又有人偷我 D 相

作者: jo_jo 發表于 2013-8-28 21:00:44
1571 13
我又發現 ebay & 淘寶有人偷我 D 相賣花,怒!!!!!!
小野貓 發表於 2013-8-28 21:05:13 |顯示全部樓層
乜咁衰架~將D相打橫整個logo係度會唔會好D?
回復

jo_jo 發表於 2013-8-28 21:13:24 |顯示全部樓層
小野貓 發表於 2013-8-28 21:05
乜咁衰架~將D相打橫整個logo係度會唔會好D?

我係一個 perfect 人,唔想加 D嘢係中間

我都係, 所以只用手機, 影得鬆郁懞才放上網  發表於 2013-8-29 10:52
回復

imqueen 發表於 2013-8-28 21:40:18 |顯示全部樓層
jo_jo 發表於 2013-8-28 21:13
我係一個 perfect 人,唔想加 D嘢係中間

有無可以投訴,或其他途徑追究??
回復

jo_jo 發表於 2013-8-28 21:44:18 |顯示全部樓層
imqueen 發表於 2013-8-28 21:40
有無可以投訴,或其他途徑追究??

唔知呀 ~ 唔想理 ~ 淨係覺得好討厭

知道,唔好為D人勞氣!  發表於 2013-8-28 21:45
回復

sandylam 發表於 2013-8-28 21:44:55 |顯示全部樓層
我以前做網站都成日被人偷野架。
被人偷相成頁抄都不特止。
我試過借本書比人睇,果個人仲scan本書既相上自己網站當係自己影既相。
果D人係影印機黎架,你唔出聲就以為你唔會知。
你試下投訴佢,不停嘈佢,嘈到佢怕左你啦!
長遠黎講,無法子,都係要做個水印係相度。
回復

photoman 發表於 2013-8-28 21:51:03 |顯示全部樓層
可考慮請版主update 網頁, 加上不容許下載圖片功能。不知是可行?
回復

ingridhung 發表於 2013-8-28 21:59:52 |顯示全部樓層
明白你嘅憤怒,加浮水印比較可行!加油,支持你繼續種靚花!
回復

jo_jo 發表於 2013-8-28 22:06:57 |顯示全部樓層

我係一個完美主義者,真係唔可以接受水印,多謝提議
回復

violet_bb 發表於 2013-8-29 00:25:50 |顯示全部樓層
如果你有eBay account,可以在eBay內投訴架,佢地一定會好快跟進。eBay會warning佢,一定會收到阻嚇作用。

customer support --> contact eBay --> 在buying,selling,及.account三項中選account,然後選General --> report an item or listing

節錄自eBay:
Report an item or listing[Select a new topic]
Occasionally, you might find an item that isn't allowed on eBay or a listing that doesn't follow our listing rules.

We're happy to answer questions about our rules and policies. However, if you just want to report an item to us, you can do that by clicking the Report item button. We'll send you an email to confirm that we received your report.

http://pages.ebay.com/help/policies/listing-ov.html

thank you ^^  發表於 2013-8-29 00:34
回復

jo_jo 發表於 2013-8-29 00:40:48 |顯示全部樓層
但我冇eBay account,我其實好怕煩,亦懶得去理,因太多人偷我 D相去用,都唔係第一次!
我只係想講 ~ 除咗呢度,其他賣花嗰個唔係我
回復

powergun 發表於 2013-8-29 14:28:02 |顯示全部樓層
樓主的花種得靚, 品種又多, 相又影得靚, 至會比人偷, 其實send 上黎的相必定已自動加左園藝館個logo, 按樓主的說法已非完美了, 所以如真的想防盜版, 不妨考慮再加水印
回復

JanetE 發表於 2013-8-30 12:02:22 |顯示全部樓層
我覺得這些人很無恥, 但是無奈JoJo你D花種的靚, 相又影得靚, 如果唔用水印真系很難避免再有這樣的事情發生。
回復

二曰 發表於 2013-9-1 06:32:15 |顯示全部樓層
淘寶網是一個藏汙納垢的地方,涉足需慎重!
回復