有關新買回來的植物處理問題

作者: April104 發表于 2013-9-24 10:39:01
1230 14
請問是否所有買回來的植物,都要先濆殺蟲劑消毒?  

因為,我之前買回來的植物,起初兩個星期已很快長新葉,但後來不知何解竟然全生了蟲(一些生白色小蟲,一些生紅紅橙橙色的蟲,一些生淡棕色的小蟲),它們不停出新葉,那些蟲就愛在葉尖或葉邊食,才新葉全弄枯,於是,我便用殺蟲劑先濆一吓,第二天再用洗潔精溝水再洗一次。請問我的方法正確嗎? 我要多久用一次殺蟲劑和洗潔精水,才可在不傷植物的情況下,可以成功滅蟲?

謝謝幫忙。
周身肉 發表於 2013-9-24 11:41:52 |顯示全部樓層
泥一定要換,,唔好懶,,,
回復

April104 發表於 2013-9-24 11:54:02 |顯示全部樓層
但我已翻開啲泥看過,什麼也沒有...
回復

April104 發表於 2013-9-24 11:54:46 |顯示全部樓層
蟲子全在葉上
回復

April104 發表於 2013-9-24 12:06:10 |顯示全部樓層
請問白色有翼嗰啲係咪whiteflies?
回復

orik 發表於 2013-9-24 13:41:58 |顯示全部樓層
唔只換泥,仲要成棵野都做消毒殺菌除蟲
九成病蟲害,都係「新移民」帶番黎嘅-指植物
回復

周身肉 發表於 2013-9-24 13:56:09 |顯示全部樓層
係唔係呢D野..................

係唔係呢D??

係唔係呢D??
回復

April104 發表於 2013-9-24 14:41:04 |顯示全部樓層
有這種...但我有幾棵都有蟲,有啲是有翼的,另外,又有啲紅紅地色的...很麻煩...
回復

April104 發表於 2013-9-24 14:45:30 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-24 13:41
唔只換泥,仲要成棵野都做消毒殺菌除蟲
九成病蟲害,都係「新移民」帶番黎嘅-指植物 ...

請問我是否要濆多兩次殺蟲劑才換泥?  因為,我怕只濆一次,蟲殺不晒,又污染新泥

回復

orik 發表於 2013-9-24 15:23:54 |顯示全部樓層
如果噴兩次,我會擔心棵野頂唔順,噴左一次之後做隔離觀察啦
回復

orik 發表於 2013-9-24 15:25:06 |顯示全部樓層
April104 發表於 2013-9-24 14:41
有這種...但我有幾棵都有蟲,有啲是有翼的,另外,又有啲紅紅地色的...很麻煩... ...

兩樣都好麻煩…要大屠殺喇
回復

April104 發表於 2013-9-24 15:51:31 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-24 15:23
如果噴兩次,我會擔心棵野頂唔順,噴左一次之後做隔離觀察啦

我的植物,只有露台可放,有啲好大棵,移不到,請問和有蟲植物的放近,會受感染嗎?  我是否也要為健康那些濆殺蟲劑?
回復

orik 發表於 2013-9-24 16:18:36 |顯示全部樓層
除蟲係定期工作,除非你種嘅野好少、唔惹蟲、而且同外界隔絕
好似台灣d蘭棚咁,做密封帳棚+抗紫外光屏障+雙門設計+高地台+防蟲貼…
如果認為我講到咁好似好誇張、失實嘅話,可以睇以下節目,為你解答點解要設立咁多重防蟲系統外,亦分享到台灣蘭業嘅成功之談。

http://www.youtube.com/watch?v=K ... ED369D&index=15
回復

April104 發表於 2013-9-24 16:39:34 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-24 16:18
除蟲係定期工作,除非你種嘅野好少、唔惹蟲、而且同外界隔絕
好似台灣d蘭棚咁,做密封帳棚+抗紫外光屏障+雙 ...

明白...謝謝您的意見和分享。令我這個新手獲益不少。
回復

orik 發表於 2013-9-24 19:49:18 |顯示全部樓層
我先係新手,咩都唔識,剩係成日上網睇資料
回復