作者: himkelvin 發表于 2013-9-19 18:25:25
1104 4
有冇師兄師組用過這一種肥?買個時仲以為係有機肥,買左睇清楚先見到係化肥……俾個包裝偏騙了!
himkelvin 發表於 2013-9-19 18:27:15 來自手機 |顯示全部樓層
依家唔知用唔用好!
回復

lola 發表於 2013-9-20 01:42:20 |顯示全部樓層
淋花。。。
回復

BACKWING 發表於 2013-9-20 03:01:18 |顯示全部樓層
食用不要用,
有人話賣得有機液肥比你種食用必冇問題,講真化學野成本、速效吹谷係有成本效益。
安全與否,需要有法律證明,擔保、先用得過!
回復

孖吉 發表於 2013-9-20 09:39:24 |顯示全部樓層

我都有買,後面寫住可姒種菜嘅 (但係我冇用來種菜,有機肥化肥我大把,未輪到佢咁解啫)

唔使咁驚啵,有機耕種的原因從來冇話化肥會毒死人,只係話:
(1) 用化肥容易過量產生不良後果 (人的問題,不是化肥的問題,用有機肥一樣會過量)
(2) 另外就係對環境不友善 (對泥土,對河道問題,但屋企用盆種又唔會有蚯蚓,又唔會流入河)
(3) 善用資源問題 (即係唔好嘥嘢,唔好將有用嘅嘢變做垃圾)
(如果邊位師兄想反駁,請拿出証據或學術文獻,唔好只係講 安心,其實我都想俾有料的人教導一下)

無論你係食新界菜大定係食大陸菜大嘅,99%都係食化肥咖啦。你而家買有機菜食都係近年嘅事啫,但係你有冇外出用饍食有機菜呢?當你手上冇有機肥的時候,化肥頂得下咖!
回復