我愛“骰仔”

作者: chau_lyc 發表于 2013-8-30 15:49:35
25985 489
corina 發表於 2015-1-5 14:19:40 |顯示全部樓層
家姐剛剛比咗相我睇,原來兔兔有屋住,仲要係兩層高洋房,門常開,平時在花園玩,鐘意痴人,狗狗想同佢玩就咬狗狗!
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:25:11 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 14:19
家姐剛剛比咗相我睇,原來兔兔有屋住,仲要係兩層高洋房,門常開,平時在花園玩,鐘意痴人,狗狗想同佢玩就咬狗狗 ...

好好環境呀 覆式別墅

可能狗狗太熱情又唔夠溫柔喇

多比乾草做主飼料, 少量兔糧及少量新鮮蔬菜及生果
如有種植空間可以大量種蒲公英比兔仔食
蒲公英對兔兔極之有益

回復

corina 發表於 2015-1-5 14:39:55 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:25
好好環境呀 覆式別墅

可能狗狗太熱情又唔夠溫柔喇

謝謝指教,我叫佢種番d蒲公英先得!
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:44:12 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 14:39
謝謝指教,我叫佢種番d蒲公英先得!

我都係睇書, 朋友教, 上網等途徑學咋
十分高興有機會分享心得

妳家姐兔兔咩芳名呀??

回復

corina 發表於 2015-1-5 14:48:57 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:44
我都係睇書, 朋友教, 上網等途徑學咋
十分高興有機會分享心得

唔記得問添,遲d答你........只係知係比人遺棄既兔兔~
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:55:53 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 14:48
唔記得問添,遲d答你........只係知係比人遺棄既兔兔~

真可憐, D人真係好衰架
竉物兔冇能力自力更生
我知外地有D兔兔收容中心爆棚
無辦法之下要將無人認領養的棄兔餵蛇的

回復

corina 發表於 2015-1-5 15:45:32 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 14:55
真可憐, D人真係好衰架
竉物兔冇能力自力更生
我知外地有D兔兔收容中心爆棚

全世界都一樣,前幾日帶貓貓睇vet,診所播放各種動物紀錄片,剛巧播出日本仔殘殺鯨魚,非常非常恐怖,加拿大人生剥小海豹皮做皮草,唔明點解d人心如鐵石,咁都落得手!
回復

corina 發表於 2015-1-5 15:49:06 |顯示全部樓層

家姐話本來前主人叫佢loly, 但佢地隻狗叫Ginger, 花名Gingin, 如兔仔同Gingin一齊叫變左lolygin,攞黎gin唔好聽,這种兔仔品種叫loop rabbit, 所以改左做Loppy!

^^ 笑c我 ;D  發表於 2015-1-5 21:45
回復

corina 發表於 2015-1-5 16:04:25 |顯示全部樓層
仲有,家姐住紐西蘭,唔知邊度有蒲公英買
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 16:11:07 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 16:04
仲有,家姐住紐西蘭,唔知邊度有蒲公英買

lolygin 笑死我

可吾可以寄種子過紐西蘭?? 如可以我比D種子妳呀

回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 16:18:46 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 15:45
全世界都一樣,前幾日帶貓貓睇vet,診所播放各種動物紀錄片,剛巧播出日本仔殘殺鯨魚,非常非常恐怖,加拿大人 ...

唉...有時寧願做鴕鳥唔知咁多仲好
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 16:29:28 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 15:49
家姐話本來前主人叫佢loly, 但同佢地隻狗叫Ginger, 花名Gingin, 如兔仔同Gingin一齊叫變左lolygin,攞黎gin ...

搵咗D資料....

性格

胆小怕惊,喜欢安静: 兔兔的胆子很小,突然听到声响,就出现「惊场」现象,食欲会减退。正在产仔的母兔,受到惊动,常发生难产,或拒绝给幼兔哺乳。兔兔除了运动和采食外,喜欢休息和睡眠,一有动静即刻惊觉。因此养兔的环境幽静很重要。

耐寒怕热: 兔兔的毛很浓密可抵御严寒。成兔能耐过零度以下的气温,在5℃左右就可以进行冬繁。兔兔很怕热,因为汗腺不发达,不能以出汗的型式来调节体温。所以当外界气温过高时,兔兔常爬卧地上,利用地面传导来散发热量;或者增加呼吸次数,利用呼气带出热量。成兔适宜的温度为15~25℃,幼兔为30~32℃。

昼伏夜行: 兔兔白天除采食外,喜欢在笼中休息或睡眠,但是一到夜间,异常活跃,且采食频繁。据试验,兔兔再夜间的采食量占总日粮的75%左右,因此,养兔必须坚持喂夜草。

喜欢穴居: 兔兔喜欢打洞穴居,再散养时,每当繁殖前,打洞更为频繁。因此在建筑兔舍时,在设计和材料上要注意这点。根据兔兔的此一习性,可利用山地丘陵,在气候好的地方,进行洞养兔兔。

同性好斗: 成年公兔相遇时,会相互追逐咬架;母兔在一起时,也有互相咬架的现象。公母兔在一起时,多和睦相处。因此,在管理时,尽量不要把成年公兔或成年母兔养在一起。

体形特征

迷你垂耳兔经常与荷兰垂耳兔混淆,实际上它比荷兰垂耳兔的体型稍微大一点。迷你垂耳兔的体重,达到2.3~3公斤。荷兰垂耳兔的体重大约2~2.5公斤,最恰当的体重大约是1.4公斤。 由于天生的性情温驯,加上可爱的超小体型,迷你垂耳兔是很适合小朋友的宠物。 

兔兔怕潮湿,喜欢清洁,且讨厌污秽。因此在饲养管理上,必须创造干燥清洁的生活环境,兔笼要经常保持干燥,每周都要刷洗兔笼。饲料饮水、饲具等必须经常保持清洁。阴暗潮湿,空气污浊,是兔兔感染疾病的主要原因。
回復

corina 發表於 2015-1-5 21:50:20 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 16:11
lolygin 笑死我

可吾可以寄種子過紐西蘭?? 如可以我比D種子妳呀

NZ係農業國家,嚴禁種子入口,家姐話會在當地揾下~
佢仲想問蒲公英點食?食花?食葉?成棵都可以食?種喺花園等佢自己食?
佢平日有比乾草兔兔食,而日常又會喺花園不停食草,自己識揾食咖!
回復

corina 發表於 2015-1-5 21:51:19 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 16:29
搵咗D資料....

性格

謝謝呀,我成篇比咗家姐,等佢慢慢睇學下嘢!
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 22:02:40 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 21:50
NZ係農業國家,嚴禁種子入口,家姐話會在當地揾下~
佢仲想問蒲公英點食?食花?食葉?成棵都可以食?種喺花園等 ...

我的種植空間有限
只會慳住幾日食一兩片葉咋
NZ咁好環境點種點食都得lu
回復

corina 發表於 2015-1-5 22:08:28 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 22:02
我的種植空間有限
只會慳住幾日食一兩片葉咋
NZ咁好環境點種點食都得lu

即是食葉片?當主糧咁食都得?
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-5 22:11:44 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 22:08
即是食葉片?當主糧咁食都得?

全對,可以做主食糧,叻叻
回復

corina 發表於 2015-1-5 22:33:06 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-5 22:11
全對,可以做主食糧,叻叻

謝謝,明天同家姐講聲先,第日有咩問題會再向你請教請教!
回復

chau_lyc 發表於 2015-1-6 10:09:44 |顯示全部樓層
corina 發表於 2015-1-5 22:33
謝謝,明天同家姐講聲先,第日有咩問題會再向你請教請教!

多D影Loopy的相比大家睇呀
回復

corina 發表於 2015-1-6 12:04:03 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-1-6 10:09
多D影Loopy的相比大家睇呀

其實D相係我無問準家姐靜靜雞貼咖
回復