返回列表 發新帖

落神花

作者: Starter 發表于 2013-9-15 20:43:24
1747 34
金剛 發表於 2013-9-22 13:04:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-9-22 12:54
金蘋果呀,我第一張相真係未開花之前的花苞呀~~
我知道要食開過花之後的花萼呀。 原來都要即時採摘,咁 ...

不是即時採收~~我的意思,收割了一部份,其他的才快大,如做蜜餞可以選較嫩的花萼~
花開完也可食~~但多數人只吃花萼,其實葉片也可煮來食
回復

hiatus 發表於 2013-9-22 13:09:38 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-22 13:04
不是即時採收~~我的意思,收割了一部份,其他的才快大,如做蜜餞可以選較嫩的花萼~
花開完也可食~~但多數人 ...

到底開花之前食,OR開完再食。。。 暈咗。。

開完食,或含花待放時採食~~味道有異?  發表於 2013-9-22 13:36
回復

hiatus 發表於 2013-9-22 13:52:05 |顯示全部樓層
金剛   開完食,或含花待放時採食~~味道有異?
  我都唔知呀。 通常點食?  開完之後花萼應該會長得更大些,其他就不明白了~

不過未聽過人話食洛神葵的花  發表於 2013-9-22 14:06
回復

神農侍 發表於 2013-9-22 14:18:17 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-9-22 13:52
金剛   開完食,或含花待放時採食~~味道有異?
  我都唔知呀。 通常點食?  開完之後花萼應該會長得更大些, ...

開花之前味道同成熟之後 0既味道差別 0吾大﹐都係酸酸地﹐但係開花之前花萼水份較少、肉較薄酸味都冇 0甘勁﹐所以一般人都等到成熟先採摘。正如楊桃成熟前一樣可以食﹐但係始終 0吾及成熟後好食一樣!

花謝 0左之後﹐好似肚臍 0既花瓣自然脫落﹐你可以執 0黎食﹐軟綿綿、淡淡地! ...

花謝 0左之後﹐好似肚臍 0既花瓣自然脫落﹐你可以執 0黎食﹐軟綿綿、淡淡地! ...

成熟後 0既花萼體大、肉厚、水份充沛

成熟後 0既花萼體大、肉厚、水份充沛

開花前體小、肉薄、水 份水﹐份量、口感、味道都 0吾及成熟 0既花萼﹐你會點揀呢? ...

開花前體小、肉薄、水 份水﹐份量、口感、味道都 0吾及成熟 0既花萼﹐你會點揀呢? ...

如果唔係咁酸,我真係想即摘嚟食 :D  發表於 2013-9-22 15:54
神農侍好認真回答,多謝你~~我明白啦~~  發表於 2013-9-22 14:34
回復

Starter 發表於 2013-9-23 10:17:44 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-9-22 14:18
開花之前味道同成熟之後 0既味道差別 0吾大﹐都係酸酸地﹐但係開花之前花萼水份較少、肉較薄酸味都冇 0甘 ...

好大粒
你呢棵種得好靚
回復

m36252 發表於 2013-9-23 12:23:13 |顯示全部樓層

剩下來既種子, 通常點點處置 ?! d種子好似未熟透喎, 咁剩咗好多野嚮到 ?!

到埋, 如果入面既種子仲咁生, 未熟,  點留種 ?!

孖吉 一向農業植物都係咁咖啦:食嘅唔種,留種嘅唔食。咁多粒果咪留返一枝養到老囉 ^^ <<<<< 原來係咁, 我覺得好浪費, 所以想問下, 原來真係咁~  唔該晒孖吉.

一向農業植物都係咁咖啦:食嘅唔種,留種嘅唔食。咁多粒果咪留返一枝養到老囉 ^^  發表於 2013-9-23 12:28
回復

金剛 發表於 2013-9-23 14:46:40 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-9-22 14:18
開花之前味道同成熟之後 0既味道差別 0吾大﹐都係酸酸地﹐但係開花之前花萼水份較少、肉較薄酸味都冇 0甘 ...

我以為 hiatus師姐真係講緊食花@@原來都係講食花萼,花萼生長到約3cm到就會開花,開花時連著花萼,如果真係食朵花,必須要待朵花跌落後先取到....至於話花萼採收,當然係開花後喇,因為未開花嗰花萼咁細,味道無咁酸,藥效低d,又不符合經濟效益....
回復

hiatus 發表於 2013-9-23 15:18:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-23 14:46
我以為 hiatus師姐真係講緊食花@@原來都係講食花萼,花萼生長到約3cm到就會開花,開花時連著花萼,如果真係 ...

金蘋果唔好叫我師姐呀~~嚇到我啊。
我係講食花萼呀,而家完全明白哂^^ 多謝你啲詳細解答。
不過,8號網球之後的田裡,損失好慘重

金剛  師姐加油呀^^要幫手可出聲  
多謝你呀,不過暫時不需要啦。 塊田只能種到12月,整整修修能熬到個時就好啦。 希望不要再打風就萬事大吉。

師姐加油呀^^要幫手可出聲  發表於 2013-9-23 16:43
回復

金剛 發表於 2013-9-23 16:27:39 |顯示全部樓層
m36252 發表於 2013-9-23 12:23
剩下來既種子, 通常點點處置 ?! d種子好似未熟透喎, 咁剩咗好多野嚮到 ?!

到埋, 如果入面既種子仲咁生,  ...

其實d種子唔太熟都有用咖~~就係煮洛神花果醬時,係連埋種子煮的,種子煮後會有很多膠,d果醬就結"達達"
回復

金剛 發表於 2013-9-23 16:37:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2013-9-23 15:18
金蘋果唔好叫我師姐呀~~嚇到我啊。
我係講食花萼呀,而家完全明白哂^^ 多謝你啲詳細解答。
不過,8號網球 ...

起初聽人講天兔好勁,話30年來最勁,又話會登陸深圳或香港,搞到我非常擔心~~
今日返農場咩事都無,無任何損失,但雨水不少,還好,雨水多,去水反而好咗,最唔好就係小小水,排水位唔滿,排水就差,我嗰位好似東南,又有山,風勢未見好大,感謝上天~~
回復

hiatus 發表於 2013-9-23 16:40:06 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2013-9-23 16:37
起初聽人講天兔好勁,話30年來最勁,又話會登陸深圳或香港,搞到我非常擔心~~
今日返農場咩事都無,無任何損 ...

啲風真係唔勁,不過種瓜種豆的季節,用竹竿搭的架子就都斷掉,倒掉。。。所以損失慘重。 菜苗之類的倒唔事。
聽到你農場安然無恙,真好啊~ 等天氣好又有好收成啦^^

我種樹多,其他農作物仍未播種,中秋後先慢慢播.....  發表於 2013-9-23 16:48
回復

hiatus 發表於 2013-9-23 16:50:20 |顯示全部樓層
金剛  師姐加油呀^^要幫手可出聲  
多謝你呀,不過暫時不需要啦。 塊田只能種到12月,整整修修能熬到個時就好啦。 希望不要再打風就萬事大吉。

金剛  我種樹多,其他農作物仍未播種,中秋後先慢慢播.....  
你好明智,等風過後再播種。不過我受租田時間限制,不能再晚~  希望有天可以來你塊農場摘果子吃哈哈^&^

我希望可以集結善知識好好發揮農地...  發表於 2013-9-23 18:21
回復

yukyo 發表於 2013-9-26 16:49:33 |顯示全部樓層
剛剛先睇到喱各帖。請問各位大大,洛神係咪開左花後就可以收成,唔駛再等?係咪要攞左中心部份先用黎泡茶?

要切掉尾部,用筷子或其他工具頂出來中心個仔(種子來架)。  發表於 2013-9-26 17:34
回復

金剛 發表於 2013-9-26 18:17:08 |顯示全部樓層
yukyo 發表於 2013-9-26 16:49
剛剛先睇到喱各帖。請問各位大大,洛神係咪開左花後就可以收成,唔駛再等?係咪要攞左中心部份先用黎泡茶? ...

唔係開完花就採收,要等個花萼再生長到大,花萼內有果莢,果莢內有約30多粒種子,當花萼內的果莢生長到圓圓大大,就可以剪咗個花萼,然後除去果莢,花萼可以用來煲成洛神花茶或煮成果醬/蜜餞
回復

yukyo 發表於 2013-9-27 19:41:42 |顯示全部樓層
唔該晒 hiatus 同 金剛
回復