火都嚟埋分享:虎尾蘭 (三)

作者: 阿火 發表于 2013-9-10 17:32:26
3585 71
Audrey 發表於 2013-9-11 11:03:12 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-11 10:59
Melb大師,你成日問埋啲好難答既問題!我自己冇刻意數過每盆落幾多粒,只係大概粗略落7-8、8-9、9-10粒.. ...

火哥的回復最正確。
回復

Melb 發表於 2013-9-11 11:08:29 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-9-11 11:03
火哥的回復最正確。

所以火哥係最好的!!
回復

powergun 發表於 2013-9-11 11:33:01 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-10 22:25
唔明白,我做錯啲乜?請賜教!
主題字句呢家嘢好玄,只要內容冇違反多肉植物版....

其實呢度係園藝植物版, 要攝影分享應post到呢區的
http://hkplants.com/forum-13-1.html

gun哥, good day.  發表於 2013-9-11 11:40
回復

周身肉 發表於 2013-9-11 11:44:02 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 11:33
http://hkplants.com/forum-13-1.html ...

其實唔係好明,
吹水POST 可以係到開!!
咁點解影植物SHARE下,又唔俾呢??
回復

阿火 發表於 2013-9-11 11:47:26 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 11:33
http://hkplants.com/forum-13-1.html ...

我重申:帖名係有提及過攝影但內容係多肉植物,你唔夠話因為單憑攝影就話應該去嗰區posted!
帖名每位樓主係自己定,如果帖名冇提到 “吹水” 係咪嗰個帖唔可以吹水呢?
回復

周身肉 發表於 2013-9-11 11:49:33 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-11 11:47
我重申:帖名係有提及過攝影但內容係多肉植物,你唔夠話因為單憑攝影就話應該去嗰區posted!
帖名每位樓 ...

火兄
英雄所見略同
回復

Audrey 發表於 2013-9-11 11:54:26 |顯示全部樓層
帖名每位樓 ...

支持 火哥
肉質相當然上這邊!
帖名由帖的主除便改。
回復

powergun 發表於 2013-9-11 11:54:49 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-9-11 11:44
其實唔係好明,
吹水POST 可以係到開!!
咁點解影植物SHARE下,又唔俾呢??

其實你睇返版規第一條, 開吹水帖的確係犯版規的, 不過版主開綠燈, 同我地一齊玩, 其他超版或分區版主都無理我地, 所以至可以繼續玩的
回復

阿火 發表於 2013-9-11 11:58:04 |顯示全部樓層

我每個帖用 “攝影分享”,原因係方便我用館內搜索功能搵番以前我posted過既帖,無論起花草樹木區、多肉區.... 因為以前我諗唔到用乜帖名起首,所以用 “攝影分享” 作起首,起首後面亦列明植物名,我覺得內容冇違反版則,如果因為 “攝影” 呢兩個字出現令人不安,很抱歉!
我會更換番以前所有帖子,但我會覺得這未免太rigid了!
回復

powergun 發表於 2013-9-11 12:02:32 |顯示全部樓層
帖名每位樓 ...

我無話你有錯, 但有人批評係咪人地唔岩呢? 人地話呢度唔係攝影區, 無必要用攝影分享係合理的, 睇返其他攝影區, d 版友真係post的目的, 真係同攝影有關的, 好多時都會post埋相機型影, 鏡頭, 光圈, 放大倍數等等的資料的
回復

周身肉 發表於 2013-9-11 12:03:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 11:54
其實你睇返版規第一條, 開吹水帖的確係犯版規的, 不過版主開綠燈, 同我地一齊玩, 其他超版或分區版主都無 ...

我就係睇左第一條,先反問問題??
既然閣下"明知"自己的確係犯版規,依家再去指示火兄點點點.
呢個行動,實在有點反智.
回復

阿火 發表於 2013-9-11 12:04:27 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 12:02
我無話你有錯, 但有人批評係咪人地唔岩呢? 人地話呢度唔係攝影區, 無必要用攝影分享係合理的, 睇返其他攝 ...

得啦!我咪改帖名囉!
回復

Audrey 發表於 2013-9-11 12:07:16 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2013-9-11 11:58
我每個帖用 “攝影分享”,原因係方便我用館內搜索功能搵番以前我posted過既帖,無論起花草樹木區、多肉區. ...

不用換 la。方便自己也應該。
回復

周身肉 發表於 2013-9-11 12:07:42 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 12:02
我無話你有錯, 但有人批評係咪人地唔岩呢? 人地話呢度唔係攝影區, 無必要用攝影分享係合理的, 睇返其他攝 ...

火兄既TOPIC 係
攝影分享:虎尾蘭>>>有哂植物名,何罪之有??
回復

阿火 發表於 2013-9-11 12:10:06 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2013-9-11 12:07
不用換 la。方便自己也應該。

Audrey,謝謝你同其他肉友支持!但我不想令你及肉友難做,我會更改番以前所有帖名!
回復

powergun 發表於 2013-9-11 12:10:18 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-9-11 12:03
我就係睇左第一條,先反問問題??
既然閣下"明知"自己的確係犯版規,依家再去指示火兄點點點.
呢個行動,實在 ...

講的是實際問題, 的確, 如果無人吹水, 整個版就會馬上靜哂了, 我諗多肉版應該會回要近乎死城的狀態了, 呢個係版主或大家不願見到的
回復

powergun 發表於 2013-9-11 12:12:12 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-9-11 12:07
火兄既TOPIC 係
攝影分享:虎尾蘭>>>有哂植物名,何罪之有??

問題是可能比人聯想到呢個帖係同攝影有關囉
回復

周身肉 發表於 2013-9-11 12:12:39 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-9-11 12:10
講的是實際問題, 的確, 如果無人吹水, 整個版就會馬上靜哂了, 我諗多肉版應該會回要近乎死城的狀態了, 呢 ...

無錯,近乎死城係無人想見到
但係,無事生非,我諗更加無人想見到.
回復

powergun 發表於 2013-9-11 12:20:29 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-9-11 12:12
無錯,近乎死城係無人想見到
但係,無事生非,我諗更加無人想見到.

只是個人意見, 亦不表示我不滿意火火大師的攝影分享, 但既然有人提出就發表一下意見, 並非想引起爭拗的
回復

阿火 發表於 2013-9-11 12:24:26 |顯示全部樓層
所有以前帖名已經更改完畢,此事告段落,請大家無須再覆此話題,繼續交朋友,賞肉肉!

我來交朋友嚕 =D  發表於 2013-9-11 16:30
LIKE  發表於 2013-9-11 12:26
回復