我的第一棵粉紅色喜蔭 - 埃及妖后 E.Cleopatra

作者: powergun 發表于 2013-10-5 10:34:17
8068 125

我的第一棵粉紅色喜蔭 - 埃及妖后 E.Cleopatra, 回家定植約一星期, 中間的小葉已長大了小小, 希望繼續快高長大

9月26日定植時影的

9月26日定植時影的

今日的樣子

今日的樣子

評分

查看全部評分

Juna 發表於 2013-10-5 11:45:25 |顯示全部樓層
終於忍不住買了?

加油
回復

powergun 發表於 2013-10-5 11:48:31 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-10-5 11:45
終於忍不住買了?

加油

不是買的, 用惠康印花同花友換的, 可說是不用錢的
回復

puni3577 發表於 2013-10-5 12:12:31 |顯示全部樓層
高手始終係高手,我果兩棵妖后正在掙扎求存,一棵無乜根的還在爛葉,不過新芽都有慢慢的長大 ; 另一棵BUN BUN買的妖后,又係中綿花蟲,經過一場洗禮,還在爛葉中力挽狂
回復

powergun 發表於 2013-10-5 12:26:02 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2013-10-5 12:12
高手始終係高手,我果兩棵妖后正在掙扎求存,一棵無乜根的還在爛葉,不過新芽都有慢慢的長大 ; 另一棵BUN B ...

嘩, 咁難種的嗎? 有種其他喜蔭嗎?  
我試種過好多喜蔭, 累積左好多經驗(即係種死左好多的)至敢種呢種的, 希望種到啦
回復

puni3577 發表於 2013-10-5 12:44:09 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-10-5 12:26
我試種過好多喜蔭, 累積左好多經驗(即係種死左好多的)至敢種呢種的,  ...

有呀,例如Strawbeery Patch , 儍豹 , Chocolate Cream , 不過呢D都生長得好好,只係呢隻粉紅喜蔭真係令我有點頭痛。
回復

powergun 發表於 2013-10-5 12:46:42 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2013-10-5 12:44
有呀,例如Strawbeery Patch , 儍豹 , Chocolate Cream , 不過呢D都生長得好好,只係呢隻粉紅喜蔭真係令 ...

咁我都驚驚地啦
我呢棵返來時係無根走莖來的, 用新泥, 一定無綿綿的
回復

puni3577 發表於 2013-10-5 12:52:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-10-5 12:46
咁我都驚驚地啦

我始終覺得來源地好有關係,外面花店的質素不及私人培養。
回復

powergun 發表於 2013-10-5 12:56:15 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2013-10-5 12:52
我始終覺得來源地好有關係,外面花店的質素不及私人培養。

呢度既花友一早就講過去bunbun 買花, 一定要換泥消毒啦
回復

puni3577 發表於 2013-10-5 13:11:49 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-10-5 12:56
呢度既花友一早就講過去bunbun 買花, 一定要換泥消毒啦

當然有,只係棵植物元氣大傷,覺得好無謂,我真係越來越唔鍾意在花店買植物。
回復

powergun 發表於 2013-10-5 13:14:03 |顯示全部樓層
puni3577 發表於 2013-10-5 13:11
當然有,只係棵植物元氣大傷,覺得好無謂,我真係越來越唔鍾意在花店買植物。 ...

無錯, 貼錢買難受
回復

amy625 發表於 2013-10-5 13:25:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-10-5 12:26
我試種過好多喜蔭, 累積左好多經驗(即係種死左好多的)至敢種呢種的,  ...

我覺得粉紅喜蔭比其它喜蔭難攪好多。我棵pink dream已經C左 ,暫時都係唔緊掂住。
回復

powergun 發表於 2013-10-5 13:30:00 |顯示全部樓層
amy625 發表於 2013-10-5 13:25
我覺得粉紅喜蔭比其它喜蔭難攪好多。我棵pink dream已經C左 ,暫時都係唔緊掂住。 ...

驚驚了
你的是買的嗎? 出售版還是花墟花店買的呢?
回復

Juna 發表於 2013-10-5 13:39:32 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-10-5 12:46
咁我都驚驚地啦

最重要保持濕度

得閒爬下鴨仔教路啦

花友的安全好多
回復

amy625 發表於 2013-10-5 13:45:37 |顯示全部樓層
係出售版買的。6月尾買返黎去根再定植,正當佢生長左2個走莖又生多左4張葉子,心中還沾沾自喜佢終於可以渡過炎夏,秋天等佢生壯啲。點知有幾日早出晚歸,無風扇比佢嘆,咁就出事喇
回復

powergun 發表於 2013-10-5 14:07:20 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-10-5 13:39
最重要保持濕度

得閒爬下鴨仔教路啦

已爬左好多次啦, 我其他喜蔭的種法都係係個度學返黎的
回復

powergun 發表於 2013-10-5 14:11:00 |顯示全部樓層
amy625 發表於 2013-10-5 13:45
係出售版買的。6月尾買返黎去根再定植,正當佢生長左2個走莖又生多左4張葉子,心中還沾沾自喜佢終於可以渡 ...

真係唔好彩啦, 我都要小心睇住佢至得啦
回復

Juna 發表於 2013-10-5 16:23:19 |顯示全部樓層
amy625 發表於 2013-10-5 13:45
係出售版買的。6月尾買返黎去根再定植,正當佢生長左2個走莖又生多左4張葉子,心中還沾沾自喜佢終於可以渡 ...

喜蔭喎,無風扇過唔到夏天?

我好彩啦

我的全個夏天都係用透明膠袋入住密封無冷氣,只是少少過熱葉有少少啡
回復

amy625 發表於 2013-10-5 17:21:46 |顯示全部樓層
Juna 發表於 2013-10-5 16:23
喜蔭喎,無風扇過唔到夏天?

我好彩啦

我都係放密封玻璃內,無冷氣嘆架,不過平時中午多數有人在家開風扇。個幾日中午又真係幾高温 ,咁就焗熟左喇
回復

powergun 發表於 2013-10-5 18:13:30 |顯示全部樓層
amy625 發表於 2013-10-5 17:21
我都係放密封玻璃內,無冷氣嘆架,不過平時中午多數有人在家開風扇。個幾日中午又真係幾高温 ,咁就焗 ...

其實唔使開風扇的, 放佢係個有洞的透明溫室內, 個溫室放係窗邊就可以了, 當然要開小小窗同埋唔好成日都有太陽射中的位置啦
回復