返回列表 發新帖

新手種植問題 ( 辣椒 )

作者: Cookielai 發表于 2013-10-12 11:23:33
2380 27
silicon 發表於 2013-10-14 13:32:34 |顯示全部樓層
Cookielai 發表於 2013-10-14 08:50
我嘅辣椒種子到今日第9日,已經發咗一粒芽喇!
但我棵大辣椒到了開花結果嘅時間喇,但開完花後,想要 ...

落蕾可能環境突然改變很多,或者施唔夠磷鉀肥
回復

Cookielai 發表於 2013-10-14 13:55:03 |顯示全部樓層
我用嘅肥料包裝上話成份係由牛糞,雞糞,骨粉,豆粕等製成。
係咪唔夠要再買磷鉀肥?
回復

makkd 發表於 2013-10-14 15:03:29 |顯示全部樓層
Cookielai 發表於 2013-10-14 08:46
我種嘅係小蕃茄,種咗約1個月。
已換7吋盤係唔係唔夠呢?

如果係一般車厘茄,棵嘢都成個人咁高,但有d矮種蕃茄,好似tiny tim 咁,就大約30cm高,蕃茄本身大小並不反映品種大小,其實十吋係我自己嘗試可接受收成盆子的尺寸,當然越大越好,佢生長情況,例如無花無果都會反映佢有幾happy。 如果你換開盆,可順便撈d骨粉在最底的泥,再鋪薄泥,放植物,加泥定位,好讓植物根不會直接碰到骨粉,以免燒傷,正常澆水,兩星期後可重拾升軌
回復

Cookielai 發表於 2013-10-14 15:30:11 |顯示全部樓層
makkd 發表於 2013-10-14 15:03
如果係一般車厘茄,棵嘢都成個人咁高,但有d矮種蕃茄,好似tiny tim 咁,就大約30cm高,蕃茄本身大小並不 ...

唔該晒呀,好彩呢到多高人,等我呢個問題多多嘅人揾到答案!
新手加入呢個種植嘅大家庭,有好多問題會發生,例如係夏天種嘅十幾棵蕃茄會死晒,到上嚟睇咗先知原來唔係我種嘅方法有問題,而係太熱唔啱時候,等我仲心痛咗幾日。
早d比我揾到呢個網就好啦,不過現在都唔遲,多謝各位嘅幫助。
回復

沙咀釣友 發表於 2013-10-14 21:26:43 |顯示全部樓層
Cookielai 發表於 2013-10-13 09:41
另睇睇我棵蕃茄,點解佢只識高唔會壯嘅呢?

換大盆加多D日照就壯好多
回復

Cookielai 發表於 2013-10-14 21:50:52 |顯示全部樓層
現在已換大盤了,但佢都仲係只識高唔識壯。
咁可能係呢幾日唔夠太陽喇。

呀,順帶一提通常要用拐杖  發表於 2013-10-15 14:55
回復

Cookielai 發表於 2013-10-15 16:18:03 |顯示全部樓層
Cookielai 發表於 2013-10-14 21:50
現在已換大盤了,但佢都仲係只識高唔識壯。
咁可能係呢幾日唔夠太陽喇。 ...

哈哈,竹支夠喇,唔洗用到拐杖咁誇張呀!!
回復

Cookielai 發表於 2013-10-15 22:17:33 |顯示全部樓層
Cookielai 發表於 2013-10-14 08:50
我嘅辣椒種子到今日第9日,已經發咗一粒芽喇!
但我棵大辣椒到了開花結果嘅時間喇,但開完花後,想要 ...

咁係咪個面d泥小乾時先淋水會好d呢?
回復