雞骨草(廣東相思子)

作者: 神農侍 發表于 2013-10-14 20:31:44
5326 6

好多傻瓜都話好難分辨“雞骨草”(廣東相思子)、“毛雞骨草”(毛相思子)同“相思子”(雞母珠)!事實上要分辨佢 0地係好容易 0既事!但係有 0的傻瓜又話未見過“雞骨草”(廣東相思子)! 梗係啦!因為市面上好多所謂 0既“雞骨草”(廣東相思子)都係用“毛雞骨草”(毛相思子)代替! 今日我出呢個帖俾大家認識 0下“雞骨草”(廣東相思子)﹐認識還認識呀﹐ 0吾好去採呀! 如果你 0地採晒﹐下次我上山採藥 0既時侯搵 0吾到就冇得幫人醫病 0架 0剌!

“雞骨草”(廣東相思子)幼苗

“雞骨草”(廣東相思子)幼苗

“雞骨草”(廣東相思子)

“雞骨草”(廣東相思子)

“雞骨草”(廣東相思子)花

“雞骨草”(廣東相思子)花蕊

“雞骨草”(廣東相思子)花蕊

“雞骨草”(廣東相思子)果實

“雞骨草”(廣東相思子)果實

“雞骨草”(廣東相思子)種子

“雞骨草”(廣東相思子)全草

“雞骨草”(廣東相思子)全草

“雞骨草”(廣東相思子)同“毛雞骨草”(毛相思子)果實作對比

“雞骨草”(廣東相思子)同“毛雞骨草”(毛相思子)果實作對比

“雞骨草”(廣東相思子)、“毛雞骨草”(毛相思子)、“相思子”(雞母珠)種子作對比 ... ... ...

“雞骨草”(廣東相思子)、“毛雞骨草”(毛相思子)、“相思子”(雞母珠)種子作對比 ... ... ...

“雞骨草”(廣東相思子)、“毛雞骨草”(毛相思子) 0既葉作對比

“雞骨草”(廣東相思子)、“毛雞骨草”(毛相思子) 0既葉作對比

“毛雞骨草”(毛相思子)花

“毛雞骨草”(毛相思子)花

“相思子”(雞母珠)

“相思子”(雞母珠)

評分

查看全部評分

mikecho 發表於 2013-10-15 07:04:58 |顯示全部樓層
謝謝相告!已尋找多時,無人答到我!連國內医藥論壇都無人答,現在全民讀書只為考試!書本及考試以外的題目無人關心!
回復

神農侍 發表於 2013-10-15 10:24:25 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2013-10-15 07:04
謝謝相告!已尋找多時,無人答到我!連國內医藥論壇都無人答,現在全民讀書只為考試!書本及考試以外的題目 ...

依家 0的人的確比以前幸福好多﹐想當年我跟師父學藝 0既時候﹐除 0左所有草藥都要自己採之外﹐0係學針灸 0既時候仲要練好針法先可以學穴位﹐而練針法 0既工具只有植物 0既刺同昆蟲.......

適少少    還在活嗎 ?

呢個 0吾方便答﹐免得俾人話我殘酷對待動物!我只可以話有 0的烏蠅就算俾拮住超過24小時﹐仍然會郁!

mikecho    原來是個武林高手,真不簡單!
見笑啦!

Tmm    厲害! 好想睇一次如將飛行中的wu ying 拮住!大師可以拍條片睇下嗎?  
又要拮烏蠅又要拍片﹐都幾高難度 0咼!

我比較鍾意用烏蠅來練針法..

我比較鍾意用烏蠅來練針法..

....要將飛行中 0既烏蠅拮 0係葉片上﹐針法一定要快而準...

....要將飛行中 0既烏蠅拮 0係葉片上﹐針法一定要快而準...

....練到呢個水平師父就會傳授穴位知識....

....練到呢個水平師父就會傳授穴位知識....

Tmm
厲害! 好想睇一次如將飛行中的wu ying 拮住!大師可以拍條片睇下嗎?  發表於 2013-10-31 16:15
原來是個武林高手,真不簡單!  發表於 2013-10-15 21:55
還在活嗎 ?  發表於 2013-10-15 11:18
回復

Melb 發表於 2013-10-15 10:56:00 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-10-15 10:24
依家 0的人的確比以前幸福好多﹐想當年我跟師父學藝 0既時候﹐除 0左所有草藥都要自己採之外﹐0係學針灸  ...

D 烏蠅好恐怖

另外, 多謝大師分享...

我真係要睇花先分得出....睇葉好似差不多

有 0的植物真係幾相似﹐以三種鬼針草為例﹐單係睇葉真係未必分到!但係 0係其它方面﹐佢 0地係有好明顯 0既差別!  發表於 2013-10-16 09:52
回復

適少少 發表於 2013-10-15 11:17:51 |顯示全部樓層
好針法
回復

silicon 發表於 2013-10-15 13:37:41 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-10-15 10:24
依家 0的人的確比以前幸福好多﹐想當年我跟師父學藝 0既時候﹐除 0左所有草藥都要自己採之外﹐0係學針灸  ...

好似武俠小說放暗器咁
回復

神農侍 發表於 2016-5-9 18:21:48 |顯示全部樓層
今年收集 0既雞母珠種子
回復