟲患!  發表於 2013-10-20 22:47
回復

神農侍 發表於 2013-10-20 22:42:53 |顯示全部樓層
適少少 發表於 2013-10-19 17:01
請問 神農侍 老師  南薑  薑黃  食用方法 及 功效  有何分別    請賜教  ...

功效就 0吾多講 0勒!一來網上都可以搜尋到﹐二來冇親身證實過;至於食法﹐可以講下﹐薑黃最為人熟悉 0既係整咖哩﹐除 0左咖哩﹐燘魚呀肉呀加 0的落去都 0吾錯﹐仲有....據聞薑黃對胃痛有 0吾錯 0既療效﹐再講多個秘密你聽﹐用薑黃粉溝水或者蜂蜜搽面﹐可以去雀斑!南薑 ––– 我 0地一般用 0黎醃製欖角﹐有 0的人醃鹹酸菜 0既時候都會加南薑﹐無論欖角定鹹酸菜﹐總之加 0左南薑就冇 0甘易變壞﹐而且南薑 0既香味仲可以增加佢 0地 0既吸引力﹐亦有人會將佢打碎做香料!透露少少.....據聞南薑對胃氣脹有相當 0既療效!

資料好有用呀  發表於 2013-10-21 07:55
再講多個秘密你聽﹐用薑黃粉溝水或者蜂蜜搽面<--依個好有用,謝謝XDDD  發表於 2013-10-20 23:03
回復