作者: 金剛 發表于 2013-8-26 13:16:22
1430 2

.............
神農侍 發表於 2013-9-25 18:29:02 |顯示全部樓層

講起武術﹐今日整理個人物品 0既時候﹐搵到本細個 0個陣畫 0既“拳譜”﹐而勾起童年時期 0既絲絲回憶。話說當年我對面大廈有個亞伯收 0左班徒弟﹐每日都 0係天台練功﹐我覺得幾好玩 0甘﹐依是就跟住佢 0地 0既動作做﹐由於我記性 0吾好﹐唯有用我有限 0既畫功將佢 0地 0既招式記低﹐製作 0左一本我自己畫 0既所謂“拳譜”!偷學 0左亞伯 0既功夫之後﹐我真係好打 0左﹐以前成日恰我 0既死肥仔﹐俾我好輕易 0甘  K.O 0左!最印象深刻 0個次係有個學跆拳道 0既同學﹐佢同我打交 0個陣用個好靚 0既飛腳飛埋 0黎﹐我一個轉身再拉一拉張櫈去佢 0既落腳點﹐結果佢撻落張櫈度﹐0甘就搞掂!從此之後﹐單對單 0既打交都未試過落敗﹐不過﹐後來大個 0左明白到暴力 0吾係解決問題 0既最佳方法﹐而且仲有機會受到刑責﹐跟住一直都冇再打過交 0勒﹐而呢套武術亦都慢慢被我遺忘!
有圖有真相:

呢 0的只係其中一部份 0既圖片

呢 0的只係其中一部份 0既圖片

費事當年 0既死肥仔睇 0左﹐學埋然後搵我報仇

費事當年 0既死肥仔睇 0左﹐學埋然後搵我報仇

出住 0甘多先

出住 0甘多先

評分

查看全部評分

回復

malike 發表於 2013-9-30 11:14:52 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2013-9-25 18:29
講起武術﹐今日整理個人物品 0既時候﹐搵到本細個 0個陣畫 0既“拳譜”﹐而勾起童年時期 0既絲絲回憶。話說 ...

這是源自猪肉榮的虎鶴雙形拳。好學呀! 讚!
回復