點算啊~落完雨發現D泥有好多

作者: 叮噹阿媽 發表于 2008-6-20 21:20:47
2650 17
落完雨發現D泥有好多
類似蚊仔既野飛下飛下
有D泥面仲有D發毛咁
我用盤黎種既
只係有2盤有
可以點算啊
小寶 發表於 2008-6-21 01:05:29 |顯示全部樓層
呢排我都係, 可能太潮濕, 加上D種子唔發芽就在泥裏"吽"到臭,
不過我唔知果d細細隻黑色有翼的蚊仔係"吽"出來, 抑或是從別處飛來的

我會係咁晒d泥, 唔淋水(因為好濕) , 見d蚊仔會飛走架
唔知仲有冇好辦法呢?
回復

貓貓 發表於 2008-6-21 09:10:34 |顯示全部樓層
可能盆土唔夠疏水,這陣子又常常下大雨,有積水,所以蚊子在盆土內產卵。

我都會趁有陽光換泥然後暴曬,消毒及去濕。放些粗沙或珍珠岩混入泥裡疏水,墊高花盆底去水,希望有所改善。
回復

king168c 發表於 2008-6-21 12:38:21 |顯示全部樓層
除了曬之外...
嘖d殺蟲劑 (有機), 應該係d蚊滋仔/烏蠅仔, 以防日後再生番出來...
回復

小寶 發表於 2008-6-21 23:43:52 |顯示全部樓層
都係一個好辦法, 苦煉油 ok嗎
記得有苦煉土賣, 話用作有機肥...唔知有冇驅蟲成效呢?
回復

叮噹阿媽 發表於 2008-6-22 02:54:58 |顯示全部樓層
咁聽日一定要晒足佢一日先得喇
如果用辣椒水可以嗎???
回復

小寶 發表於 2008-6-22 12:59:43 |顯示全部樓層
今早睇網話可以用焗爐190度焗佢30分鐘, 咁就可以將大部份的細菌和蟲KILL左
回復

carmen 發表於 2008-6-22 23:42:18 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-22 12:59 發表
今早睇網話可以用焗爐190度焗佢30分鐘, 咁就可以將大部份的細菌和蟲KILL左

哈~ 人都死啦, 何況係蟲!
回復

bonbon1 發表於 2008-6-23 07:21:08 |顯示全部樓層
之前d荷蘭豆出唔到芽. 仲吽左好多小蚊之, 我用烏蠅紙痴左好多(起碼有幾十隻). 之後好似無乜. 我便下左波菜種子.  但我今朝我淋水. 又擁出幾十隻. 我唯有拿拿聲倒哂d花泥.
回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 11:08:11 |顯示全部樓層

回復 6# 叮噹阿媽 的帖子

用辣椒水係可以驅走D"蟲蟲"但泥入面D卵就殺唔死lu...
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-23 11:47:11 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-23 11:08 發表
用辣椒水係可以驅走D"蟲蟲"但泥入面D卵就殺唔死lu...

聽講矽藻素可以殺死泥入面既昆蟲~
有花友比o左我一包,我溝入泥用,暫時未知成效~
回復

fianfumy 發表於 2008-6-23 11:56:28 |顯示全部樓層

回復 11# Christsui 的帖子

矽藻素可在那裡買到 ?
回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 12:08:53 |顯示全部樓層

回復 11# Christsui 的帖子

"矽藻素"係唔係天然/有機?? 適用於農作物嗎?? 我發現苦煉油、番皂水都不能殺死"蟎",唯獨"蟎毒"先得,但始終唔係有機,非必要都唔用。
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-23 12:11:50 |顯示全部樓層
原帖由 fianfumy 於 2008-6-23 11:56 發表
矽藻素可在那裡買到 ?

搵番舊帖,d花友都o係台灣買,聽講香港冇得賣~
之前有花友搞過團購,義賣,但當時我唔知,所以冇買~
如果再有團購,義賣,一定要入番d貨~
回復

ChrisTsui 發表於 2008-6-23 12:19:19 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-6-23 12:08 發表
"矽藻素"係唔係天然/有機?? 適用於農作物嗎?? 我發現苦煉油、番皂水都不能殺死"蟎",唯獨"蟎毒"先得,但始終唔係有機,非必要都唔用。

係呀~"矽藻素"係天然/有機,佢有食品級&工業用途,食品級適用於農作物架~
你可以用"矽藻"搜索舊帖,之前有人開過幾次post,有人用"矽藻土"~
回復

蘑菇 發表於 2008-6-23 13:52:20 |顯示全部樓層

回復 15# Christsui 的帖子

我見其他網友對其效果都有唔同嘅意見,你用過之後話我知好唔好用ar?
回復

貓貓 發表於 2008-6-24 14:36:01 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-6-22 12:59 發表

講係咁講,但對一般家庭黎講都唔可行。

如果你要消毒 50 litre 的泥,你要分 10 次入焗爐焗,浪費人力、時間同電力。
回復

小寶 發表於 2008-6-24 15:21:48 |顯示全部樓層
原帖由 貓貓 於 2008-6-24 14:36 發表

講係咁講,但對一般家庭黎講都唔可行。

如果你要消毒 50 litre 的泥,你要分 10 次入焗爐焗,浪費人力、時間同電力。

唉, 我都知道, 睇到即管po上來看看咋~
回復