洛神花幾時收成

作者: yukyo 發表于 2013-9-26 09:11:49
1221 7
兩棵洛神花有d已經開左花,請問幾時可以收成
bigmandy 發表於 2013-9-26 16:31:06 |顯示全部樓層
琴日路經盆栽店見洛神花已經開晒, 非常燦爛, 我估依家差不多時候~ 反而想問問, 一米高既洛神花賣$55抵賣嘛?

唔抵。。。好易種,不值。  發表於 2013-9-26 17:32
唔號意思,我未買過唔知道。  發表於 2013-9-26 16:36
回復

hiatus 發表於 2013-9-26 17:33:09 |顯示全部樓層
開咗花,等花自然掉之後,就可收成,或可等花萼長得更厚一些再收成。
回復

hiatus 發表於 2013-9-26 17:35:58 |顯示全部樓層
怎樣去仔,希望可以幫到你~
2013-09-23 22.25.22.jpg 2013-09-23 22.28.45.jpg
回復

金剛 發表於 2013-9-26 19:29:20 |顯示全部樓層
bigmandy 發表於 2013-9-26 16:31
琴日路經盆栽店見洛神花已經開晒, 非常燦爛, 我估依家差不多時候~ 反而想問問, 一米高既洛神花賣$55抵賣嘛? ...

價錢合理^^其實價值觀有時豐儉由人,你當觀賞或是收成$55,都不算貴,人家要成本(時間、人工、舖租等等),

昨晚有過長輩路過我農場,她同我分享以前售賣富貴竹被人講價的苦况....一枝四呎高被壓價至$2,她說咁辛苦種植仲要老遠走出來,$2蚊雞連坐車都唔得~~

是的~~我都唔喜歡講價,因為這些都是花好多心血的東西
回復

金剛 發表於 2013-9-26 19:32:59 |顯示全部樓層
要等個花萼再生長到大,花萼內有果莢,果莢內有約30多粒種子,當花萼內的果莢生長到圓圓大大,就可以剪咗個花萼,然後除去果莢,花萼可以用來煲成洛神花茶或煮成果醬/蜜餞
回復

cowcowpop 發表於 2013-10-27 22:50:58 |顯示全部樓層
有紅色果米可以收囉‥‥‥‥超酸喎!
回復

yukyo 發表於 2013-10-29 09:43:20 |顯示全部樓層
cowcowpop 發表於 2013-10-27 22:50
有紅色果米可以收囉‥‥‥‥超酸喎!

收左一次做果醬,怕酸加左太多糖蓋晒d果味,當攞經驗下次改進
回復