救救小龜 2013 (於 1.OCT.2013更新)

作者: greatlwp 發表于 2013-8-29 10:44:24
3665 59

大家好, 事緣本人在上星期五收度從淘寶寄來的龜甲龍, 當時葉子還綠, 植珠還有一定韌度和柔軟度, 收度後兩日其實沒有淋水, 當第二天淋水時其實已經發現植珠葉片已開始枯謝, 但當時植珠還是柔軟的, 直到琴晚再望既時候, 大部份葉片已經枯萎, 植珠已經變硬了, 已失去當天的韌度和柔軟度, 請問如何處理? 應該停止淋水還是淋多D 水比佢?? 而家有D 猶豫呀,葉片死了, 代表它會再次步入休眠期嗎?

八月廿三晚既情況
http://hkplants.com/home.php?mod ... p;goto=up#pic_block  

謝謝各位好心花友~~~~

現在既狀況1

現在既狀況1

現在既狀況2

現在既狀況2

八月廿三晚收度既狀況

八月廿三晚收度既狀況
powergun 發表於 2013-8-29 11:17:31 |顯示全部樓層
我只可以為佢祈禱, 希望佢只係水土不服, 遲d 會出返新葉
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 11:32:51 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-8-29 11:17
我只可以為佢祈禱, 希望佢只係水土不服, 遲d 會出返新葉

多謝...powergun 師兄..............可能運落黎果時焗得太耐, 寄O左五日先到我家...
回復

powergun 發表於 2013-8-29 11:35:05 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-8-29 11:32
多謝...powergun 師兄..............可能運落黎果時焗得太耐, 寄O左五日先到我家...
...

重有係香港同佢原居地的氣候可能唔同, 佢需要時間適應, 呢件貴唔貴?
回復

sal.l 發表於 2013-8-29 11:37:37 |顯示全部樓層
你試下輕輕禁下個身有冇"林", 同埋佢返黎個時有冇根?
回復

Melb 發表於 2013-8-29 11:40:42 |顯示全部樓層
God bless

Thanks...  發表於 2013-8-29 12:14
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 11:42:37 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2013-8-29 11:35
重有係香港同佢原居地的氣候可能唔同, 佢需要時間適應, 呢件貴唔貴?

對我黎講都幾貴架....計埋運費都要5XX ga
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 11:44:09 |顯示全部樓層
sal.l 發表於 2013-8-29 11:37
你試下輕輕禁下個身有冇"林", 同埋佢返黎個時有冇根?

試過禁過呀, 仲係好硬呀, 黎到果時有根架, 不過我嫌佢個盆太細, 換O左個大D
回復

powergun 發表於 2013-8-29 11:47:44 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-8-29 11:42
對我黎講都幾貴架....計埋運費都要500 ga

oh, 咁貴架, 大家要幫手祈禱啦, 都無乜野做到

謝謝....  發表於 2013-8-29 12:14
回復

周身肉 發表於 2013-8-29 11:56:17 |顯示全部樓層
我隻龜前個排我都以為佢出事
佢一路生條本植莖出黎,,但係就無葉,,,生下生下,,,直頭條桔左,,我諗住大鑊
過左一個星期,,,佢係條莖到,,,再生另一條莖出黎,,,依家生緊葉
嚇死我

你有養龜?  發表於 2013-8-29 13:20
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 12:14:09 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-8-29 11:56
我隻龜前個排我都以為佢出事
佢一路生條本植莖出黎,,但係就無葉,,,生下生下,,,直頭條桔左,,我諗住大鑊
過左 ...

但係果時你隻龜既植莖有冇變硬度? 因為O岩O岩收果時,佢都幾柔軟, 可以屈來屈去嘛..而家唔得....
回復

周身肉 發表於 2013-8-29 12:18:08 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-8-29 12:14
但係果時你隻龜既植莖有冇變硬度? 因為O岩O岩收果時,佢都幾柔軟, 可以屈來屈去嘛..而家唔得....   ...

到依家都仲係好軟
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 12:24:38 |顯示全部樓層
周身肉 發表於 2013-8-29 12:18
到依家都仲係好軟

咁我隻情況就真係比較差了................已經硬硬地...
回復

corina 發表於 2013-8-29 12:25:24 |顯示全部樓層
我以前淘過龜都係咁,出新葉又再枯,好彩現在有新芽仔,要比時間佢呀~
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 12:35:52 |顯示全部樓層
corina 發表於 2013-8-29 12:25
我以前淘過龜都係咁,出新葉又再枯,好彩現在有新芽仔,要比時間佢呀~

我睇人地講龜甲龍應該好捱得嘛, 估唔度佢都會水土不服, 你覺得我而家要隔幾耐先比水佢飲好呢??
回復

corina 發表於 2013-8-29 12:44:52 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-8-29 12:35
我睇人地講龜甲龍應該好捱得嘛, 估唔度佢都會水土不服, 你覺得我而家要隔幾耐先比水佢飲好呢??   ...

我唔係好識,不過我隻龜都用咗半年時間適應~

唔緊要~~~ 唔該你先  發表於 2013-8-29 12:53
回復

ococ 發表於 2013-8-29 12:45:45 |顯示全部樓層
要睇用咩介質喎
我全石種 沙都冇粒 3-4日淋一次都唔怕。
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 12:55:39 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-8-29 12:45
要睇用咩介質喎
我全石種 沙都冇粒 3-4日淋一次都唔怕。

我用O左山X啦既介質種呀, 不過我嫌佢係好夠疏水, 你既介質全部係蘭石泥? 洗唔洗溝番D 金泥果D ??
回復

ococ 發表於 2013-8-29 13:04:11 |顯示全部樓層
greatlwp 發表於 2013-8-29 12:55
我用O左山X啦既介質種呀, 不過我嫌佢係好夠疏水, 你既介質全部係蘭石泥? 洗唔洗溝番D 金泥果D ??  ...

我全麥飯石 龜仔初到只有幾條根仔 種左一個月覺得個盤太淺 換盤時d根已經爆生 同時開始出芽
全石種煩在要經常淋水 但永冇爛根。
回復

greatlwp 發表於 2013-8-29 13:12:11 |顯示全部樓層
ococ 發表於 2013-8-29 13:04
我全麥飯石 龜仔初到只有幾條根仔 種左一個月覺得個盤太淺 換盤時d根已經爆生 同時開始出芽
全石種煩在要 ...

我果隻收度既時候都好多根AR, 都唔幼架, 不過我唔敢換介質住...等佢坐穩先再算..
回復

123下一頁