我的夏季園子(21-09-2008有新圖)

關閉 [複製鏈接]
作者: Aalon 發表于 2008-6-19 11:20:27
8218 111
Aalon 發表於 2008-6-19 16:54:34 |顯示全部樓層
蝸牛為患, ,好多萬壽菊都被咬到爛晒! 好在重有一棵開到花,將來開枝散葉都係靠佢

就係喱D可惡O既蝸牛仔

回復

kawing3310 發表於 2008-6-19 17:03:09 |顯示全部樓層
其實我好想知d花ga種子係點樣黎,
佢收埋左d種子係冰嫁??xd
回復

Aalon 發表於 2008-6-19 17:14:12 |顯示全部樓層
原帖由 kawing3310 於 2008-6-19 17:03 發表
其實我好想知d花ga種子係點樣黎,
佢收埋左d種子係冰嫁??xd

圖中黑色一條條就是種子
回復

nuage 發表於 2008-6-19 17:29:50 |顯示全部樓層
回復

suxing 發表於 2008-6-28 23:26:40 |顯示全部樓層

你的花園好大呀!

好羨慕你有這樣大的地方種花,你的紫茉莉和夏堇可以在亂石堆中長得這樣好!不知有沒一株開不同色的紫茉莉呢?
我只有紫茉莉的紫色和黃色,但我在台灣網上見到一株開不同色的紫茉莉 :
http://forums.plant-seeds.idv.tw ... ?t=82506&page=2

回復

Aalon 發表於 2008-7-2 09:53:22 |顯示全部樓層
原帖由 suxing 於 2008-6-28 23:26 發表
好羨慕你有這樣大的地方種花,你的紫茉莉和夏堇可以在亂石堆中長得這樣好!不知有沒一株開不同色的紫茉莉呢?
我只有紫茉莉的紫色和黃色,但我在台灣網上見到一株開不同色的紫茉莉 :
http://forums.plant-seeds.idv.tw/ ...

家中還有一棵白色的紫茉莉 另外也種了些噴點, 但颱風過後.......就.......
回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 10:05:24 |顯示全部樓層
花園好大啊!真羨慕!
回復

Aalon 發表於 2008-7-2 10:09:33 |顯示全部樓層
呵呵幫忙訂購的朝顏開花啦...平時上班的關係每每早上只看到花蕾, 昨天終看到全開, 所以拍照留念, 這段日子裡蟲害嚴重, 朝顏的葉被咬到千瘡百孔, 花花在下午也遭殃了,被咬了幾口

回復

Alfphy 發表於 2008-7-2 10:22:41 |顯示全部樓層
呢排成日落雨,蟲患多得很....好討厭d蟲!
好彩你醒目幫朵花影左相,留住美麗的一刻!
回復

Aalon 發表於 2008-7-2 13:29:34 |顯示全部樓層
這陣子, 多雨潮濕, 生長得最蓬勃的是青苔, 那天特意把園子附近的青苔種在之前的盆景瓦盆上, 盛載著一盆綠意

回復

ハマナス 發表於 2008-7-2 13:38:31 |顯示全部樓層
朝顏好靚呀~
我個花園都係比蝸牛同毛蟲入侵, d植物差唔多比佢地食晒
最嚴重係朝顏, d葉全部食晒, 我已經每日捉十幾廿條毛蟲, 跟住有幾日超大雨先無捉, 點知都逃唔過...
我花園d毛蟲好多品種, 而最大家族o個d仲要有成隻手指咁長
回復

Aalon 發表於 2008-7-2 14:10:57 |顯示全部樓層
原帖由 ハマナス 於 2008-7-2 13:38 發表
朝顏好靚呀~
我個花園都係比蝸牛同毛蟲入侵, d植物差唔多比佢地食晒
最嚴重係朝顏, d葉全部食晒, 我已經每日捉十幾廿條毛蟲, 跟住有幾日超大雨先無捉, 點知都逃唔過...
我花園d毛蟲好多品種, 而最大家族o個 ...

我屋企都有好多品種O既害蟲 煩到死........
回復

Aalon 發表於 2008-7-8 14:46:13 |顯示全部樓層
又是夏堇的季節, 之前零零星星種了些夏堇, 已開花, 另外之前的堆肥土也長出小苗, 趁著星期天也開始分苗, 為夏堇田作過開始, 夏堇種子也真強橫, 在堆肥桶"嘔"左幾個月, 倒在地上比D雨水滋潤下仍然發芽......

回復

Aalon 發表於 2008-7-8 14:57:03 |顯示全部樓層
星期天把生長零亂的彩葉草重新扦插, 一口氣插左十盆, 在沒有太多草花的夏季裡帶來色彩, 而且喱排成日落雨, 正是扦插的好時機 ....

回復

Aalon 發表於 2008-7-8 15:06:57 |顯示全部樓層
這個角落沒太多太陽, 一直空置, 星期天把園子附近的野草,蕨類及一些之前放埋一二邊的觀葉植物都種在一起, 這個角落頓時重現生氣

回復

Aalon 發表於 2008-7-8 15:15:16 |顯示全部樓層
蔦蘿---舊年埋在泥土的種子長成小苗, 把她放在有上蓋的地方, 免受風吹雨打, 最近開始攀爬了.....

回復

呵呵笑 發表於 2008-7-13 13:51:20 |顯示全部樓層
彩葉草開成片都好靚嘎。
呵呵, 又有成片Aalon夏堇田睇聽
回復

Aalon 發表於 2008-7-13 14:49:09 |顯示全部樓層
原帖由 呵呵笑 於 2008-7-13 13:51 發表
彩葉草開成片都好靚嘎。
呵呵, 又有成片Aalon夏堇田睇聽

多謝呵呵笑來賞花, 希望唔好落咁多雨, 好讓園子出多d夏堇苗仔啦

回復

Aalon 發表於 2008-7-17 10:38:12 |顯示全部樓層
原帖由 Aalon 於 2008-6-19 16:22 發表
女王鬱金, 越大雨生得越好 ,生到好似人O甘高,希望快D有花啦

連續大雨女王鬱金長大不少, 女王也出現了, 有點像粉紅色的竹筍

回復

Aalon 發表於 2008-7-17 10:47:05 |顯示全部樓層
種了夏堇多年, 這花色是近兩年才出現, 相信是雜交的結果,多謝園子裡的小蜜蜂

回復