新手問提

作者: mark8862001 發表于 2013-9-15 00:53:33
1011 6
請問邊都有豬龍草d肥了買啊,最好有呢土同兜子啊
店小義 發表於 2013-9-15 17:46:39 |顯示全部樓層
豬籠草施肥在捕蟲兜子裡就可以啊,落粒狀肥(魔肥/有機肥)
回復

mark8862001 發表於 2013-9-20 00:32:41 |顯示全部樓層
店小義 發表於 2013-9-15 17:46
豬籠草施肥在捕蟲兜子裡就可以啊,落粒狀肥(魔肥/有機肥)

我係想問下,d肥同豬龍草的葉死d藥在邊度有得買啊,我想買啊 ,我找唔到啊
回復

orik 發表於 2013-9-20 03:30:24 |顯示全部樓層

簡單D啦,你貼你棵豬籠草嘅相出黎,睇吓大家幫唔幫到你
豬籠草出問題,可以係濕度不足、溫度唔適合、日照問題、肥料過多,未適應環境、有病/蟲害等情況。所以如果教你同豬籠草施肥,一係就對豬籠草冇常識,一係就係養豬籠草嘅高手。
新手同豬籠草施肥,可以算係未學行,先學跑嘅行為。
回復

mark8862001 發表於 2013-9-21 00:35:45 |顯示全部樓層
其實我係想問邊度有專門買豬龍草d物品姐,例如,土,肥,藥等等,因我我有d野想買,旦唔想四圍找啊。
請知的話比我聽啊,要詳細地紙啊唔該
回復

orik 發表於 2013-9-21 01:14:08 |顯示全部樓層

泥土可以用水苔,或者水種都得。也可以選用不含肥料嘅酸性植料黎種。
如果用水苔,唔好貪平買25蚊或以下一大包果D,寧願買貴D,冇咁快變壞。建議最少買40蚊左右一包嘅。花墟好多間店鋪都有賣,自己行啦。
除水苔外,其他適合種豬籠草嘅植料要去專門店,網上,或者外地訂購。其次嘅做法係將植料喺種植前多次重複沖水,令植料裡面嘅肥料大量流失,以達到適合種豬籠草嘅範圍
未聽過種豬籠草有專用肥料,都係用魔肥之類嘅緩解肥就得。一般賣植物嘅店鋪,日X城等連鎖店也有售賣
藥我就唔知道喇。
回復

mark8862001 發表於 2013-9-21 07:27:59 |顯示全部樓層
orik 發表於 2013-9-21 01:14
泥土可以用水苔,或者水種都得。也可以選用不含肥料嘅酸性植料黎種。
如果用水苔,唔好貪平買25蚊或以下一 ...

謝謝你,旦有無地方可一次買晒d野,我唔想走黎走去啊
回復